Griekse wijnproeverij bij Smaak van Wijn

Griekse wijnproeverij bij Smaak van Wijn

Griekse druiven

Ook zo nieuwsgierig of Griekse wijnen, gemaakt van echte autochtone Griekse druiven nu echt wel lekker kunnen zijn? Dan is de wijnproeverij die we op dinsdag 12 april organiseren beslist een aanrader!
Neem nou bijvoorbeeld de wijn ‘Blanc de Gris’ uit het Smaakstijlen assortiment van Studio Smaak van Wijn, deze komt dus uit Griekenland en is gemaakt van 100% Moschofilero druiven. Van wijngaarden in de regio Arkadië op de Peloponnesos. Arkadië is gelegen in het hart van de Peloponnesos en grenst in het oosten aan de Argolische Golf. Het gebied kent veel schoonheid, ongerepte stranden, fraaie bergdorpjes en oude antieke plaatsen. Maar ook bijzondere wijngaarden.

Griekse wijnproeverij

Op dinsdag 12 april as willen we graag de schoonheid van de Griekse wijnen tonen in een verleidelijke proeverij aan de proeftafel van Studio Smaak van Wijn / De Eerste Soester Wijnschool. Opgeven kan via het aanmeldformulier. Kies dan voor de optie: Wijnproefcursus 2, wijnproeverij druivenrassen.  De proeverij kost € 17,50 en begint om 20.00 uur.

Tselepos

Wijnbouwkundige Giannis Tselepos  studeerde wijnbouw aan de universiteit van Dijon en begon het wijndomein in 1989.  Hij bezit hier een 25 ha grote wijngaard en is een van de pioniers die ervoor gezorgd heeft dat het oude inheemse ras Moschofilero weer in ere is hersteld. Tselepos Estate werd in 2012 in Amerika uitgeroepen tot een van de 100 beste wijnhuizen ter wereld.

Het terroir? Een rotsachtige bodem, met klei er door heen. Hier worden zo’n 10.000 flessen Blanc de Gris per jaar gemaakt. En wij zijn er wel trots op ze ‘in huis’ te hebben.  Tselepos Estate werd in 2012 in Amerika uitgeroepen tot een van de 100 beste wijnhuizen ter wereld. Elf labels zijn goed voor zo’n 350.000 flessen per jaar.

De druiven voor de Blanc de Gris vergisten op roestvrijstalen tanks, waarna de most overgebracht wordt naar vaten. Hier eindigt de gisting en de wijn rijpt op zijn lie. Schenk hem licht gekoeld bij schaaldieren, bij rauwe zalm, bij een Caesar Salad.  Top!

Moschofilero is a Greek grape variety that produces white wines in the center of Pelopennese. Winemaker George Skouras describes the grape and the wine that it makes, explaining how it is harvested late and produces aromatic wines. He describes Xanthofilero, Asprofilero and Mavrofilero as well, different clones of the same family.

Ask a Winemaker filmed with George Skouras in Chicago at Red & White Wines in October of 2013.

=========================================================================

StudioSVW-1Studio Smaak van Wijn is open van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur – 17.30 uur. Op zaterdag tot 17.00 uur.

De Eerste Soester Wijnschool is ’s avonds geopend. Hier worden reguliere, landelijke erkende wijncursussen voor de SDEN examens gegeven. Het diploma SDEN-3 geeft toegang tot de vinologenopleiding aan de wijnacademie in Maarn!