Groenten in de hoofdrol

IMG_7747

VEG! Het River Cottage boek

Een prachtig boek vol oogstrelende foto’s en ‘lekkere-lees’ recepten. In het boek vind je de gerechten naar hoofdstukken ingedeeld. Bijvoorbeeld ‘Troosteten’! “Stevige Soepen” met een soep van pastinaak en gember!  Of ‘Eten uit de voorraadkast’: pagina’s vol razend makkelijk klaar te maken gerechten voor als je een keer geen tijd hebt om uitgebreid boodschappen te doen, te moe bent om royaal te koken, snelle honger hebt die je wilt stillen of gewoon omdat je haast hebt.


In Mezze&Tapas vindt je smaakmondende, ovengedroogde tomaten! Gisterenavond uitgeprobeerd door de pasta! Te lekker.
Hugh Fearnley-Whittingstall, de schrijver is geen vegetariër, maar vindt hij deze kookmanier gewoon lekker. Zelf zegt hij: “Ik moet toegeven dat, toen ik me voornam om meer groente te bereiden en te eten en om dit boek te schrijven, ik het moeilijk vond om de vooroordelen van de vleeseter in mij  kwijt te raken. Maar ik kan je eerlijk zeggen dat mijn eigen angsten – over hoe koken zonder vlees minder voldoening geeft, minder smaak geeft en minder makkelijk is – op niets gebaseerd bleken te zijn. Ik vond het eigenlijk heel bevrijdend. Ik denk dat de manier waarop ik groente klaarmaak meer  democratisch is – er ligt geen allesoverheersend stuk vlees op je bord waar de rest een bijrolletje van krijgt.” IMG_7751

De gerechten in het boek doen je het water in de mond lopen en het is een feestje om hiergaan bloggen en er parallelle wijnen bij te zoeken!  Wat een spannende opdracht!

Met zijn allen gisterenavond in het boek zitten bladeren en gekeken. De tomaatjes eruit gepikt en in het recept – gerecht van dochterlief verwerkt.

Sinds die op kamers woont, komt ze steeds met nieuwe ideeën in de keuken aanzetten en worden mijn plannen voor de avond resoluut overhoop gegooid, doorgestreept om plaats te maken voor haar pruttels en brouwsels!

Gisterenavond aten we Pasta con Rucula. Oftewel pasta met knoflook, rode ui, verse buffelmozzarellabolletjes, groene pesto, rucola (ben ik gek op) geroosterde pijnboompitten en ovengedroogde tomaten uit de Veg, mijn nieuwe keukenbijbel!

Let op de bereidingstijd als je zelf de tomaten droogt, dat kost je ongeveer 5 uur aan tijd!

Wij hadden er gisterenavond nog en julienne gesneden gerookte kipfilet doorheen geroerd, maar dat kun je als laatste zelf toevoegen of weglaten.
Wil je het hele recept, mail me even, dan sturen we het je toe!

De wijn die ik uit de kelder opduikelde was de witte appasimento van Tommasi! Adorato.

Adorable!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=h0uXmW8wH6M]

Tommasi Adorato Appassimento is produced with grapes selected from the Venetian regions, a part of which are partially dried before being gently pressed.

ORIGIN
Tommasi vineyards in the Soave and Lake Garda areas

CHARACTERISTIC OF THE VINEYARDS Altitude: 220-270 m.,
Exposure south /south-west;
Cultivated in soil originating from flaking limestone loam

GRAPES
Garganega + Chardonnay

VINIFICATION
a part of the grapes are partially dried prior to being gently pressed

MATURATION
6 months maturation in stainless steel tanks

COLOR Golden yellow

FRAGRANCE
Clean and spicy, highlighted by delicious hints of tropical fruit and honey

TASTE
Medium-bodied with a clean, crisp finish and an almond aftertaste

RECOMMENDED WITH
Risotti, soups, fish and white meats

SERVICE TEMPERATURE 10-12 °C / 50 – 53.6 °F

Bron:Tommasiwine.it

Origineel geplaatst op 28 februari 2013!
Het boek is een SvWtip!