Grosmanseng en kruidenboter

Grosmanseng en kruidenboter

Nieuwe week, nieuwe kansen. Vandaag is het weer lekker weer. Toch een cadeautje in deze coronatijd. Daarnaast hoorden we net dat manlief goed door de scan is gekomen en nog steeds ‘schoon’ is! Hoe bijzonder.

Notenbrood

Ik houd erg van lekker brood. Dat kun je makkelijk zelf bakken. Natuurlijk, je kunt het ook bij bakker krijgen. Dit is een simpel recept voor notenbrood:
1 pak broodmix voor bruinbrood
1 of 2 ons gemengde ongezouten noten

De noten stamp je fijn (walnoten, pijnboompitten, pistache, hazelnoten etc) Het deeg bereid je volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Als laatste voeg je hier de gebrokkelde nootjes aan toe. Kneed het brood in een ronde vorm. Besprenkel de bovenkant met water en trek er een plusje in + . Afbakken en rustig af laten koelen.

Kruidenboter

Bij notenbrood is kruidenboter heel lekker. Dus aan de slag. Het is beslist niet moeilijk om het zelf te maken. Wat je nodig hebt is:
Pond boter , scheut citroensap, peper, zout
Peterselie, bieslook, snippertje Spaanse peper en enkele teentjes knoflook.

Haal de boter op tijd uit koelkast. Ze moet zacht en smeuïg zijn, als je het wilt gaan verwerken. De kruiden, de teentjes knoflook hak je zo fijn mogelijk. Ben je daar geen ster in, dan doe je het met de keukenmachine of met de staafmixer. Door de zachte boter meng je het peper, het zout en het citroensap. Vervolgens spatel je het gehakte kruiden-knoflookmengsel met het snippertje Spaanse peper door de botermassa.

boter aroma

Spreid op het aanrecht een vel plasticfolie en schept de kruidenboter er bovenop. Draai dit geheel als een worst, of zoals je wilt als een toffee dicht en laat het rustig opstijven in de koelkast.

In plaats van oprollen, kun je de botermassa ook in een spuitzak met een klein spuitmondje doen. Nu kun je leuke rozetjes opspuiten die je daarna laat opstijven. Helemaal makkelijk is boterpotjes vullen 🙂

Borrelen met brood en boter

Goed, borreltijd. Je zet stoer het gebakken bruin brood op tafel, met de kruidenboter erbij. Wauw iedereen is blij verrast. Maar wat gaan we drinken. Een biertje, prima. Dat kan zeker. Voor de wijnliefhebbers onder ons heb ik de volgende suggestie:

Van Domaine Horgelus uit de Gascogne zou ik voor de droge witte wijn gaan. Een blend van de druiven gros manseng met sauvignon blanc. Fris, mooi zuurtje, droge maar wel sappig. Ook de witte Mas de la Source past!

Rosé

De Gascogne ligt in het Sud-0uest gedeelte van Frankrijk. Eerlijk is eerlijk, wij komen hier niet veel. Maar weleens. Zo blijft een bezoek aan Château de Monbazillac in de Bergerac altijd een leuke ervaring. Zeker met Nicolas. Het hele zuidwesten van Frankrijk is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik denk dan aan Madiran met zijn fabuleuze tannat, aan Pacherenc-du-vic-bilh met zijn bijzondere mollige witte wijn, maar ook aan Gaillac met Nederlandse wijnboer.