Grüner Veltliner – Roter Veltliner

Grüner Veltliner – Roter Veltliner

Veltliner family?

Je zou toch zeggen, dit is familie. Op zijn minst broer en zus. De een met een groen schilletje, de andere met een zonnig rood velletje. Niets is echter minder waar. Ten eerste is de roter veltliner geen rode (blauwe) druif maar ook een witte. Ten tweede hebben ze geen relatie in familiair verband. De ouders van de grüner, dat zijn de traminer en de st. georgen uit Burgenland. Veltliner is de gemeenschappelijke naam voor meerdere druivenrassen zoals: de roter-, de frühroter- en de brauner veltliner, waarvan men vermoedde dat ze afkomstig zouden zijn uit Lombardije ’s Valtellina, maar in de Wine Grapes staat te lezen dat er geen verband is tussen de streek en de veltliners.

Dan is er nog de ‘grauer veltliner’. Ook hiervan wordt aangenomen dat deze tot de Veltliner Family hoort, maar DNA onderzoek geeft aan dat het een mutatie is van de grüner! Hmm een verwarrende boel daar met die veltliners.

Eerlijk is eerlijk, van een brauner veltliner had ik nog nooit gehoord. Het is een natuurlijke mutatie van de roter veltliner, althans dat wordt gezegd, maar weer in de Wine Grapes staat te lezen dat DNA onderzoek dit niet onderschrijft. In Niederösterreich wordt de druif gebruikt voor de productie van witte tafelwijn. Een druif met een dikke schil, heel geurend. Tegenwoordig moet ook deze ‘brauner’ het veld ruimen voor de ‘grüner’.

De ouders van de roter veltliner zijn nog niet bekend. Maar wel dat de druif zelf een productief baasje is in de Veltliner familie. Zo levert roter veltiner x savagnin rotgipfler op. Tja, dit maakt deze laatste wel tot familie van de grüner, die immers ook de savagnin als ouder heeft.  Roter veltliner heeft ook een kruising met silvaner op zijn naam en hier zijn zowel de neuburger als de frühroter veltliner uit ontstaan. Tja wat een incest nietwaar, als je dat zo leest.

SmaakvanWijn
Wijnschool Soest! Welkom voor Wijnkennis!

Het werelderfgoed Wachau, de smalle wijnstreek langs de Donau, heeft vooral veel grüner in de wijngaard. Soms op steile terrassen, soms wat makkelijker te bewerken. Er is hier geen DAC: Districtus Austriae Controllatus erkenning zoals in het Kamptal waar sinds de oogst van 2008 de naam Kamptal DAC gebruikt wordt voor wijnen van de grüner veltliner en van de riesling.  De Wachau daarentegen kent zijn eigen kwaliteitstrap.

De Steinfeder, Federspiel en Smaragd staan voor de opbouwende kracht in de Grüner Veltliner wijn van de Wachau.

De ‘gruvee’ is de meest belangrijke druif in Oostenrijk. Vooral verbouwd in Niederösterreich en het noorden van het Burgenland.  De wijnbouwer Professor  Lenz Moser heeft voor een sterke doorbraak van de druif gezorgd. Hij introduceerde het zogenaamde hoge wijnstokgeleidingssysteem. Tegenwoordig wordt zo’n 90% van de Oostenrijkse wijnstok op deze manier verbouwd. Het zorgt onder andere voor beter licht tussen de stokken en een goede ventilatie.

In 1970 ontving Lenz Moser III een eredoctoraat van de Landbouwuniversiteit in Wenen als erkenning voor zijn uitzonderlijke prestaties, en in 1975 kende de voormalige federale president Dr. Rudolf Kirchschläger hem de titel van professor toe.

Als wijn is de Grüner Veltliner herkenbaar aan het heerlijke steenfruit en vooral onmiskenbaar het witte pepertje! Je kunt deze wijnen jong drinken, maar afhankelijk van herkomst en wijnmaker kan de wijn ook zeker ouderen.

De roter veltliner wordt verbouwd met name in Wagram, het Kremstal en het Kamptal. En ook  nog  wel in de wijngaarden rond Wenen. Een aanrader trouwens om citytrip Wenen te combineren met een bezoek aan de wijngaarden van bijvoorbeeld Grinzig! Omdat de beste wijngaarden gebruikt worden voor de groene, wordt deze rode steeds minder belangrijk. Daarnaast rijpen de druiven laat en ook nogal ongelijkmatig en zijn ze gevoelig voor botrytis. Als wijn kan ze  alleen goed en sappig zijn, met een aangename kruidige geur  mits de opbrengst geminimaliseerd wordt.

Wijnschool-Soest