Wijnspinsels: Gutedel! Wat een druif

Wijnspinsels: Gutedel! Wat een druif

Gutedel! Wat een druif

In mijn docententijd bij de Business School Notenboom vonden mijn vinologie studenten het altijd fantastisch om over Schurrebe en Koetedèl te praten tijdens de wijnlessen. Tja, de scheurebe en de gutedel!
Niet de meest alledaagse rassen, de studentenuitspraak was naast hilarisch toch ook begrijpelijk. Hybrides? Nee hoor, doodgewone Duitse druiven die aan de start van fijne wijnen kunnen staan. De scheurebe wordt ook wel simpelweg “Scheu” genoemd, naar zijn kweker Dr Georg Scheu, de toenmalige directeur van het wijnbouwinstituut te Alzey in Rheinhessen. De stamboom van de scheu gaat terug via riesling X bukettraube naar noord- Italië. Want de bukettraube is ontstaan uit een kruising tussen silvaner X schiava grossa.

GutedelChasselas

Hoewel, Duits ras van origine gaat niet op voor de gutedel. Deze druif is namelijk niets anders dan de chasselas. De naam gutedel wordt veelal in wijnregio Baden gebruikt, met name in Marktgräflerland. Het milde klimaat is als een warm jasje voor de bessen. Ze noemen het hier ook wel het Toscane van Baden. De druif komt van origine uit Zwitserland. Dna-onderzoek heeft het Franstalige deel aangewezen. Maar het is een wereldburger. We komen hemt tegen in de Franse Savoie, langs de Loire, op de noordelijke oevers van het Lac Leman en als Fendant in het kanton Wallis.

Gutedel

Tja, die Gutedel! Zelf proeven? Dan heb ik een mooie wijnspijstip hoor! Hier citeer ik even uit de Vuursche Post van Restaurant de Lage Vuursche: “Alle zachte aroma’s die men zoekt voor bij de asperges en toch genoeg breedte om z’n schouders onder de onstuimigheid op het bord te zetten, gesmeed door de krachtpatsers uit de smaakwereld: ei en boter!” Kortom, nu eens niet zo traditioneel doen, niet in de sporen van de Pinot Blanc blijven hangen, maar doe eens iets geks. Iets buiten je comfort zone.