Wijnboer, waarom dat gat in uw wijngaard?

Wijnboer, waarom dat gat in uw wijngaard?

Mineraliteit –  een woord dat  je te pas en te onpas hoort gebruiken door wijnproevers en professionals. Maar wat is nu precies mineraliteit in een wijn? Hoe smaakt het? Waar komt het vandaan? En hebben alle wijnen het?  Er is geen eensgezindheid over dit brede onderwerp te vinden. Mineraliteit! Een draak van een woord voor sommigen, een heilige overtuiging voor anderen.
Het blijft rondgaan in de wijnwereld, wijnprofi’s triggeren, discussies uitlokkend!
Er zijn hele kampen tegen! Er zijn hele kampen voor! Maar niemand kan het nauwkeurig omschrijven als hij het waarneemt in de wijn en niemand kan het bewijzen dat het er echt niet ‘in zit’!

IMG_3629Fruitassociaties, bloemengeuren, hout, vanille en het hele kruidenrek uit het keukenkastje, iedereen kan het zo beschrijven, of wel, na enige oefening. Maar mineralen in de wijn. Ga er maar aanstaan. Wat moet je zeggen? Woorden ontbreken. En het is toch ook raar dat je stenen proeft? Of niet?

Terugbladerend in één van de boeken van de Oinos wijncursussen lees ik het maar weer eens na. Gesteenten zijn opgebouwd uit mineralen. En wat is een mineraal dan?

“Een mineraal is een chemische verbinding of element met een kristalstructuur, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen. De wetenschap die mineralen bestudeert wordt mineralogie genoemd, dit gebied van wetenschap heeft dikwijls raakvlakken met de chemie omdat mineralogie ook onderzoek doet naar de samenstelling van mineralen.” [1]

wijnstokBodems bevatten verschillende hoeveelheden kalium, stikstof, fosfor, zwavel, magnesium, calcium en ijzer. Echter, de meningen verschillen over de vraag of de druiven, en de resulterende wijn deze mineralen echt opneemt uit de bodem. Hoe gezonder een bodem, vol leven, hoe beter deze mineraliteit overgebracht zou kunnen worden aan de plant.

Onderzoek en advies is (nog) blijvend verdeeld in de wijnwereld. Het lijkt moeilijk te geloven als je mineralen al kunt oplossen, dat ze ook nog smaak hebben. Toch lees en hoor je er veel over. Er gaan geen drie proefnotities voorbij of men heeft het over mineraliteit. Maar toch is er geen directe invloed van de bodem mineralen op geur en smaak van de mens. Het is een soort verzamelbak geworden, waar men de smaak

schifferVandaag las ik de een geweldig stuk van Jancis Robinson, die dieper in gaat op het fenomeen mineraliteit. Overal in de wereld, en ja, zij komt overal in de wereld ziet ze mensen naast de wijngaard gaten graven! Waarom toch, vraagt ze zich af!

“Fashions come and go. In the winery the accoutrements du jour include optical sorting machines designed to eliminate imperfect grapes without human intervention, wooden fermentation tanks fitted with narrow glass panels that allow the winemaker to see exactly what’s going on inside, or even smartphone apps that relay the same sort of information to a winemaker lying on a beach. In the vineyard, we are starting to see the odd drone programmed to report on vine health. But by far the most common recent innovation between the vines is the soil pit. All over the world vignerons are digging ….” Lees haar betoog hier verder: “Holes in the ground and in our knowledge!”

Een aanrader!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/

 

 

 

 [1] Bron wikipedia