Het Ahrdal anno nu: oktober 2021

Het Ahrdal anno nu: oktober 2021

Watersnood

Je moet wel onder een steen wonen als de watersnoodramp van juli dit jaar aan je voorbij gegaan is. Het zuiden van Nederland kreeg klappen en het prachtige Duitse dal, zo’n drie uur rijden bij ons (Soest) vandaan, werd vrijwel totaal verwoest. Das Ahrtal!

Natuur

Hoe klein en onbeduidend naast de natuur wij mensen zijn, bleek weer overduidelijk. Zeuren, klagen en mopperen, daar zijn wij een kei in, maar de natuur hoor je niet. Doet wel zijn ding, zonder aanzien des persoons. Onverschillig waar ter wereld slaat de natuur toe, met regen, vuur, lava, storm en wind.

Weekeinde weg

Gisteren waren wij weer in het dal dat wij beide zo’n warm hart toedragen.  Waar wij al zoveel jaren genieten van het landschap, de wijngaarden, de bossen en ja…. ook van de rivier.
Een rivier die zich tegen de mens keerde in het midden van juli. Deze watersnoodramp vernietigde vervolgens zo ontzettend veel, zodat nu drie maanden na dato de infrastructuur van het dal nog totaal ontregeld is. Spookdorpjes achterlatend stroomde de rivier op sommige plekken door treinbuizen en zwol de zo rustige Ahr rond middernacht op tot zo’n zeven meter bij het meetstation in Altenahr. Niet alleen kelders lopen vol, hele dorpen worden in dit deel onder water gezet.
Dernau bijvoorbeeld waar Dagernova zit (zat) en waar ons vriendelijke lieve hotelletje Jägerstübchen stond. Gisteren liepen we even door het ommuurde stadje Ahrweiler. Ook daar is nog steeds niets dat nog functioneert. Bizar!
Zoveel respect voor al die mensen, die van haard en huis verdreven zijn en nu keihard werken om alles op te bouwen. Winkels, hotels, weinstubes allemaal vernietigd! Geliefden verloren in de vloedgolf. Maar iedereen, jong en oud zet er zijn schouders onder!

Steun

Je kunt de vallei nog steeds en graag steunen! Op allerlei manieren. Met man en macht, met donaties, met simpelweg wijnen kopen! En ook door – niet als ramptoerist! – maar als vriend dit gebied voorzichtig te betreden.

Houd rekening met het feit dat je niet zoals je misschien gewend bent geweest, “der Ahr entlang” kunt rijden. Maar er wordt van alles gedaan om je om te leiden zodat je toch weer bepaalde delen kunt bezoeken en ook wijnen kunt kopen. Kijk voordat je gaat, met de intentie deze mensen te willen ondersteunen op deze website: Ahrtal nach der Flut – Hier sind wir wieder für Sie da!

Zelf hebben we dit keer in Hotel zur Traube overnacht. Dat ligt in Altenahr en is zeker een aanrader. Wandelliefhebbers kunnen vanaf hier ook rechtstreeks de Rotweinwanderweg op. In Bad Neuenahr slaan we dan nu de wijnen in. Deze zaak van Dagernova is namelijk gespaard gebleven. Denk na als je gaat, maar ga!