Het Ahrdal, een verbluffend wijnhart

Het Ahrdal, een verbluffend wijnhart

img_9199Het Ahrdal

Gemiddeld zijn we zo’n drie tot vier keer per jaar in de Ahrstreek, de meest noordelijke wijnstreek van Duitsland – met nog geen 600 ha aan wijngaarden – te vinden. Enerzijds om een stuk van de Ahrsteig te lopen en klimmen, anderzijds om wijnen te proeven. De Ahrsteig is een pittige tocht van ruim 100 kilometer. Een deel van de tocht loopt min of meer parallel aan de ‘Rotweinwanderweg’ boven het Ahrdal.

We overnachten daar waar we zullen gaan lopen. Dit keer lopen we de passage tussen Altenahr en Lind. Een pittig stuk langs – op de top – het “Schwarzes Kreuz”, voor het eerst daar geplaatst in 1865, maar in de loop der jaren al enkele keren vernieuwd. Zo is ieder reis naar het Ahrdal opnieuw een feestje.

AhrdalEager to learn!

We proeven met graagte overal. Natuurlijk kun je alleen de grote namen aflopen. Stodden, Kreuzberg of Adeneuer slechts bezoeken. Maar hoe leuk is het niet om juist ook de wijnen van de minder bekende namen te proeven.

Een nieuw initiatief komt van moedige, jonge winzers! Ze hebben zich verenigd in de groep “Mission Steillage”, een naam die staat voor de jonge wijnvakman of vakvrouw anno nu! Een borrelende kookpot waarin traditie versmelt met moderne wijnleer, nieuwe processen en een frisse kijk op de wijn. Een wijn die door deze jonge mensen louter en alleen uit de druiven van de ‘Steillagen’ wordt gemaakt. Op 29 oktober organiseert de hippe groep het “Maateljass” event. Bijzonder en vernieuwend met DJ Fosco op de Holzfässer!

pinotnoir AhrDagernova

Altijd als we het Ahrdal bezoeken, gaan we naar Dagernova. De mensen daar zijn zeer hartelijk en gastvrij. Proeven, proeven, proeven is het motto, met veel uitleg over de wijnen. Hier vind je basiswijnen naast premium – en zogenaamde cultwijnen. Gemaakt van veel blauwe druiven, waaronder natuurlijk de spätburgunder maar ook die verrukkelijke frühburgunder, de portugieser en misschien minder bekend, de vorstbestendige domina! Keldermeester hier is Günter Schüller.

Wijndorpen aan de AhrAhrdal

Zie daar, de wijndorpen van het Ahrdal, het kloppende wijnhart tussen de ‘steillagen’! Of je nu een week of twee dagen gaat, je krijgt er barstens veel energie van!

Tot slot, zelf proeven, maar niet in de gelegenheid om naar Duitsland te reizen: Op zondag 30 zullen verschillende wijnproducenten uit de Ahr hun wijnen presenteren in Amsterdam. Op zondag zal er een overzichtsproeverij plaatsvinden in het Amstel InterContinental Hotel, toegankelijk voor de wijnliefhebber en -professional.

Bewaren