Het beloofde wijnland: Piemonte

Het beloofde wijnland: Piemonte

Stra Barbera d’Alba lees ik op het label van de fles die op de eetkamer van het appartement is gezet! Denominazione di origine controllata. Een strak simpel etiket dat aangeeft dat we hier in Novello zijn. Novello Italia.

piemonte straIk ontbijt met de terrasdeuren die leiden naar een grote patio wijd open. Het miezert buiten, maar het orkest van de vogels gaat onverminderd door. Slechts een enkele maal ruw onderbroken door een automobilist die de route langs Azienda Stra nodig heeft om op zijn volgende bestemming te komen. Verder is de stilte leidend. Elk half uur galmt de kerkklok mee met de vogels. Arriverdeci. Ik wil hier nooit meer weg.

piemontewegstraAzienda Stra is het trotse bezit van Marese en Roberto Stra, die mij vanaf de aller eerste minuut na mijn aankomst hier in deze negorij – deze laatste hoek van Novello in hun Italiaanse hart gesloten hebben. En ik hun. Sleutel omgedraaid en weggegooid. Hier zal ik ongetwijfeld met Marcel terugkomen. De boerderij is inmiddels geheel in het teken van de wijn gezet, waar vroeger de weilanden lagen, staan nu de wijnstokken. Om het huis heen. Met als episch centrum een enorme moestuin en boomgaard van Marese. Haar eigen ‘groentegaard’ waar ze het hele jaar door uit kan plukken en oogsten.

piemontestralunchIn de keuken, waar ik mag mee lunchen en drinken met la familia merk ik snel dat la Nona de Chef is. De mannen zitten aan tafel. De vrouwen redderen in het rond, Nona achter het fornuis als een kapitein aan het roer.

Een zondagslunch betekent hier dat de zus van Roberto en haar man ook over zijn uit Torino. Ik kan het goed begrijpen. Doordeweeks werken en wonen in de stad en in het weekeinde je koesteren in de rust van het platteland. Wat een genot. Als ik thuis kom van een lange dag wijnproeven, lunchen en dineren (pfff wat een zwaar leven) is de open haard aan in de lounge kamer. Grappa en ander lekkers voor het pakken.

De rollen mogen wel duidelijk zijn. Marese voor agri-tourismus. Roberto en zoon Paolo voor het land. En echte hechte familia. Het schijnt ze goed te gaan. Een wereldje in een wereld. De perfecte uitvalshoek als je de Piemonte in al haar glorie wil bezoeken en daarna misschien nog een weekje doorsteekt naar Ligurië.
piemontestrazwembad
De tweepersoonsappartementen zijn modern en smaakvol ingericht. Van alle gemakken voorzien met een fijne keuken, een ruime badkamer en een blije ruimte buiten. Uit het directe zicht ligt het zwembad. Omsloten door wijngaarden.

Roberto neemt me op zondag mee de wijngaarden in. We praten met handen en voeten, want zijn Engels is net zo goed als mijn Italiaans. Maar ook hier blijkt weer, de taal van de wijn is een universele, dus ook wij verstaan elkaar prima. De werkzaamheden tussen de wijnstokken op dit moment zijn voornamelijk ‘stampoetsen’. Een lekkere buitenklus. Ik kan ook niet anders zeggen dat Roberto een heel gezonde uitstraling heeft.

PiemonteRobertoVoornamelijk zijn de wijngaarden van Stra, ruim 6 ha, beplant met nascetta, nebbiolo, dolcetta en barbera. Overigens liggen ze niet alleen in Novello, maar ook in Barolo.

PiemontetractorPaoloTussen de kippen en konijnen door komen we tot slot bij het tractorenpark uit. Niet een, niet twee, nee wel zes of zeven verschillende tractors zijn schijnbaar nodig om zo’n boerderij smooth te laten functioneren. Bijzonder is een hypermodern ding waar Paolo mee werkt, omgeven door geluidsgolven die zijn favoriete muziek spelen. Geweldig!

Kortom, ik kan niet anders zeggen! Stra Viticoltore con Foresteria in Novello!
Een absolute aanrader als je gek bent op Italiaanse wijnen, cultuur en rust!

Blijf je erbij? Morgen meer over de ‘andere’ druiven van Piemonte! Wit en rood, mousserend zelfs! Een feestje!