Het hondenparadijs

Het hondenparadijs

Hondenparadijs in de Soestdijkse bossen

Iedere ochtend lopen hond Bob en ik in het bos tegenover het oude optrekje van Juliana en Bernhard. Met recht een paradijs voor honden. Het is veilig, overzichtelijk en de honden mogen los lopen. Door zigzaggend het bos door te gaan, kan ik er precies een uur rondlopen. Bob snuffelt, bespiedt andere honden en als ze hem aanstaan, scheurt hij achter ze aan. Ik overdenk en peins over het werk dat me die dag te doen staat. Al mijmerend komen er dan vaak de meest creatieve ideeën bij me boven. Zo is het schakeljaar ontstaan, en zo ontstond de Giro. Over deze tour door Italië gesproken, deze begint eind maart en door omstandigheden zijn er twee plaatsjes vrij gekomen voor de liefhebber. De bijzondere reis door het Italiaanse wijnlandschap wordt tevens gevoed door veel gastronomische en ook culturele informatie. Het magazine “De Smaak van Italië” dient hiertoe altijd supermarkt italiëals een prima bron.

Supermarktwijnen

Vanochtend in het hondenparadijs keren mijn gedachten terug naar een artikel uit het AD over een zekere “topvinoloog”. Deze benaming bevreemdt me ietwat, dus Aagje gaat het lezen. Grotendeels echter ben ik het wel eens met de inhoud van het stuk waarin gesteld wordt dat supermarktwijnen deze vinoloog niet meer kunnen boeien. Ik geloof dat zeker. Tegelijkertijd, het doet onrecht aan de supermarkten waar wel leuke wijnen voor wijnliefhebbers te krijgen zijn. Kortom, een controversiële artikel. Want, het zet wijn wel weer op een voetstuk! Maakt wijn juist wel weer elitair. Daar heb ik zo’n hekel aan! Wijn is net als brood, fruit, frisdrank doodgewoon een product! Natuurlijk is daar een prijs voor te betalen maar die zal per portemonnee duidelijk verschillend zijn. Net zoals smaak. Want waar de een bombastisch hout prefereert in zijn Chardonnay, geeft de ander misschien meer om de verfijning zoals je die aan kunt treffen in “Les Narvaux”.

Proefgroepen thema

Met de drie Proefgroepen van SmaakvanWijn behandelen we iedere maand andere thema’s. Ook een vergelijkende blindproeverij supermarktwijnen naast vakhandel wijnen kan zomaar tot de onderwerpen behoren. Ik ga het ze voorstellen! Nu moet ik me deze maand bezig houden met de stamboom van de Gouais Blanc! Poeh! Dat is geen sinecure! Gelukkig zijn er zeer begaafde wijngeleerden op deze wereld die zich met verve in dit soort onderwerpen verdiepen. Stefaan Soenen, de Belg die zulke fijne, begrijpelijke en meest mooie wijnpennevruchten schept, staat wat mij betreft altijd bovenaan mijn lijstje.

barberaTot slot

Morgenochtend weer naar het hondenparadijs, nu aan de gang met een wijnspijs opdracht. Sinds kort een hele fijne Barbera d’Asti in het assortiment. Sappig en krachtig, met lekker donker fruit. Een behoorlijke rijping achter de kiezen waardoor duidelijke tertiaire tonen de wijn nog meer smaak mee geven. Ik maak hierbij een boeuf stroganoff. Het frisse in de wijn moet een bruggetje zijn naar het friszure dat de paprika aan het gerecht meegeeft. Ha ha, dit wijnspijs bruggetje, wel volgens MW Tim Hanni zou dat eigenlijk helemaal niet nodig hoeven zijn. Lees zijn mening zelf maar eens. Absoluut nieuwe stof tot nadenken!