Het mysterie rond het boshuis-11

Het mysterie rond het boshuis-11

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

11) Borrelen met kaas en wijn

‘Huh?’ Peter fronst  zijn wenkbrauwen. ‘Hoe bedoel je giftig?’ Karin kijkt naar Jan, die naar de takjes in haar hand staart. Dan legt hij het uit aan de mannen! Esdoorn is giftig voor paarden. Het geeft ernstige spieraandoeningen. Ik dacht dus al in die richting en ben direct met behandelen begonnen. ‘Gaat ze het overleven Jan?’ ‘Hans, ik kan geen beloftes doen, maar ze is wel een vechtster! Ze doet haar best!’

Hoofdschuddend loopt Karin naar binnen. Het kan niet waar zijn, denkt ze panisch. Wat een nachtmerrie! Dit maak je toch alleen maar in boeken mee? Gotver de gotver! Wat een ellende. Gedachteloos krabbelt ze Paco achter zijn oren. Hij legt zijn kop op haar schoot en kijkt haar aan. Wat is er met je, waarom zo boos vrouw? Ze pakt haar mobiel uit haar zak. De telefoon gaat nog geen vijf keer over, dan hoort ze de stem van Mirthe.

Die avond zijn de wijngabbers rond de buitenhaard verzameld. Met Girly gaat het inmiddels tegen alle verwachting in buiten gewoon goed. De mannen zijn om beurten bij haar in de stal en Jan is twee keer teruggekomen. De instructies zijn duidelijk en nu is het een kwestie van precies doen wat hij heeft gezegd en erin geloven dat het goed zal komen. Ze gaan morgenavond terug, maar hebben met Karin afgesproken dat Girly blijft tot ze weer kan reizen. Dan zal Chris, hun vriendelijke huismeester en manus-van-alles, haar met de paardentrailer weer ophalen.

Op tafel staat een plateau kaas waaronder Brie de Meaux, pittige Appenzeller, Livarot en Le Petit Fiance, de beroemde liefdeskaas uit de Pyreneeën. De met zeezout gewassen korst geeft deze bijzondere kaas van geitenmelk een delicate smaak. Daarnaast in een grote koeler twee witte wijnen. Een uit Duitsland, uit Rheinhessen, de Auxerrois van Weingut Bernhard, de andere is de Auxerrois uit Zeeland. Allebei smaken ze fabuleus bij de kaasselectie.
Sara is er ook en heeft zich tussen de vrouwen op de loungebank genesteld. Een glas wijn in de hand. Natuurlijk heeft ze al het een en ‘t ander van Lucas vernomen, maar dat Girly vergiftigd zou zijn, dat slaat alles. Buiten het feit dat ze het verschrikkelijk vindt, is het ook een streep door haar rekening. Ze heeft zo op een bosritje met Girly gehoopt. Zij en Lucas mogen immers altijd op het paard rijden als ze bij hun moeder zijn.

‘Okay, even zakelijk’ zegt Mirthe ‘in chronologische volgorde, wat is er nu gebeurd?’ ‘Hoezo’, fronst Greet, ‘moeten we ons zorgen maken of zo?’ ‘Nou ja, vind jij het dan niet raar dat er opeens zoveel onverklaarbare dingen gebeuren, terwijl het normaal rust en vrede is rond het boshuis?’ ‘Oorlog en vrede’ grijnst Sara met een knipoog naar Mirthe. Het levert haar een speelse stomp van Janneke op. Ook Karin moet lachen.
‘Goed, nou ik zal het samenvatten: eerst deze week dat rare bot dat Paco gevonden heeft, ik heb nog nooit een tv-ploeg hier in het bos gezien voor opnames. Dus dat is al gek. Dan de slachtpartij in het kippenhok. En nu het vergiftigen van Girly.’ ‘Ho,ho, je vergeet gemakshalve de nachtelijke insluiper die je onder een hagelregen de tuin hebt uitgejaagd’ vult Sara op spottende toon aan. ‘Verdomd, dat is ook waar! Wat is er in hemelsnaam aan de hand?’ Greet zit handenwrijvend half naar voren op haar stoel.

Karin aarzelt ‘ik denk dat ik iemand gezien heb gisteren die Girly stond te voeren. Op het moment dat Hans naar de wei liep om haar op stal te zetten zag ik haar aan de overkant staan, terwijl iemand haar aaide en ook uit zijn hand liet eten. Dat moet de dader geweest zijn!’ Iedereen zwijgt en staart voor zich uit.
‘Mam, heb je nog een fles Sauvi koud staan? Ik heb een briljante kaas meegenomen namelijk.’ Sara staat op en loopt naar de keuken. Karin gaat achter haar aan. Ze rolt de wijnlade open en jawel, daar liggen flessen Sauvi gekoeld op gebruik te wachten. Pak jij even lepels mam, dan maak ik die kaas klaar.’

Even later komt ze naar buiten met diep bord waarin een onthoofde kaas ligt. ‘Dit, lieve wijnwijfjes, is een Serra da Estrela kaas. Rauwmelkse Portugese schapenkaas. Een lepelkaas. Jullie moeten een stokbroodje nemen, smeer er Estrela op en strooi daar wat zeezout over heen. Pas op’ grijnst ze ‘het kan verslavend zijn!’ Terwijl Greet de glazen vult, gaat de kaas rond. Extatisch proeven de vrouwen de wijn en dan de kaas. ‘Dit moet verboden worden’ smakt Janneke. Die kaas is geweldig, die wijn is subliem en de combi overtreft alles.

‘Van welke druif is dit gemaakt Karin?’ vraagt Greet. ‘Sauvi is gemaakt van cabernet blanc druiven. Een creatie van de Zwitser Valentin Blattner die hier voor de cabernet sauvignon kruiste met een zogenaamde ‘resistenzpartner’. De druif bestaat al best lang. Janneke maakt ondertussen een bordje met vier stokbroodjes klaar, loopt naar de keuken, pakt twee glazen uit de kast en verdwijnt met de fles Sauvi onder haar arm in de richting van de stal. Lief, denkt Karin.

Aan de buitentafel worden inmiddels theorieën geopperd over de voorvallen van de afgelopen week. ‘Misschien een stille minnaar’ oppert Mirthe. ‘Ja hoor,’ giert Greet ‘en die zegt het met dode kippen in plaats van bloemen.’ ‘Luister’, zegt Greet resoluut, ‘laten we elkaar nu niet gek maken. Het kan ook allemaal gewoon stom toeval zijn.’ Karin en Sara kijken elkaar aan. Sara trekt een wenkbrauw op. Zij is daar niet zo zeker van.

JG SarenmasDeel 12
6 juli
 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.