Het mysterie rond het boshuis-13

Het mysterie rond het boshuis-13

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

13) Het ongeluk van Vera

Later op de middag loopt Girly in de wei, Paco in de tuin, terwijl Karin tussen de wijnstokken bezig is. In haar hoofd werkt ze de komende wijnreis uit, De gouiais staat nu in volle bloei. Ze wordt er bijna zenuwachtig van. Het zal toch niet waar zijn, straks zullen er grote trossen aan de takken pronken. Dan is er niet alleen in het Wallis gebied gouais, of gwäss zoals hij daar genoemd wordt, niet alleen in de Rheingau, of in Slovenië maar stomweg ook in het koude kikkerlandje in de tuin van een hobby wijnboerin.

wiwjndruif in bloeiDe wijndruif groeit als een malle, met regelmaat snoeit zij of een van de andere wijngabbers een teveel aan blad weg. Ze vinden het alle vier echt spannend. Hebben ook eigen taken binnen het team. Janneke zoekt de mogelijkheden uit die er zijn om de druiven tot wijn te verwerken. Greet is samen met Karin van het werk in de wijngaard en Mirthe is de sales-en marketing vrouw van de groep. Hun meetings zijn altijd in het Boshuis. Karin heeft de meeste ruimte, bovendien de wijngaarden op haar grond.

Ook de moestuin heeft aandacht nodig, dus daar is het tweede deel van de middag volop beweging. Er is nog een heel klein stukje leeg, waar Karin witlof wil zaaien. Veel moeilijker dan ze in eerste instantie gedacht heeft. Ze wil het graag om dan in de winter home made witlofsalade te kunnen maken, die dan weer perfect bij de Pinot Blanc zal smaken. De mooie ronde wijn die zich zo elegant om de salade plooit. Uit de Alsace dat kan, maar ja, het motto van de wijngabbers is natuurlijk om wijnen uit coole climate gebieden te stimuleren. Dat kan je nu niet bepaald van de Elzas zeggen met zijn gemiddeld 1700 zonuren op jaarbasis. Limburg, Zeeland en Brabant staan in dit geval boven aan het lijstje. De eigen stokken zijn nog te jong om er nu al echt volle wijn van te kunnen verwachten. Maar geen haast, want wat in het vat zit…

Straks gaan ze in Zwitserland op onderzoek uit, maar de eerst volgende wijngabbers wijnreis is naar Limburg. Altijd een heel geregel, want als er gasten in de boskamer zijn, moet daarvoor gezorgd worden, brood gebakken, verse melk van boer Wip en ga zo maar door. Ook de kipjes vragen aandacht en vroeger Niño natuurlijk ook! Paco gaat altijd mee op wijnreis. In binnen- en buitenland volgt hij Karin op de voet. Ditmaal gaan ze in Limburg een stuk van de ‘Route du Vin’ doen. Ze hebben een kaart met hierop overzichtelijk de Limburgse wijngaarden in beeld gebracht. De precieze route  voor deze wijnreis moeten ze nog vastleggen, ook waar ze zullen overnachten moet nog afgetimmerd worden. Dat het weer top zal zijn, dat staat vast. Net als de datum. En als ‘oppas’ Lucas die in het boshuis zal komen om de boel te runnen.

Als Karin naar het huis terugloopt, gaat haar mobiel af. In het scherm ziet ze de naam van Chris. ‘Hoi Chris, met Karin, Girly wil nog wel blijven logeren hoor’ zegt ze lachend. ‘Ha die Karin, ja dat begrijp ik. Gaat het goed met haar?’ ‘Zeker, ze is weer helemaal de oude. Jan, de veearts zei me dat ze ook weer bereden kan worden, je zult het niet geloven, maar ik heb gisteren een rit met haar gemaakt!’ ‘Oh Karin, wat fijn voor je’ zegt Chris met zijn warme, sonore stem! ‘ Dan is misschien nu de tijd gekomen voor een nieuwe bewoner van de stal.’ ‘Ja, wie weet, maar daar wil ik nog niet aan denken. Alles op zijn tijd toch?’ ‘Tuurlijk, je hebt helemaal gelijk.’ Het is even stil.

‘Waar ik voor bel, is dat ik een afspraak wil maken om haar op te halen. Ze mag weer vervoerd worden toch? Wat schikt jou het beste?’ ‘Tja, dat maakt mij niet uit hoor. Het is nu woensdag, vrijdag misschien, komt dat uit?’ ‘Ehm, ja dat is wel goed, maar dan kom ik wel vroeg in de ochtend. In de middag hebben we de begrafenis van de office manager van kantoor.’ ‘He? Is de secretaresse van Hans en Peter overleden? Vera? Dat meen je niet! Die is nog hartstikke jong!’ ‘Klopt. Heeft een dramatisch ongeluk gehad afgelopen maandag. Ze is zonder uitkijken onder een auto terecht gekomen. Een vrachtwagen. Op slag dood’. ‘Holy fuck,’ zucht Karin ‘niet te geloven zeg. Wat triest! Wat vreselijk voor die vriend van haar. Is dat niet een wijnboer?’

JG SarenmasDeel 14):
14 juli

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.