Het mysterie rond het boshuis-14

Het mysterie rond het boshuis-14

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

14) Wijnreis rond Maastricht

Karin en Chris spreken af voor vrijdagochtend vroeg. Het tweede deel van de middag zit ze in haar werkkamer. Het weer is omgeslagen, de wind wakkert aan en donkere wolken trekken samen boven het bos. De kaart van Limburg hangt achter haar aan de muur, heel ouderwets volgeprikt met vlaggetjes. Die staan bij de plaatsen waar ze straks een bezoek willen brengen. Waar de interessante wijnhuizen liggen. Dat zijn er best wel veel. Het Limburgtripje met een fijn diner in Maastricht is echter slechts een lang weekeinde dus er moet een strak plan gemaakt worden. Wie, waar en waarom.

Het is te makkelijk om maar de grootste namen te pakken. Ook niet interessant want deze wijnen zijn immers niet zomaar verkrijgbaar. Worden veelal alleen per fles in het hogere horecasegment geschonken! Te jammer. Maastricht en Vijlen hebben ze daarom al geschrapt. Want hun filosofie is immers ‘breng wijn bij de mensen’. Waarom toch, denkt Karin terwijl ze naar de Limburgse kaart staart, willen een aantal Nederlandse wijnboeren hun wijn perse zo elitair maken? Wat een jammerlijke stroming is dat toch. Op die manier zal het goedkope overzeese segment steeds meer markt veroveren.

Ze kijkt naar de kaart en buigt zich vervolgens over haar laptop om de het plan vaste vorm te geven. De start is in Thorn, vervolgens door naar wijndomein Stokhem bij Kasteel Wijnandsrade, dan moet ze de Fromberg inplannen op de Ubachsberg in Voerendaal. Slapen doen ze wel in Maastricht. Dineren ook. Lekker bij Mes Amis, het beroemde wijnrestaurant. Ze hebben zoveel goede verhalen gehoord over dit eetpaleis. Een absolute must dus!

Dan hebben ze bedacht dat ze ook naar Domein Holset willen. Zo’n dertig kilometer ten zuidoosten van Maastricht. Het wijndomein waar de oenoloog Stan Beurskens de wijngaardadviseur is. Hier worden vier typen mousserende wijnen gemaakt. Met als bouwstenen de druivenrassen cabernet blanc, souvignier gris en johanniter. Ook chardonnay ontbreekt niet, net zomin als de solaris. Maar, denkt Karin met een grote glimlach, ook hier is de gouiais blanc niet te vinden. Ze zucht er van en rekt zich uit,  het hoofd in de nek. Een bescheiden klopje op de deur wordt gevolgd door een vrolijke stem: ’Karin, ik ben klaar hoor’.

‘Kayley, kom binnen meisje.’ De deur gaat open en een lange slanke meid stapt de werkkamer in. ‘De boskamer is klaar, schoon en alles is weer aangevuld. Koffie, thee, suiker etc., ik heb de dekbedden uitgeklopt en …’ ‘ Super Kayley! Helemaal fijn, oh God, wat zal ik jou missen als je terug gaat naar Dublin voor je master astrofysica! Ik vind je zo’n topper!’ onderbreekt Karin haar. Kayley glimlacht vergenoegd. ‘Karin, ik vind het hier ook heerlijk! Zo warm en gezellig altijd. Maar ja, je weet het, kijk naar je eigen Sara, kleine meisjes worden groot.’
‘Helemaal waar, en zo moet het ook, de kringloop van ons bestaan is hier op geënt niet waar? Straks loop ik achter mijn rollator en jij achter de buggy en heb je ongetwijfeld een topbaan, of een eigen bedrijf.’ Kayley lacht. ‘Ja, ik denk wel dat die kringloop klopt, maar of ik straks een topbaan heb? We’ll see Karin, we’ll see. Trouwens, de mannen hebben twee wijnglazen gebroken, maar die heb ik van uit jouw keuken weer aangevuld. Beetje raar eigenlijk, het leek alsof ze tegen de muur waren gesmeten!’

FeuilletonZe kan het wel begrijpen. De onzekerheid, de absolute onwetendheid hoe het met Girly af zou lopen. Goddank is het goed gekomen. Hoe bizar zijn al die gebeurtenissen van de afgelopen week niet! Zelfs de dood van Vera, de officemanager uit Nietsum voelt vreemd, heeft ergens een sinistere kantje. Karin kijkt naar de wijnstokken, in het perceel dat aan haar werkkamer grenst. Ze kan de stokken omarmen vanuit het raam. Maar nu niet. De donkere wolken hebben zich inmiddels geopend!  ‘Kom Kayley’ ze schuift haar stoel naar achteren en staat op, ‘ik zal je betalen.’ Samen lopen ze naar boven. Paco sprint voor hen uit de trap op. Even later fietst Kayley de oprijlaan af. Acrobatisch bewegend op de fiets, in worsteling met een grote paraplu.

In de kerk

De vijfde symfonie van Beethoven schalt door de kerk als vanuit de consistorie de kist met het lichaam van Vera naar binnen gebracht wordt. Waarom is deze muziek uitgekozen, zo heftig? gaat het door Peter heen. Hans en hij zitten achter de bank waar Bert en de familie van Vera zit. Ook Petra en Tjakko zijn aanwezig. De kist wordt geschouderd door professionele dragers. Statig geheven.Vera komt uit een zwaar christelijk gezin. Loodzware Gereformeerde Gemeente.

Peter is zelf ook christelijk opgevoed, maar heeft zich nooit hoeven schikken in het strenge regime van de bewoners van de Biblebelt. Zijn ouders waren gelovig. Maar stonden wel open voor de wereld. De tv mocht aan op zondag. Fietsen, autorijden en zelfs vliegen was geen probleem. Vloeken kon uiteraard niet door de beugel. Hans is katholiek opgevoed. Twee geloven op een kussen. Wel bij hun gaat dat uitstekend! Hij houdt zich in om zijn arm om Hans heen te slaan. Provoceren in de kerk hoeft nu ook weer niet. Zeker niet in deze kerk waar men ongetwijfeld een rotsvast vertrouwen heeft in ‘homogenezing’!

 

JG SarenmasDeel 15:
15 juli

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.