Het mysterie rond het boshuis-16

Het mysterie rond het boshuis-16

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

16) Engelse wijnen

Karin zit in haar werkkamer, schrijft een artikel over Engelse wijnen en de Engelse wijnbouw. Het is een nieuw topic op de informatieve wijnwebsite die ze als “Team Wijngabbers” ontwikkeld hebben. Ineens schiet ze recht overeind en kijkt naar de wijnstokken naast haar raam. Verdorie, dat zou ze bijna vergeten zeg. Ze krijgt straks nieuwe gasten in het gastenverblijf. Een ouder echtpaar dat in het volgende dorp een dochter heeft wonen. Dat zei de vrouw in ieder geval toen ze belde om wat informatie te vergaren over de B&B.

Ze wilde van alles en nog wat weten, vooral zaken die hun hond betrof. Of het een steile trap is naar de boskamer, of de ’huishond’ niet gevaarlijk is, of er veel teken in het bos zijn in deze tijd en hoe het met de processierups gesteld is. Karin heeft haar zo goed mogelijk te woord gestaan en alle punten helder kunnen afhandelen. Inwendig grinnikend om de singuliere vragenstroom van de vrouw, die ondanks dat wel heel aardig klonk. Maar goed, straks zijn ze er dus. Ze moet als een malle nog naar de boer, melk en eitjes halen, dan de wijn voor de gasten klaarzetten en een gezellig welkomsthapje verzinnen. Ze kijkt op haar horloge. Zo’n drie uurtjes voor aankomst. Dan kan ze dit artikel nog net afkrijgen voordat ze in haar gastvrouwenrol moet duiken.

Engelse wijnenEngelse wijnen zijn nog niet zo populair in lage landen. Ligt het aan de prijs? Aan het type wijn? Aan de druivenrassen die ze gebruiken zoals de bacchus en de reichensteiner? Veel wijnboeren lopen weg met de bacchus, die volgens hun een geweldige toekomst tegemoet gaat in het frisse, lichte segment wijnen. Wijnbouw vindt hier al sinds de tijd van de Romeinen plaats. Het is dus zeker geen noviteit. De laatste keer dat ze in Engeland is geweest, heeft ze weer een behoorlijk aantal wijnproducenten kunnen bezoeken. Allemaal in het zuiden van Engeland, van Norfolk tot aan Sussex. Een bijzondere B&B in Mileham is haar uitvaladres in Engeland. Het dorpje is typisch ‘Agatha Christie’ met als winkels uitsluitend een postkantoor annex dorpswinkel. Als je je bukt achter de heg, kun je de buren ongemerkt afluisteren.

De groeicijfers van de Engelse wijnbouw in de laatste paar jaar zijn aanzienlijk te noemen. Op dit moment zijn er meer dan 500 commerciële wijngaarden te vinden. Het aantal hectare wijngaard is de afgelopen decennia gegroeid naar bijna 2900 ha. Hetgeen vrijwel een verdubbeling is van het areaal rond 2010. Maar ook voor de consument betekent dit veel! Engelse wijnen zijn nooit goedkoop geweest, net als de Nederlandse wijn overigens. Als er nu een stroom van Engelse wijnen opgang gaat komen, waar ook een markt voor moet zijn, dan gaat er op zeker iets met de prijs gebeuren!

Het Verenigd Koninkrijk kan trots zijn op haar wijnen. Engelse mousseux behoort al langere tijd tot de beste van de wereld. Nu is het tijd om de focus te verleggen naar de stille wijnen. Betere promotie wellicht. Het maken van goede wijn is één ding, de verkoop van de wijnen, daar moet nu een draai aan gegeven worden. Men is ondertussen wel bezig om naast de topwijnen in het ‘methode traditionelle’ segment ook een prosecco-achtige stijl te maken. Natuurlijk komt een huis als Ridgeview met zulke wijnen niet uit. Maar het is zeker een goed initiatief om de markt voor de consument open te breken. De grote vraag voor de Engelse wijnboeren blijft: Hoe gaan ze er voor zorgen dat er meer geëxporteerd wordt?’

Ze stopt. Tijd om de laatste zaken voor de gasten in orde te brengen. Als een blauwe BMW anderhalf uur later de oprit opkomt, is alles geregeld. Paco staat naast haar als ze de gasten begroet. De hond van de familie is een bruine Cocker Spaniël. Max blijkt hij te heten, hoort Karin als de vrouw roept: ‘Ben, Max moet aan de riem hoor. Die hond is veel te groot voor hem. Dat kan hij niet aan. Toe nou, Ben, schiet nou op.’ ‘Goedemiddag mijnheer en mevrouw Stratum. Hoe maakt u het? Wat leuk dat u voor het boshuis heeft gekozen. Welkom! Ha Max, ja hoor, jij bent ook welkom. Paco doet je absoluut niets!’ Mijnheer Stratum laat de riem van Max per ongeluk los, als hij met een van de koffertjes in zijn hand Karin wil begroeten. Waarop mevrouw Stratum overdreven zucht en snel de riem probeert te pakken die op de grond valt. Ze struikelt en ligt bijna gestrekt.

Max en Paco gaan er gebroederlijk van door. De tuin in. ‘He Ben, kijk nu wat er gebeurt!’ Mevrouw Stratum geeft Karin een hand en lacht wat verontschuldigend. ‘Sorry hoor, Max is dit niet gewend.’ Karin heeft het bijna niet meer. Moet alle zeilen bijzetten om niet in lachen uit te barsten. Ze fluit Paco die direct aan komt rennen en naast haar gaat zitten. Ben Stratum pakt de riem van Max die achter Paco aan sukkelt.‘Kom, ik zal u even voorgaan.’ Vervolgens gaat het gezelschap de trap af naar het gastenverblijf. Paco blijft braaf boven aan de trap zitten.

JG SarenmasDeel 17:
17 juli

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.