Het mysterie rond het boshuis-2

Het mysterie rond het boshuis-2

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

2) De wijngabbers

Het gaat om een nep bot! Thuis in haar woonkeuken, waar de soep pruttelt op het fornuis, luistert Karin naar de beige stem van de dienstdoende agent. Hij legt haar uit hoe het bot daar waarschijnlijk terecht is gekomen. Stomweg vergeten door een opnameploeg die een scene voor een of andere serie heeft opgenomen. Het zal versleept zijn door een beest, een hond, een wild zwijn misschien en vlakbij de bosrand, in de buurt van de tuin zijn achtergelaten. Kippenvel. Ze is zich kapot geschrokken. Enfin. Het zij zo.

Of ze slachtofferhulp wil, vraagt bromsnor. Ze kijkt hem meewarig aan. Als hij weg is, trekt ze de koelkast open en schenkt een glas Auxerrois in. De sappige frisse 2018 uit Zeeland. Deze druif is een nakomeling van de gouiais blanc en pinot noir en daardoor weer een halfbroer van de  druif chardonnay. Ook zo’n totaal verkracht onderwerp. Over zijn oorsprong die rond de de stad Auxerre zou liggen. Fake news dus. De meest aannemelijke veronderstelling is immers dat de druif simpelweg uit Alsace-Lorraine komt. Auxois was ooit de naam van de Alsace. Ook bij het boshuis pronkt hij in de wijngaard. Maar niet in het perceel van het geheim dat ze deelt met haar wijngabbers.

Nederlandse wijnDe meiden lachen zich rot als ze het verhaal horen. Karin lacht wat besmuikt mee. Tja, een heel grappig avontuur, maar wel achteraf! Ze zitten met z’n vieren bij de buitenhaard. Af en toe port ze wat in het sprokkelhout dat ligt te knisperen. ‘Hebben jullie trouwens het laatste nieuws gelezen over coole climate wijnen?’ vraagt ze, het woord begeleidend met het ‘vinger-in-de-keel-gebaar’. ‘Nee, wat dan?’ vraagt Mirthe met een geamuseerde blik in haar ogen, ‘nou volgens Maasherm moet je laag-alcoholische wijnen drinken en die vind je vooral in coole climate streken zoals bijvoorbeeld Rheinhessen! Als voorbeeld komen er dan allerlei supermarktwijnen uit de hoge hoed, met een gemiddelde prijs van nog geen 5 euro, want die kun je zo lekker door blijven tanken.’
‘Dat meen je niet! Ik kom net uit Mainz, ik heb trouwens ook de Johannes Gutenberg Universität bezocht; maar toen ik bij Tobias was, vertelde hij mij dat het nog lastig gaat worden met het alcoholpercentage in de jongste wijnen. De druiven barstten vorig jaar van het suiker! Wel coole climate hè!’

‘Ja,’ zegt Janneke, ‘en wat te denken over wat we nu in het glas hebben! Deze tongstrelende Gris uit Zeeland. Hoe lekker smaakt hij niet bij dit visroerbak! Wel 13 % alcohol. Je mag dit niet klakkeloos naar binnen slobberen! Zo’n kwaliteitswijn, daar moet je van genieten! Rustig aan!’ ‘Nou’ zegt Mirte, ‘als we toch bezig zijn, waar ik niet goed van word, zijn die wijnbeschrijvingen de laatste tijd. De meest bizarre teksten vliegen voorbij. Van grote rondborstige sexy wijnen tot amoureuze Romeo’s.’ ‘Pfff, en wat dacht je van het gewichtig aandoende vocabulaire dat sommige zogenaamde wijnjournalisten te pas en te onpas gebruiken? Ik weet het niet, maar er zijn erbij die zo academisch mogelijk over willen komen, terwijl de MHS misschien het hoogste onderwijs is geweest. Waar overigens weer niks mee is!’ kopt Karin in.

Ze heeft een ondeugende blik in haar ogen als ze, terwijl ze een blok hout opzij gooit, zegt ‘werk aan de winkel dus! We gaan die wijnwereld op de kop zetten en druif en echte wijn bij de mensen brengen! Kom op zeg, het is een gewoon product. Net als brood. Al die commerciële kletskoek. Daar wordt niemand wijzer van. Behalve de rijken, want de duivel schijt toch altijd op de grote hoop!’ Grijnzende gezichten, gelach alom.

Paco staat langzaam op van het grasveld, rekt zich uit en slentert naar de vrouwen toe. ‘Oh, wat ben je tocht een braaf beest.’ Mirthe krabbelt hem achter zijn oren, hij duwt zijn grote lijf tegen haar benen, spitst zijn oren en staart, zacht grommend, in de richting van het donkere bos. ‘Goed op het vrouwtje passen hè als wij straks weg zijn Paco!’  Niemand ziet de schim die zich geruisloos achter de paardenstal verschuilt.

JG SarenmasDeel 3):
23 juni

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.