Het mysterie rond het boshuis-22

Het mysterie rond het boshuis-22

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

22) De tweeling op de Harley

In de keuken is Kayley bezig om iets voor het avondeten klaar te maken. Gezien de omstandigheden heeft ze besloten om maar te blijven. Ze gaat wel in de kamer van Sara slapen. Ze vindt wat kalfsvlees, wat ze vult met parmaham die ze achterin de koelkast ziet liggen. Salie haalt ze uit het kruidentuintje en de wijn laat ze verder aan Lucas over. Iets roods uit Italië, denkt ze, nieuwsgierig waar hij zo mee komt.

Terwijl ze bezig is met het schillen van de aardappels, die ze bakt met rozemarijn en een gesnipperd sjalotje, kijkt ze vanuit de keuken door het raam van de woonkamer. Hè denkt ze, loopt Lucas nu buiten? Die is toch gaan douchen? Op hetzelfde moment hoort ze hem de trap aflopen. Dan valt het kwartje. Het is Bram, de tweelingbroer van Lucas die daar aan komt geslenterd.

Bram, die dit weekeinde allang geleden vrij heeft gepland, lijkt het leuk om Lucas gezelschap te houden. Beetje tennissen, wat biertjes kantelen en met wat overredingskracht en charme zouden ze Kayley vast over kunnen halen een lekkere maaltijd voor hun te bereiden. Hij valt dus letterlijk met zijn neus in de boter.

Onwetend over de inbraak komt hij fluitend binnen. ‘Hee broer’, begroet hij Lucas en gooit zijn tas op de grond onder de kapstok. ‘Waar kom jij nou in hemelsnaam vandaan?’ vraagt deze met grote ogen. ‘Heeft Greet je gebeld of zo?’ Nu is het Brams beurt verbaasd te zijn. ‘Greet? Hoezo dat dan? De meiden zijn toch lekker in Limburg stappen?’ Lucas pakt hem bij de hand.
‘Kom maar eens kijken wat er hier gebeurd is.’ Achter elkaar gaan de broers de trap op om vervolgens naar de kamer van hun moeder te lopen.

Lucas gaat als eerste naar binnen, Bram volgt op de voet. Hij blijft stokstijf staan. ‘Wat is dat? Hoe komt dat? Heb jij dat gedaan? Hè?’ Bram begint er spontaan van te stotteren. Dan vertelt Lucas het hele verhaal. Hoe ze de bikers hadden geïnstalleerd beneden, daarna gestommel hoorden op de eerste etage. Over de vlucht door de tuin het bos in, over de politie die inmiddels een onderzoek heeft ingesteld. Bram kijkt hem met open mond aan. Dan weer naar het verwoeste canvas. Wat absurd is dit.

Zijn oog valt op de hand van Lucas. Nu verschijnt er een klein lachje rond zijn mond. ‘Kon je je energie niet kwijt broer? Wat zijn we toch een stel driftkoppen zonder beheersing.’ ‘Wel als ik die vent te pakken had gekregen, reken erop dat ik hem verrot had geslagen.’ ‘Ja ja, je weet wat mama daarvan zou zeggen hè!’ Bram zwaait zijn rechter vuist voor Lucas gezicht heen en weer. Een vuist met drie knokkels in plaats van vier. Lucas grijnst.
‘Kom, we gaan naar Kayley, die is er nog en volgens mij gaat ze ons blij maken met haar lyrische kookkunst.’

Met een laatste blik op het verruïneerde familieportret lopen de jongens naar beneden. Bram omhelst Kayley en kijkt snel in de pannen op het vuur. ‘Kan het uw goedkeuring wegdragen mijnheer?’ ‘Zeker! Als we er een lekkere Italiaan bij hebben om het weg te spoelen gaat dat helemaal goed komen.’ Lucas houdt een fles omhoog.
‘Ik dacht deze, wat vind jij?’ In zijn hand een Pinot Nero van Elena Walch. Het prachtige huis in Alto Adige dat gerund wordt door Elena en haar dochters.

Lucas heeft de flessen persoonlijk meegenomen toen hij met zijn moeder een klein weekje naar noord Italië geweest is. Ze reden langs de Adige tot aan de monding in dat rare stuwmeer. Waar je nog altijd de klokkentoren van de kerk kunt zien staan, in de tijd dat er hier geen water was, maar het dorpje Graun. Een deel van de wijngaarden van de familie Walch ligt op steile wijngaarden langs de rivier. Op zo’n 400 meter hoogte. De strada del vino loopt langs Caldaro. Er is zoveel te zien en te bezoeken daar dat Karin en hij veel te weinig tijd hebben gehad met één week.Harley

‘Lijkt me helemaal top!’ Gebroederlijk dekken ze de tafel op het terras en even later zitten ze met z’n drieën te genieten. Het is donker bewolkt. Bram heeft de buitenhaard gezellig aangestoken. Ze tafelen lang, na de Pinot Noir komt de Lagrein van Lageder op tafel. De Lindenburg Lagrein! Potverdrie. Deze nauw aan syrah verwante druif komt van de oevers van de Talfer.

De wijn krijgt na de RVS fermentatie een opvoeding in eikenhouten vaten van Nevers en Alliers eikenhout. Ruim anderhalf jaar. Een bonk chocolade, leer en kersen. Kayley heeft er zowaar nog een kaasplank bij versierd. Met serieuze bergkaas als Appenzeller, Alta Badia en wat Gorgonzola. De koelkast van Karin is altijd extreem goed gevuld. Ze geniet van de twee broers. Lucas is weer wat rustiger geworden en kletst lekker door over de reis langs de Adige.

Door het bos horen ze het zware geluid van motorfietsen. De gasten komen thuis. ‘Zullen we ze een glas aanbieden?’ zegt Bram. Lucas knikt instemmend. ‘Goed idee!’ Altijd gastvrij zijn, dat hebben ze van hun ouders wel meegekregen. Zo zitten ze even later met Sanne en Tim aan de tafel. Vrijbuiters van de eerste orde. Spontaan worden de broers uitgenodigd om de volgende dag een motorrit te maken. Achterop de Harley-Davidson! Dat hoef je ze geen twee keer te zeggen!

 

JG SarenmasDeel 23):
30 juli

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.