Het mysterie rond het boshuis-26

Het mysterie rond het boshuis-26

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

26) Terug uit Limburg

‘Nou, hou je vast. Daar zullen we het hebben.’ Ze zitten bij de buitenhaard. Tim en Sanne zijn naar huis en Kayley heeft de boel aan kant gemaakt. Ze drinkt een kop koffie met Lucas en Bram, haar handen rond de mok gevouwen. Het is fris buiten, ongezellig miezerig weer. Ze heeft veel kunnen doen. Behalve de schoonmaak van de boskamer, de sauna en de keuken heeft ze een aanzet gedaan voor het avondeten. Het rundvlees dat ze gisteren uit de vriezer haalde, staat nu als een geurende Boeuf Bourguignon op het vuur. Die kan de familie vanavond met rijst en een salade eten. Het is fijn dat de voorraadkast van Karin altijd zo goed gevuld is.

Kayley vindt het heerlijk om in deze keuken bezig te zijn. Bovendien is ze graag samen met Bram en Lucas, die ze echt hoog heeft zitten. Ze weet donders goed dat beide kerels haar heel erg leuk vinden. Ze geniet daar van, maar zelf ziet ze de mannen als broers, niet als vriend of partner, laat staan als minnaar. Diep in haar hart heeft ze bijzondere gevoelens voor Sara. Maar die is er bijna nooit. Altijd aan het werk en waarschijnlijk nul aandacht voor haar, Kayley.

Maar enfin, over enkele weken is ze weer uit Nederland verdwenen. Van kleins af aan heeft het heelal haar oneindig geboeid. Het planetenstelsel van Eise Eisinga, het oudste planetarium ter wereld dat nog in werking is, bezocht ze met haar ouders als kleine dreumes met een speen en een knuffel. Daar is het zaadje geplant voor haar fascinatie voor het heelal. Al die astronomische instrumenten, ze kon en kan er geen genoeg van krijgen!

Een logische stap na haar VWO is de Bachelor Sterrenkunde geweest, met nu een vervolg in Dublin voor een Master-degree. Soms vragen mensen haar wel wat haar zo trekt in die stoffige materie, de ruimte, de kosmos. Heeft ze de hemel al gevonden? Ze kan het niet uitleggen. Het is, hoe ze ook gruwt van het woord, maar ja, het is voor haar werkelijk een passie geworden.

‘Hee sterretje, wat zit je te dromen?’ Bram houdt zijn hoofd scheef en kijkt haar lief lachend aan. ‘Laat haar lekker, ze is de hele ochtend al in touw voor ons.’ De concurrentiestrijd tussen de broers is hevig. Het begeerde object zit rustig tussen de kemphanen in en geniet van de aandacht. Dan rijdt de grote zwarte auto van hun moeder achterom. Greet en Karin stappen uit. Janneke en Mirthe zijn thuis afgezet.

‘Goddank is Greet er nog bij.’ Lucas zucht en kijkt Bram vragend aan. ‘Hoe gaan we dit brengen broer?’ ‘Nou op zijn Brams dan maar, recht voor haar raap. Nu is Greet er nog bij, die kan het vuur een beetje blussen.’ Kayley grinnikt en grijpt haar tas! ‘Nou boys, succes, ik zie jullie weer. Het was gezellig. Oh, en zeg tegen jullie moeder dat het diner voor vanavond Boeuf Bourguignon is. Staat klaar op het fornuis.’ Beide mannen krijgen een knuffel. Weg is ze, op een holletje naar haar fiets.
‘Ha Karin, ha Greet! Ik ben er vandoor, alles is schoon en klaar voor de volgende gasten hoor. Ik ben er donderdag weer!’

Karin geeft haar een zoen. Een zwaai van Greet en daar gaat ze. Paco is inmiddels uit de achterbak gesprongen en belaagt beide broers. Van gekkigheid weet hij niet welke hij moet kiezen. Hij springt en draait om de jongens heen. ‘Ha, ha ha, gek beest, wat ben je blij!’

‘Ha mam, ha Greet.’ ‘Hee jongens’. Zoenen over en weer. Greet die haar eigen auto onder de carport heeft staan, gooit haar koffer achterin. ‘Doe je nog een sluitje Greet? One for the road?’ Lucas kijkt haar haast smekend aan. ‘Wel ja joh, dat kan nog wel even.’ ‘Gezellig.’
Met z’n vieren lopen ze naar binnen. ‘Ah, wat ruikt het hier lekker zeg!’ ‘O ja, Kayley heeft Boeuf Bourguignon gemaakt. Dan hoef je straks niet meer te koken zei ze’. ‘Blijf je eten Greet, volgens mij is er genoeg?’
‘Nee, heel verleidelijk, maar ik ga zo op huis aan. Bas vindt het ook leuk als ik weer eens thuis ben.’

Weinmarkt-moezel“Begrijp ik. Maar een glas kan nog wel toch?’ ‘Zeker. Wat hebben jullie daar onder de kurk heren?’ Ze gaan buiten bij de haard zitten en Bram schenkt een glas Riesling uit Winningen. Onlangs is hij hier met enkele wijnvrienden geweest. Het mooie kleine wijndorp aan de Moezel heeft een bijzondere kenmerk “De Wijnheks”. Ter nagedachtenis van de heksenvervolging. Ze hebben daar het Winninger Weinlehrpfad gelopen. De wijn die hij nu heeft opengetrokken is van Matthias Knebel.

‘Proost.’ ‘Het was een heerlijk weekeinde hè Greet? Hier ook alles goed gegaan?’
Even blijft het opvallend stil. Zelfs Greet kijkt een beetje bedremmeld.’ Ze zucht en neemt dan het woord. ‘Tja, Karin er is iets dat we je moeten vertellen.’ ‘Hoezo? En hoezo we?’ Karin kijkt met grote ogen naar Greet en de jongens.

Dan gooit Greet het hele verhaal eruit, hier en daar aangevuld door Lucas. Als ze klaar is, zit Karin doodstil. Bram maakt van de gelegenheid gebruik om te vertellen over de speurtocht op de motor.
‘Hou op!’ roept Karin.  ‘Houd toch op. Ben je gek geworden Lucas om achter die idioot aan te rennen. Hij had jou wel overhoop kunnen steken.’ Onthutst zien ze toe hoe Karin keihard begint te huilen. Dat hadden ze niet aanzien komen.
‘Dan had ik jou ook moeten missen, denk je dan nooit na!’

Ze schreeuwt het uit. Bram staat op en slaat zijn armen om zijn moeder heen. ‘Stil nou maar, het is toch niet gebeurd. Kijk nou mam, Lucas is er nog! Niets aan de hand.’
Langzaam neemt het snikken af. Lucas kruipt met zijn hand over de tafel en grijpt de samengebalde vuist van zijn moeder. Greet ziet het aan met tranen in haar ogen. Die jongens toch met hun moeder. Hartverscheurend teder.
Dan wordt het tranendal doorbroken door niemand minder dan Paco, die met een grote sprong bij zijn vrouwtje op schoot wil springen. Iedereen schiet in de lach. Lucas, Greet en Bram halen opgelucht adem. Gelukkig, het ei is gelegd.

JG SarenmasDeel 27):
9 augustus

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.