Het mysterie rond het boshuis-28

Het mysterie rond het boshuis-28

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

28) Toch op zoek naar paarden

Die vrijdag vertrekken de broers rond 09.00 uur richting Koblenz. Hoewel er zeker veel werk gedaan is in de wijngaard, Petra en Tom hebben ook nog een avond mee geholpen, is het ontbladeren nog niet klaar. Uiteindelijk heeft Bert toch zo’n kleine twee hectare aan wijnstokken staan. Hij werkt volgens het principe van de duurzame wijnbouw. Niet spuiten met insecticiden, maar bodembedekkers tussen de wijnstokken. Veel klaver en marjolein. Zo doet de natuur het werk. Lokt beestjes aan die de schadelijke insecten weer een kopje klein maken.

Bert kijkt toe hoe Henk hun tassen achter in de auto zet. De accuratesse waarmee zijn broer dat doet, laat hem direct aan Vera denken. Hij zucht. ‘Ik ben mijn belofte niet vergeten Veer!’ mompelt hij. ‘Echt niet. Dit reisje is niet voor de fun! Ik heb een missie! Die ga ik volbrengen.’ Opeens voelt hij hoe Henk naar hem staat te kijken. ‘Kom man,wat sta je daar te bazelen! Tijd om te gaan. We laten even alles achter ons.’

Telefoon in het Boshuis

‘Ja schat, wat is er?’ ‘Met die woorden neem jij altijd de telefoon op mam als wij bellen.’ ‘Ja, maar dat komt omdat jullie normaal gesproken altijd appen. Met  als gevolg dat ik schrik als jullie bellen.’ Sara, aan de andere kant van de lijn, lacht! ‘Er is niets ernstigs, alleen word ik suf gebeld door Mirthe, die wil weten wat jouw verjaardagswensen zijn.’
‘Nou ja zeg, daar heb ik me nog helemaal niet mee bezig gehouden! Eh, een stedentrip met jou. Zeg dat maar.’ ‘Ja dag, doe even normaal. Dat ga ik dus niet zeggen. Bovendien gaan we binnenkort toch al. Lekker naar Dublin.’

‘Grapje. Maar ik weet het gewoon niet. Ik heb toch alles al. Wacht ik weet wat! Nieuwe ruiterhandschoenen!’
‘Huh? Hoezo, krijgen we weer een paard dan? Serieus?’ ‘Tja, Chris zei dat pas tegen mij, Het heeft me aan het denken gezet. Het ritje op Girly heeft veel losgemaakt, moet ik eerlijk toegeven.’
‘Gaaf mam, dan weet ik ook meteen een mooi cadeau voor de jongens en mij!’ ‘Oh oké! Nou, ik ben benieuwd! Ben je vrij nu?’
‘Nee, avonddienst. Zeg kijk je uit voor teken! Ik heb gisteren weer twee patiënten gehad, die baat hadden bij een dosis doxycycline.’ ‘Yep schat, ik controleer Paco ook iedere dag.’ ‘Goed zo! Ik ga Mirthe bellen. Doei doei!’ ‘Dag schat, werk niet te hard hè!’

Karin loopt naar buiten naar het bijgebouw met de twee stallen. Tja, als ze inderdaad een nieuw paard gaat kopen en ze wil pension aan kunnen bieden aan Girly of andere paarden met hun ruiters, dan zal ze toch de tweede stal die nu gebruikt wordt als opslag voor van alles en nog wat, opnieuw moeten inrichten. Dat zal het grootste probleem niet zijn. Een goed, betrouwbaar en lief paard vinden, dat is nog wel een dingetje! Zouden Peter en Hans haar daar misschien bij kunnen helpen? Ze kijkt op haar horloge. Ze besluit nu te bellen, wellicht is een van de twee op kantoor.

Langs de wijngaard met auxerrois en pinot blanc loopt ze terug naar het huis. De wijnstokken zitten overvol in het blad. Ze moet echt aan de gang. Voordat ze met de wijngabbers naar Zwitserland vertrekt moet de wijngaard er weer pico bello bij staan. Het is weliswaar maar een bescheiden dingetje, maar ook een kleine wijngaard moet goed bijgehouden worden. Ze loopt door naar het perceel dat lager in de tuin ligt. Waar ze vanuit haar werkkamer op uitkijkt. De stokken staan er fraai bij. Ook deze uitbundige groeier moet ontbladerd worden, ziet ze.

Nu gaat ze eerst het advocatenkantoor bellen. Even later heeft ze Tjakko, de stagiair aan de telefoon. Ze hebben natuurlijk nog geen nieuwe officemanager. Gelukkig maar dat ze ook stagiaires in dienst hebben, denkt Karin, terwijl ze doorverbonden wordt met Hans.

‘Ha Karin, hoe is het met je? Heeft mijn zus de factuur niet betaald?’ ‘Ha, ha, nee doe jij het maar snel.’ Zegt Karin plagerig. ‘Nee hoor, het gaat om iets heel anders.
‘Oh, nu ben ik nieuwsgierig. Vertel op!’ ‘Eh… je hebt denkt ik wel van Chris gehoord dat ik op Girly heb gereden?’ ‘Ja wat goed van je! En ben je weer verslaafd?’
‘Yes, de spijker op de kop! Ik ga overstag. Niño was onze grote vriend, maar hij galoppeert nu lekker door de paardenhemel. Ik mis hem nog steeds, misschien helpt een nieuw paard wel een beetje.’

‘Tuurlijk, je hebt groot gelijk! Niño was majestueus, maar er is vast wel een gelijkwaardige vervanger of vervangster te vinden.’
‘Daarvoor bel ik jullie dus. Willen jullie mij helpen? Hebben jullie tijd om wat potentiële paarden met mij te gaan bekijken?’
‘Tuurlijk, graag zelfs! Hartstikke leuk!’
‘Ik heb er al enkele doorgespeeld gekregen. Het is fijn als we met z’n drieën of misschien dat een van mijn kinderen ook wel mee wil, maar in ieder geval’, Karin loopt een beetje vast, ‘nou ja, je begrijpt wel. Ik vind het niet fijn zo’n grote beslissing alleen te nemen.’
Een van de paarden waar Karin al een beetje haar oog op heeft laten vallen, staat op dit moment bij een stal hemelsbreed precies tussen het Boshuis en Nietsum in. Ze besluiten om zondag te gaan kijken en om ook Chris mee te nemen die een goed oog heeft voor de gang van paarden.

paardenMet een blij gevoel appt ze de kinderen welk besluit ze heeft genomen en vraagt ze of iemand zin heeft om zondag mee te gaan kijken, en wie tijd heeft om morgen, zaterdag te komen helpen in de wijngaard. De volgende dag zijn er verschillende mensen in de wijngaard aan de gang. Ook Lucas en Sara zijn thuisgekomen! De wijngabbers zijn compleet en Bas van Greet en haar zonen zijn meegekomen.

Zo’n kleine vierhonderd kilometer verder op staat een kale man voor de etalage van een wapenwinkel. ‘Niet te geloven wat ze hier allemaal voor wapenshit verkopen! Zo’n BB Gun ziet er toch verdomd echt uit niet dan?’

JG SarenmasDeel 29):
12 augustus

 

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.