Het mysterie rond het boshuis-3

Het mysterie rond het boshuis-3

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

3) Een curieuze nacht

De sfeer is als altijd opperbest. Karin geniet met volle teugen. Zometeen is ze weer alleen, maar dat kan ze goed aan. Ze is nooit bang, ook al woont ze alleen aan de rand van het bos. Ze weet zeker dat Paco helemaal los zal gaan als iemand ongewenst probeert binnen te komen. Hij bewaakt haar leven, liggend onder aan de trap naar de slaapkamers.  Het is fijn om de wijngabbers hier te hebben, het is heerlijk als haar kinderen bij haar komen, maar ze is nu al zo lang alleen dat ze gewend is geraakt aan het geluid van de stilte in het bos. Sterker nog, ze is er enorm op gesteld.

Ze hebben deze avond stevige plannen gemaakt. Morgen zal ze de wijnreis naar Visperterminen verder uitwerken en rondsturen. Ze hebben allemaal ontzettend veel zin in het Zwitserse avontuur. Vliegen naar Bern en dan met een auto naar zo’n beetje de hoogste wijngaarden van Europa, in ieder geval van Zwitserland. De zoveelste gezamenlijke wijnreis die ze op touw gaan zetten.

Liefdevol omarmt ze iedereen en zwaait tot de auto van de afrit op de bosweg is gekomen, om vervolgens direct uit zicht te zijn. Terwijl ze binnen de boel aan kant maakt, het kristal afwast en de wasmachine inruimt, scharrelt Paco buiten in de grote tuin. Hij laat zichzelf altijd uit voor de nacht valt. Nooit zal hij weglopen, hij blijft altijd in haar buurt.

Ze mijmert nog wat over de wijnreis, gezeten aan  keukentafel met de kaart van Zwitserland wijd uitgespreid op de tafel. Als ze de hond zijn korte blafje hoort, staat ze op en opent de deur. Even heeft ze het gevoel, dat ze iemand ziet weg schieten, achter de garage. Absurd, ze ziet spoken; het komt vast door dat gedoe met dat bot van vanmiddag. Anders had Paco toch wel gereageerd? Gewapend met de spannende thriller van David Hewson en een glas thee loopt ze naar de trap. Een korte knuffel voor de hond en weg is ze. Naar boven.

Midden in de nacht wordt ze wakker van een uitzinnig grommende hond. Hij staat woest te blaffen. Het is nog donker. Ze kijkt op de klok aan de muur. Net na 3 uur. Paco houdt niet op. Voorzichtig schuift ze uit bed, zakt op haar knieën en gluurt door een kier tussen de gordijnen naar buiten.

In een reflex grijpt ze onder het bed waar het jachtgeweer ligt. Door het open raam heen schiet ze in de lucht. Bij de wijngaard waar de pinot blanc staat geplant, ziet ze iemand verstijven. Vervolgens springt hij of zij in de bossage naast de wijngaard en is uit het zicht.  Opgelost in het donker. Verdwenen. Ze rent naar beneden en gooit de deur open voor de woedende hond. Hij stuift naar buiten woest grommend en blaffend. Karin blijft in de deuropening staan, turend in het donker, maar ziet niets.  Als ze fluit, komt Paco terug gerend. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de schim zonder schade het perceel kunt verlaten. Ze sluit de voordeur zorgvuldig af en loopt naar de keuken. Paco volgt haar op de voet. God zij dank heeft ze het jachtgeweer gehouden en de vergunning tijdig op haar naam laten zetten. Hopelijk is de indringer zo geschrokken dat ze hem nooit meer terug zal zien. Paco duwt tegen haar been. Ze krabt hem achter zijn oren. ‘Goed zo jochie, goed gewaakt!’

JG Sarenmas

 

Deel 4
24 juni

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.