Het mysterie rond het boshuis-32

Het mysterie rond het boshuis-32

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

Twee weken later

32) Terug uit Zwitserland

De zwarte Range Rover staat voorgesorteerd bij het stoplicht om links af te slaan naar het dorp. De wijnreis naar Zwitserland zit er op. Om 14.30 uur is hun vliegtuig geland uit Genève en zetten ze voet op Nederlandse bodem.
‘Wat een waanzinnig leuke reis is dit weer geweest meiden.’
‘Absolut, Frau Janneke, sie haben volkommen recht! Die Schweiz wird immer eines meiner Lieblingsweinländer bleiben!’ ‘Goed gezegd! Ook het mijne!’
‘Ja, maar komt dat niet omdat jullie hier in Zwitserland op school gezeten hebben. Al die herinneringen waar jullie ons mee opzadelden tijdens de wandeling door Lavaux. Geen uit knop te vinden!’  Greet begint te lachen.
‘Ja, maar wees eerlijk Mirt. Hoe mooi is het daar niet! Dat zijn met recht dé Grand Cru wijngaarden van Zwitserland hè! Jullie vonden het ‘Weinlehrpfad’ toch ook geweldig? We moeten nog wel een keer terug om de rest van de 32 kilometer af te lopen.’

‘Oh ja, zeker fantastisch. Alleen dat Frans in dit deel van Zwitserland. Ik blijf het zo’n lastige taal vinden.’ zucht Mirthe. ‘Die proeverij bij Christophe, wauw die was geweldig! Hij spreekt tenminste ook gewoon lekker Duits. Hoeveel heb je eigenlijk besteld van die Ambrosia Karin?’ ‘Onze kerstwijn van syrah en merlot bedoel je? Vier dozen! En twee dozen van die supercreatie Viognier. Wat een een weelde aan wilde perziken! Dat moet een topper zijn bij tartaar van tonijn met kalfsfricandeau, waar ik nu vreselijk veel zin in heb!’

‘Hee, kijk, daar rijdt de auto van Peter en Hans!’ ‘Komen ze logeren dit weekeinde?’ ‘Nee, nee, ze komen mijn nieuwe paard‚ Black Pearl’ brengen. Oh wat gaaf dat ze er al zijn! Het is zo’n schitterend beestje! 12 jaar oud en door de wol geverfd!’ Karin wordt helemaal enthousiast. ‘En zwart neem ik aan?’ zegt Mirthe! Karin kijkt in de achteruitkijkspiegel. Met een glimlach antwoordt ze: ‘heel scherp meid’!

Bij de volgende kruising springt het stoplicht op oranje. Chris die achter het stuur van de auto van de Molinga’s zit, rijdt rustig door want met de paardentrailer achter de auto kan hij niet zomaar stoppen. Karin remt af tot aan de stopstreep.  ‘Nou, moet je daar zien! Is dat niet de auto van Lucas’. Greet die naast Karin zit , wijst naar de Charleston die aan de overkant staat te wachten tot het stoplicht op groen springt. ‘Ha, ha, ha kijk, dan dat is Paco zeker, met zijn poten en kop uit het dak.’

Karin knikt en toetert! De raampjes van de eend gaan open en de tweeling zwaait enthousiast naar de wijnvrouwen.
‘Ik snap het al. Lucas heeft Bram van het station opgehaald en komt nu Paco thuisbrengen. Wat gezellig!’
In de verte komt een witte cabrio aangereden. ‘Stik, daar zijn Sara en Kayley ook! Nou meiden, bel de mannen maar! Ik voorspel een hele leuke borrel! Greet is al aan het appen. Janneke en Mirthe kijken elkaar aan. Pakken dan ook resoluut hun mobiel.

Chris, Hans en Peter rijden als eerste de oprit naar het Boshuis op. Chris zet de auto zo neer dat de nieuwe aanwinst makkelijk uit de aanhangwagen kan komen. Karin schuift haar auto ernaast. Er is ruimte genoeg voor de cabrio en de eend. Als ze uitstappen, horen ze gebrul van motoren. ‘Kijk nou uit, daar zijn Sanne en Tim! Wie hebben die nu bij zich?’

Er ontstaat één grote mierenhoop van elkaar omhelzende mensen met een wilde Paco die er tussendoor rent. De kolder in de kop omdat hij Karin weer ziet. Chris manoeuvreert Black Pearl voorzichtig naar buiten en brengt haar naar de wei. Te midden van de chaos ziet Karin boer Wip aankomen op de fiets! Hij heeft zijn kleinzoon bij zich. De laatste kijkt nors voor zich uit, ze zetten hun fietsen tegen een boom en Wip duwt zijn kleinzoon naar Karin toe.

‘Ik weet gewoon niet hoe ik het moet zeggen, waar ik moet beginnen’ stamelt de oude boer. Hij frommelt en draait de pet in zijn handen. Karin legt haar hand op zijn arm. Rustig maar Wip. Wat is er aan de hand?’
Iedereen verzamelt zich nieuwsgierig om de oude man en zijn kleinzoon, die Lars blijkt te heten, heen. Ook Sanne, Tim en Bert luisteren mee.

Wat blijkt nu? Lars, die regelmatig bij opa Wip logeert, maakt een ernstige puberale crisis door. Hij woont bij zijn moeder, de oudste dochter van Wip. Zij heeft echter totaal geen vat op het kind. Met stukjes en beetjes komt het hoge woord eruit. De kippetjes die hun smartelijke dood in het nachthok vonden, zijn door Lars de nek omgedraaid. De insluiper die ’s nachts door Karin is weggejaagd, dat is ook Lars geweest die op dievenpad ging, maar zich kapot schrok omdat er een geweer boven zijn hoofd werd afgeschoten. Tot slot Girly. Ook dat is een grove rotstreek van de jongen geweest.

Bert, die naast Sanne staat, heeft zijn vuisten gebald. Hij staat te trillen op zijn benen en kan zich nauwelijks meer beheersen. Wel godverdomme! Dat vuile kleine klootzakje! Ook Bram en Lucas gaan richting kookpunt. Sara ziet het en gaat tussen haar broers staan en pakt ze beide bij de hand. Snel grijpt Tim die de opwinding van Bert voelt, zijn arm vast. Klaar om hem tegen te houden. Peter en Hans staren het jong aan. Wezenloos, compleet overrompeld. De wijngabbers kijken elkaar verbijsterd aan. Met een stap naar voren is Kayley bij boer Wip en slaat ze haar arm om de oude man heen die zenuwachtig, met tranen in zijn ogen naar Karin kijkt. Paco is de tuin in gerend. Op zoek naar zijn kippenvriendinnen. In de wei draaft Black Pearl vrolijk hinnikend rond.

Plotsklaps horen ze ijselijke gegil van achter het huis! Daar waar het wijnperceel is, ter hoogte van Karin’s werkkamer. Iedereen staat verstijfd. Met z’n allen rennen ze op het geluid af. Allemaal, behalve Lars die snel zijn fiets pakt en de benen neemt.  Achter het huis staan ze stil, als op commando aan de grond genageld. Het schouwspel is extreem surrealistisch en intens schokkend. Alle gouiais blanc of heunisch stokken zijn verwoest! Vernietigd. Totaal kapot geslagen.

Boven op de muur die van de bijkeuken schuin langs het wijnperceel afloopt, staat Petra, als Nemesis. Met een verwilderde uitdrukking op haar gezicht. Zwarte vegen over haar wangen. Een snoeischaar in haar handen, een schop aan haar voeten. Paco staat grommend voor haar. Zijn haren recht overeind.
Petra wil wegrennen, maar struikelt over de schop. Ze klapt achter over, rolt over de muur  en stort in de verwoeste wijngaard. Kayley en Sara, die er het dichtst bij staan, gillen het uit. Petra heeft zichzelf gespietst op een halve boomstronk die daar als ornament ooit door Carl in de wijngaard is gelegd. Ze is op slag dood.

 

Met deze bizarre terugkomst uit Zwitserland eindigt het eerste avontuur van de wijngabbers. Nieuwe wijnreizen en avonturen zullen zeker volgen.

 

 

JG Sarenmas *Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.