Het mysterie rond het boshuis-4

Het mysterie rond het boshuis-4

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

4) Het geheime wijnperceel

 De volgende ochtend is ze vroeg uit bed. De vogels zingen in de bomen, Caesar heeft net zijn eerste kraaitjes gegeven als ze met Paco de tuin in loopt. Vlot voeren ze hun ochtendritueel uit. Eerst de kippetjes voeren, dan langs de wijnstokken en de moestuin het bos in. Ze speurt ondertussen de bosrand naast de wijngaard af of ze schade aan het hek ziet; of anderzijds iets eigenaardigs. Maar alles ziet er normaal uit. Geen kapotte afrastering, geen spoor van vernieling. De indringer moet dus simpelweg over het hek voor aan de weg zijn geklommen. Wauw, wat brutaal. Maar….. waarom in hemelsnaam? Wat deed hij bij de wijngaard?

Rond tien uur belt ze Greet, de meest praktische van haar wijnvriendinnen. ‘Joh,doe normaal. Heb je de politie al gebeld?’ ‘Nou, nee, dat vind ik niet nodig hoor. Ze kunnen toch niks vinden. En er is toch niets gebeurd.’ ‘Ja daag, wat is dat nu voor stoer gedoe? Voor hetzelfde geld was hij niet op de vlucht geslagen en dan?’ ‘Paco’ is het simpele antwoord. ‘Ja hoor, Paco is geweldig, maar het is een hond hè, remember.’ ‘Huh, serieus? Enfin, ik denk dat hij, misschien was het wel een zij, zo geschrokken is van het schot en daarna die woedende hond, dat hij wel genoeg op zijn bordje heeft gehad.’ ‘Okay, ik kom straks uit mijn werk wel even langs, dan praten we verder. Ik heb zo een cliënt.’ ‘Top, ik ben dan ergens in de wijngaard of in de tuin. Ciao’

Het werk in de grote tuin gaat altijd maar door. Nu geeft ze de aalbessen die in het voorjaar in de grond zijn gezet water. Ze is dolblij dat haar kinderen zich om beurten melden om het grasmaaien voor hun rekening nemen, maar verder vindt ze het gerommel in de tuin hartstikke leuk.  Ze kijkt naar de wolken die alweer een donkere laag vormen, net als de dag ervoor. Potverdorie, het is al juni. Echt vaak ‘s avonds buiten kunnen eten is er nog niet veel van gekomen. Terwijl ze dat juist zo jofel vindt. Het regent veelvuldig, toch is de grond van de bessentuin, verstopt onder de bomen, niet echt nat.

wijngaardHoe anders is het in de wijngaard waar pal op de zon,  met een afstand van ongeveer twee meter tussen de rijen, pinot blanc en auxerrois stokken staan. Allemaal voor de hobby. Puur en alleen voor eigen plezier! De twee rassen hebben alle dezelfde onderstok. De Kober 125AA. Karin weet niet zeker of ze daar goed aan heeft gedaan, maar de kraamkamer heeft haar overtuigd dat het zeker zou moeten lukken. Afgelopen najaar heeft ze de bodem weer volgestopt met kalk, zodat de zuurgraad optimaal zou zijn in het voorjaar. Voorlopig mag ze niet klagen.

Einde van de middag klinkt een vrolijke toet op de oprit en parkeert Greet haar cabrio voor de garage. Naast de paardenstal waar vroeger Niño huisde. Niño, de vurige zwarte ruin, die zo ongelukkig ten val is gekomen. ‘Heb je het al aan Sara of de jongens verteld?’ is het eerste dat ze vraagt. ‘Nee nee, wat heeft dat voor zin, niks aan de hand toch. Dan wordt ze alleen maar ongerust en ze kan toch niets doen vanuit Breda.’ Greet kijkt haar zwijgend aan en zucht. ‘Je bent ook wel zo verdomd eigenwijs. Jemig mina. Hier woon je dan in je eentje in het bos, met wat kippetjes en een hond, dan loopt er een ongewenste gedrocht door de tuin in de nacht en je reageert zo?’ ‘Ik kijk het wel even aan. Dat gedrocht waar jij het over hebt, is naar alle waarschijnlijkheid zo geschrokken dat hij zich echt niet meer zal melden. Kom, we gaan even bij ons kindje kijken.’

Karin steekt haar arm door die van Greet en met Paco achter zich aan lopen ze achter het huis om, de schuine helling af, waar precies onder de keuken ter hoogte van haar werkkamer nog een perceel wijnstokken staat. De geheime wijngabbers wijngaard!

JG Sarenmas

Deel 5
26 juni

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.