Het mysterie rond het boshuis-5

Het mysterie rond het boshuis-5

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden. Exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

5) Het geheime Wijngabbers project

Waarbij  het druivenras genaamd Gouiais Blanc alias Heunisch Weiss of Weisser Heunisch de hoofdrolspeler is. Het geheime project. Hun eigen Casanova. Het druivenras dat niet bekend is om zijn spectaculaire wijn, maar juist om zijn voortplantingsdrift. Ouder van enkele van ‘s werelds beroemde druivenrassen als chardonnay en riesling. Bijzonder dat deze moederdruif zo’n divers nageslacht heeft achtergelaten. En zij, wijngabbers, koesteren hem nu in hun eigen wijngaard.

De druif op zich is geen pronkstuk te noemen. De schil is aan de dunne kant, de zuren zijn wat hoog, een suikergehalte – niet om over naar huis te schrijven, resulterend dus in een laag alcoholpercentage, maar daar gaat het ze niet om. Zij zijn de vier wijnmusketiers, die zich inzetten voor wijndruiven die de wijnwereld fenomenaal maken. Ze verafschuwen de commercieel gemaakte bende die zo vaak aangeboden wordt tegen krankzinnige prijzen. “Drie voor negen euro of zes halen drie betalen en ga zo maar door.” Dat mag toch geen wijn genoemd worden! Waar broodschrijvers, zichzelf benoemde wijnprofessionals, reclame na reclame voor maken. Als je dat drinkt, ben je wel zeker een wijnzuiper, maar geen liefhebber!

‘Wat staan ze er goed bij hè’ zegt Greet, met een trotse blik in haar ogen. ‘Ha, ha, en jullie maar zeggen: “dat kan je niet maken. Laat liggen die takken.” Schijters! Nu ben je wel blij hè dat tante Greet ze mee heeft gepakt.’ Karin grijnst en rent aan de andere kant van het kleine perceel snel naar boven. ‘Wacht even’ roept ze terwijl ze in de bijkeuken verdwijnt. Greet loopt tussen de stokken door en bestudeert de pluimen die zich aan de ranken gevormd hebben. De bloei is in volle gang. Het geurt lekker. De stokken staan hier nu voor het vierde jaar, dus de hoop is gevestigd op eindelijk druivenopbrengst. Ze kan nu al genieten van de gloeiende verbazing, de afgunst wellicht als men hoort van hun excentrieke experiment!

Karin komt terug uit de bijkeuken met glazen en een fles in een zwart jasje. Samen gaan ze op het muurtje naast de wijngaard zitten. ‘Wat heb je daar, wijnmeisje?’ ‘Verrassing! Je mag proeven en dan oordelen.’ De glazen gaan voor een derde vol, de neuzen in het glas. De fles wordt tegen een wijnstruik gezet. ‘Proost!’ klinkt het als beide vrouwen het glas heffen! ‘Op ons avontuur.’ ‘Yes, één voor allen, allen voor één’, grinnikt Karin. Ze proesten het uit van het lachen. ‘Oh mijn God, als ik er nog aan terugdenk. Hoe jij doodleuk met die takken over straat liep te zeulen!’

druivenras‘Sttt, eerst even aandacht voor deze wijn, mevrouwtje.’ De wijn in het glas heeft een rozig neusje. ‘t Is toch geen Provence rosé? Nee, veel te veel fijne zuren.’ mompelt Greet snuffelend en proevend. ‘Nee schat, het komt uit Nederland! Gemaakt van het druivenras cabernet cortis met de druif pinotin, direct geperst en vervolgens gevinificeerd.’ ‘Ah, vandaar die lekkere roze wangetjes’ zegt Greet. ‘En waar blijft het hapje erbij?’ Karin springt op. ‘O ja, wacht ik heb er ook nog wat lekkers bij.’ Even later komt ze terug met een plateautje met twee bordjes gevuld met gebakken gamba’s. Restje van gisterenavond, snel opgepiept.

‘Wat is het al weer lang geleden dat we naar de Rheingau zijn geweest. Met het fenomenale bezoek bij de kleindochter van Hartmut Diepenheim. Wat een markante vrouw! Om zo maar een wijngaard van die omvang te starten!’ Greet blikt in de verte. ‘ Wat bijzonder is, is dat ik gewoon takjes met wat blad eraan heb kunnen laten wortel schieten waardoor we nu deze wijnstokken hebben!’ ‘Absoluut! Ere wie ere toekomt. We gaan er iets geweldigs van maken!’

Als Greet weggaat, pakt Karin haar fiets. Ze trapt snel even naar Ouwe Wip, van de boerderij aan de andere kant van het dorp, voor verse melk en kaas. Later op de avond verwacht ze gasten en de koelkast in de kelderwoning moet nog worden gevuld. Melk, roomboter, kaas, broodjes en wijn van Nederlandse bodem is de standaard waar de Bos&Bed woning onder het huis om bekend staat. Dit keer heeft ze gekozen voor de Langedijker Pracht. Een volle krachtige wijn van de druiven solaris en souvignier gris.

Het druivenras souvignier gris lijkt een makkelijk dingetje, denkt ze al fietsend. Zolang je wijngaard maar op de juiste plek is ingericht en de bodem gunstig, dan komt het met deze druif altijd goed. Recept voor fruitige wijn, aroma van kweepeer, peer en abrikoos. Daar zijn ze zeker blij mee. Misschien kan zij zelf ook eens wat souvignier stokken bemachtigen. Best leuk om ze te volgen. Enfin, ze moet niet vergeten op tijd de verrassing, de tarte flambé naar beneden te brengen. Als snackje bij de wijn. Het zijn graag geziene gasten immers, die regelmatig een paar bosdagen pakken.

JG Sarenmas

Deel 6
28 juni

 

*Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.