Het mysterie rond het boshuis-8

Het mysterie rond het boshuis-8

Vanaf vrijdag 21 juni verschijnt het feuilleton “Het Mysterie van het Boshuis” van J.G. Sarenmas tijdens de zomermaanden, exclusief bij SmaakvanWijn. Over leven, liefde, druiven en dood in de wijnwereld.

8) Het diner

Terwijl ze in de keuken de bodem van de taartvorm met appelschijfjes belegd gaat de vaste telefoon. ‘Karin Barneveld, goedemorgen’. ‘Ha mam, met mij, wat heb ik nu toch allemaal van Lucas gehoord? Gaat het goed met je? Is het waar dat er twee kippen vermoord zijn? Ben je alleen of heb je gasten?’ ‘Ho ho ho kind, even rustig ja. Het is allemaal onder controle hier. Beneden in de boskamer logeren Hans en Peter, die ook Girly bij zich hebben. Lucas heeft hier vannacht geslapen ja.’ ‘Goed, maar het gaat dus goed met je? Dan ga ik snel hangen, ik kom overmorgen naar huis en blijf dan tot zondagavond na het diner oké?’ ‘Tuurlijk schat, gezellig!’ ‘Dag dag’. ‘Ciao mia cara, ciao.’ Met een glimlach legt Karin de telefoon neer. Haar drukke dochter neemt even tijd om het thuisfront te checken.

De hele middag werkt ze verder in de wijngaard. Ze haalt aardig wat blad weg en bindt ranken op. Langzaam maar zeker verdwijnen de rare gebeurtenissen van de afgelopen week naar de achtergrond. Ze verheugt zich op het weekeinde met Sara thuis. Altijd gezellig. Maar eerst morgenavond een fijn diner met de mannen van beneden. Als de avond valt, is het nog steeds zonnig en warm buiten. Karin heeft de ossobuco in de oven staan. De taart is gebakken. Morgen nog even karamelsaus maken, wat bolletjes ijs scheppen en het diner met Hans en Peter is klaar. Nu zit ze met laptop en een glas Riesling van Weingut Bernhard buiten op het terras. Ze kijkt naar beneden, waar ze nog net een glimp kan opvangen van de wijnstokken die daar staan. Het perceel perfect volop in de zon.

Minutieus werkt Karin de notulen van de WG -groep uit. Ook de reis naar Zwitserland krijgt steeds meer vorm. De gasten zijn op weg naar Amsterdam. Ze gaan naar Carré en daarna vast nog een rondje stappen. Girly draaft in de wei, die zal zij straks op stal zetten. Kleine moeite en een groot plezier. Peinzend kijkt ze naar het kippenhok in de verte waar Caesar en zijn drie deerntjes rondscharrelen. Volgens de politie is het hoogstwaarschijnlijk een vos geweest die zin heeft gehad in een lekker kippendijtje. Zelf vindt ze dit hoogst onwaarschijnlijk. Vossen zijn vooral in de nacht op pad. En waarom lagen de kippen dan nog in het hok? De verklaring van de agent is dat Paco en zij de vos min of meer op heterdaad betrapt hebben. Dat hij op de vlucht geslagen is. Bullshit. Dan hadden ze toch iets moeten horen. Of Paco zou hem geroken hebben en achterna zijn gesprint! In een gevecht van hond tegen vos.

Ze perst haar lippen op elkaar en schudt nadenkend het hoofd. Gooit dan haar haar naar achter en begint opnieuw te typen. De to do list vult zich langzaam maar zeker. De taken evenwichtig verdeeld over de vier wijnvrouwen. Om half tien is ze klaar. De schemering maakt langzaam plaats voor het donker. Ze klapt haar laptop dicht en kijkt naar de wei. Oh, god, Girly moet nog naar de stal. Ze zou het zo maar vergeten zijn zeg. Even later is alles geregeld. Paard op stal. Zij opgekruld op de bank met David Hewson op schoot. Kop thee binnen handbereik. Die nacht blijft alles rustig. De hond slaat even aan als de mannen thuiskomen, maar daar blijft het ook bij.

dinerDe volgende avond dekt Karin het diner buiten op. Janneke schuift ook aan, haar man zit in het buitenland, dus wel zo gezellig om mee te eten. De vier wijnvrouwen kennen Hans en Peter al jaren. De stemming zit er meteen in. ‘Potverdomme wat een lekker sapje is dit zeg’ kopt Peter in. Hans pakt de fles en leest het etiket. ‘Bernhard Secco?’, zegt hij met opgetrokken wenkbrauwen. ‘Eh …. dat staat voor?’. ‘Licht mousserende wijn met een klein zoetje en toegevoegd kohlensaüre’, geeft wandelende encyclopedie Janneke aan. ‘Lekker laag in alcohol, want ja, we krijgen nog wel wat voor onze kiezen hè Kaatje?’ ‘Zeker. De rode wijn voor bij het hoofdgerecht tikt de 14%. aan.’  ‘Dus beter wat lager om te beginnen toch?’

De tijd vliegt voorbij en als Karin de soep inschenkt, begint het te schemeren. ‘Na het soepje zet ik Girly op stal’ zegt Hans. ‘Dan help ik onze gastvrouw even in de keuken.’ Paco volgt op de voet als ze de soepkommetjes naar binnen brengen. Janneke loopt naar het stukje bessentuin waar kruisbessen, zwarte bes en aalbessen naast elkaar staan. Ze gooit Hans een kruisbes toe. ‘Hm, nog niet helemaal rijp hoor’ zegt hij en zuigt zijn wangen naar binnen. ‘Veel te zuur!’

Hij loopt door naar het hek in de wei. Girly staat aan de andere kant van het veld. Zo te zien wordt ze daar nogal aangehaald, maar als hij roept, draait ze zich om en galoppeert sierlijk naar hem toe. Wat is het toch een gaaf beestje, denkt hij. Karin die juist op het moment naar buiten stapt, ziet een een donker gedaante aan de andere kant van de wei weglopen tussen de daar geparkeerde auto’s door. Op zich niets vreemds, maar ze voelt haar nekharen overeind gaan staan. Wat gebeurt daar?

JG SarenmasDeel 9
2 juli
 *Dit feuilleton is verzonnen. Namen, personen en gebeurtenissen en locaties zijn volledig aan de fantasie van de schrijver ontsproten en elke overeenstemming met de werkelijkheid berust op toeval. Met uitzondering van wijnen en druivenrassen.