Het verkleuren van de druiven

Het verkleuren van de druiven

Druk met de voorbereiding van de basis wijncursus (niveau SWEN-2) die vanavond start. De laatste voor de zomer begint. Altijd weer inlezen en nadenken hoe de wijnmaterie zo leuk en interessant mogelijk overgebracht kan worden.
Een woord als bijvoorbeeld terroir! Te kust en te keur in veel verschillende talen buiten het Frans om gebruikt en misbruikt. En wat dacht je van ‘veraison’ dat letterlijk betekent: verkleuring van de druif aan de stok. Een goede uitleg is de basis van de wijnkennis. En hoe meer je weet, des te leuker gaat het worden! Immers:

Vinum bonum laetificat cor hominis!  Wat zoveel wil zeggen als “goede wijn maakt je blij’!

druifgroei4“Veraison betekent dat de groene balletjes die samengeschoold onder de groene bladeren de laatste tijd flink zijn gegroeid, schoorvoetend hun kleur krijgen. Sommigen veranderen nu in transparant geel, andere worden paarsrood, paarsblauw, donkerblauw of zelfs blauwzwart.” lees ik in ‘Tussen de druiven’ van Remke de Lange die een jaar lang te gast was bij het familiebedrijf Gemtree in Australië,

Illja Gort zegt er dit over:  “Het went nooit  – Hijgend kwam tractoriste Régis op me af rennen. ‘Monsieur Gort! Het is zover!” Ik had geen idee wat hij bedoelde. Was hij zwanger? Zijn postuur geeft soms aanleiding tot dit vermoeden.
‘Le Véraison!’ riep hij opgewonden. ‘Het is begonnen!’

Al vierduizend jaar gebeurt het. Elk jaar opnieuw. Elk jaar op grofweg dezelfde dag. En elk jaar opnieuw zijn alle wijnboeren er ondersteboven van. Maar eigenlijk is dat best te begrijpen: Het ene moment zijn de druiven nog kneitergroen… en opeens worden ze paars. Van de ene dag op de andere.”
Bron: Hotnewz van een wijnboer – Slurp

David Bird geeft het eenvoudig weg aan als ‘changing of the colour’ in zijn boek ‘Understanding Wine Technology’.  En dat is het. De kleur verandert, het is de aanzet tot het rijpen van de druif, waarbij suikers vermeerderen en zuren langzaam afnemen en hun samenstelling verandert. Het gewicht van de druiven neemt toe. De hoeveelheid aromastoffen in de druif groeit ook.

Veraison.
Hoe zou dat gaan in de Nederlandse wijngaarden. Wanneer bijvoorbeeld slaat de verkleuring toe in ons land. Wanneer gaat de bacchus over in zacht geelgroen? Of de cabernet cortis over in paarsig blauw?

Visualiseren is ook heel belangrijk. Gelukkig is er wat dat betreft meer dan genoeg materiaal voor handen.
Zo maak ik afgelopen week ook in Sicilië weer prachtige foto’s van de ontwikkeling van de druif aan de stok.

druivengroei1druifgroei2druifgroei3

 

 

 

 

Het onderstaande filmpje maakt het misschien nog duidelijker, gefilmd in Californië.

Meer weten over wijnbouw, of over wijn in het algemeen? Dan kun je eens komen kijken bij De Eerste Soester Wijnschool, waar naast de 3 basis SWEN wijncursussen: wijnvignet, wijnoorkonde en wijnbrevet ook het hele jaar door proeverijen en masterclasses te volgen zijn. De laatste wijnworkshop voor de zomer begint, is op zondagmiddag 29 juni. Over Oostenrijkse wijnen in een presentatie van “Women on wine”! Er zijn nog enkele plaatsen. De kosten: € 17,50 of een strip. Aanmelden kan hier.