Het vloeibare goud van Toscane

olioliva_passie_voor_olijfolie_fattoria_mansi_bernardiniOlioliva, wat is dat voor bedrijf? Doet iets in olijfolie zo te horen? Olio oliva… en inderdaad, dat is één tak van sport waar ze zich mee bezig houdt. De Fattoria Bernardini extra vergine olijfolie wordt geproduceerd op het landgoed Fattoria Mansi Bernardini in Lucca, Toscane. Deze bijzondere olijfolie onderscheidt zich met haar fruitige smaak en is breed inzetbaar in de keuken. Ook heel goed te gebruiken bij gerechten met een delicate smaak, zonder overheersend te worden.

In 2010 ontving de Fattoria Bernardini extra vergine olijfolie de prestigieuze Oliva d’Oro Award in de categorie ‘Fruitig’.

olijfolieDus ja, olijfolie. Maar er is meer, veel meer. Naast deze zijdezachte olie importeert Olioliva ook magistrale Italiaanse wijnen van boetiekwijnhuizen.

Tenuta di Valgiano: Tenuta Di Valgiano is net als Fattoria Mansi Bernardini gelegen op 250 meter boven de zeespiegel op een heuvel ten noordoosten van de charmante stad Lucca in het noordelijke deel van Toscane, en op korte afstand van de Tyrreense Zee. Het klimaat is Mediterraans. In de wijnkelders wordt er gewerkt met traditionele methoden en wordt de interventie van technologie tot een minimum beperkt. De doelstelling is om op de eenvoudigste manier wijnen te produceren die een expressie zijn van de plaats waar zij verbouwd worden: Valgiano!

Borgo La Torre: Het wijnhuis La Torre is gelegen op de heuvels bij Montecarlo, een typisch middeleeuws dorp gelegen op een heuvel met zicht op de omgeving van de stad Lucca.

Sinds de middeleeuwen, toen de steden Florence, Lucca en Pisa streden om de macht over het grondgebied, tot aan de eenwording van Italie, is het gebied Montecarlo altijd diep verbonden geweest met de teelt van wijnstokken. Montecarlo’s witte wijnen werden zeer gewaardeerd door de machtige en invloedrijke Medici familie uit Florence en de roomskatholieke Pausen. Deze bekendheid zorgde er mede voor dat de witte wijnen uit Montecarlo bij de eerste wijnen hoorden die in Italie de “DOC” appellation kregen toegewezen in 1969.

Met deze volle en smakelijke wijnen willen ze graag de strijd aan binden met het wekelijkse Menu van Smaakvanwijn.com. Dat ditmaal uit drie gangen bestaat.

========================================================================

= Provençaalse vissoep met rouille, crôutons en Gruyere
Fattoria la Torre MonteCarlo Bianco 2012 (*Prijs per fles € 8,75 per doos van 12 € 92,50)

= Op houtskool gegrilde Oosterscheldekreeft met een salade en dikke frieten
Fattoria la Torre Altair 2012  van viognier en vermentino. (*Prijs per fles € 12,50 per doos van 6 € 66,-)

= Een Italiaanse kaasplank bestaande uit parmigiano Reggiano, pecorino, oude gorgonzola
Fattoria la Torre Stringaio Prijs per fles € 13,50 per doos van 6 € 67,50

Stringaio: Stringaio 2008, Toscane, Italië Druivensoorten Syrah / Cabernet Sauvignon en 14% alcohol. I.G.T. Van Fattoria La Torre.
Kleur: diepdonkere en heldere kersenrode-purperen kleur, in de rand goed vol en purper
Neus: Diep en medium-volle zachte kruidige cassis. Oude hout-tonen en pepermunt. Ook iets gronderig-aarde. De neus komt goed los. Nog redelijk gesloten
Smaak: Pittig cassis met menthol, veel zachte en ronde tannine. Ronde en medium body met aarde en vanille. Salmiac-bittertje en iets van groente. De afdronk is redelijk vol en breed (6,6)
Rijp en zeer mooi fruit, ronde tannine en medium-vol met een breed smaakpalet en redelijk complex.

Op de Facebookpagina van Olioliva staan regelmatig nieuwtjes, tips en recepten. Klik hier als je het wilt bekijken: Facebook Olioliva

De wijnen zijn rechtstreeks te bestellen bij Olioliva