Het vrolijke sap uit Frankrijk

Het vrolijke sap uit Frankrijk

Le Beaujolais primeur est arrivé!

Zijn we al weer zo ver in het jaar beland? Op de derde dag van november? Onvoorstelbaar, maar inderdaad: 6, 13, 20 november! Hoe deze datum is ontstaan? Wel, in feite is de jonge Beaujolais, de Primeurwijn, in 1951 geboren. Een echte jonge god, daar spreken we nu niet meer over. In dat jaar echter nam men in Frankrijk het besluit  om toe te staan dat primeurwijnen, dus van net geoogste druiven, een maand eerder verkocht mogen worden dan de bewaarwijnen. De datum die hiervoor bepaald werd in dat jaar was 15 november! Om praktische redenen is dit later verschoven naar een vaste dag in de maand, of te wel de derde donderdag.

Met een enorm gevoel voor theater werd een superieure marketingcampagne gelanceerd! Waar werkelijk iedereen in meeging. De Bojo liep als een trein! Tot de jaren 80! De wijnexport van de Primeur uit het zuiden van de Bourgogne stortte in, halveerde en verdween van de wereldse wijnkaart.

Bijna als vergeten groentes, vergeten druifjes, een vergeten wijn….

De meeste Beaujolais wordt gemaakt in moderne kelders en coöperaties. Hier produceert men goede, gezonde en aangename wijnen voor snelle consumptie. Vergeten wordt vaak dat niet alle Beaujolais op deze ‘speedy’ manier de fles in gaat. Ook in de Beaujolais zijn er wijnproducenten die traditioneel werken, die duurzame, krachtige wijnen maken. Zeker fruitig, maar niet alleen maar!

Waar de Primeur het van zijn jongste weken moet hebben, zijn de volwassen Cru Beaujolais wijnen pas na enkele jaren in hun beste doen. De laatste jaren is er sprake van een spectaculaire kwaliteitstoename. Alleen pure kwaliteit komt door de strenge keuringen heen. De streek ondergaat een herstructurering en er is een nieuwe  herkomstbenaming bijgekomen: de Bourgogne Gamay. Bourgogne Gamay is vanaf de oogst van 2011 een nieuwe regionale appellation. De gebruikte druiven moeten binnen de Crus van de Beaujolais (Brouilly, Chénas, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié) geoogst zijn. Gamaydruiven van de wijngaarden van de AOC’s Beaujolais en Beaujolais Villages, mogen binnen deze nieuwe appellation niet gebruikt worden.

Grote Bourgogne wijnhuizen zoals Louis Latour en Louis Jadot hebben aanzienlijke investeringen gedaan in de Beaujolais, waaronder het opkopen van wijngaarden. De nieuw aangewezen Bourgogne Gamay is een regionale appellation vanaf de 2011 vintage. In de wijnen mag tot een maximum van 15 % pinot noir gebruikt worden!

Tot slot nog een leuke Franse Beaujolais les!