Kaasfondue in plaats van pizza

Kaasfondue in plaats van pizza

Dagboek, zaterdag 9 juli

Kaasfondue

Pizza, dat is het plan. Eigengemaakte pizza belegd met verschillende kazen en dan afgetopt met héél veel rucola. Zo lekker. De wijn ligt klaar. Het Zuid-Afrikaanse mysterie van Rainbow’s end. Dat is het plan. Plotseling zijn we niet meer met z’n tweeën maar zijn alle kinderen thuis. Geweldig. Gezellig. En het pizzamaaltje verandert  langzaam maar overtuigend in kaasfondue.

Olijfolie

Kaasfondue bij de van Beekjes is anders dan bij anderen. Ze staat bol van de knoflook en zwarte peper. Ook natuurlijk weer die Spaanse van Marcel. De vrouwelijke partij eet er veel sla bij, zilveruitjes, augurkjes en lekker allemaal snoepgroentetjes. De olijfolie is op, maar zie daar, ik vind achter op een plank nog een blikje. Opgelucht trek ik het open. Niet de olie zoals hij hoort te zijn denk ik, maar het kan nog en knabbel van mijn salade ….. maar dan Mie,  uit de grond van haar hart komt een fors “gatverdamme” over de tafel. “Nou, dit ga ik echt niet meer eten hoor. Wat een smerige olie. 2013! Ja vind je het gek.”   Ha ha ha, foute zuinigheid. Helaas. Een familietrekje. Mama bewaarde ook altijd alles maar in de voorraadkasten. Hmm.

Paradies

De heren dopen rustig verder. Groen en olie is aan hun niet besteed.

In het glas doet de Riesling Paradies zijn best om de kaas partij te bieden en dat gaat goed. Riesling zal niet snel de eerste keuze zijn bij zo’n kaaspruttelpan, maar deze Riesling uit de Nahe doet zijn best. Meestal zie je de Zwitserse Fendant, of Apremont uit de Savoie, Sylvaner uit de Elzas op tafel komen bij het kaas.
Uit het wijngebied Nahe, ja zeker daar verbouwen ze ook riesling.  In dit geval de Riesling die ons door de kaasfondue moet helpen. Pittige opgave, maar hij kan het aan. Fruit heeft de boventoon, frisheid is aanwezig en de balans tussen zuren en het zoet is prima. Kortom, een paradijselijk avondje zo met de kids.
 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren