Het zuiden van Frankrijk en zijn wijnen

Het zuiden van Frankrijk en zijn wijnen

IMG_8475Onmiskenbaar voor mij een van de heerlijkste streken van Frankrijk. Het zuiden! Ooit producent van bulkwijnen, nu met de nieuwe generatie kwaliteitswijnmakers – young and eager – ‘the place to be’.

Veel jonge boeren die de hoge prijzen in Bordeaux en Bourgogne onoverkomelijk vinden, trekken daar weg en hebben zich gevestigd in dit Zuid-Franse deel. Maar ook uit den verre verschenen de wijngiganten met het grote geld en een aanzienlijke kruiwagen met moderne knowhow!
Zo werd het landschap rond de Middellandse zee heringericht met hobby wijnmakers, zakenmensen die business zagen in de soms halfvergane  en zwaar verwaarloosde wijngaarden en de jonge boeren  uit de streek zelf natuurlijk die na een opleiding aan de diverse wijnuniversiteiten en landbouwscholen de kunde van hun voorvaderen gingen combineren met hun eigen hedendaagse  verworven kennis!

SAM_3114De Pays d`Oc – het boegbeeld van de Midi, loopt vanaf de Spaanse grens tot de rivier de Rhône, in de wijnbouwgebieden Languedoc en Roussillon. Verspreid over de departementen: Pyrénées Orientales, Aude, Hérault en Gard. Een enorme hoeveelheid wijn tegen meestal een zeer betaalbare prijs. Veel cépagewijn (één druivenras) van goede druivenrassen, waarvan er maar liefst ruim 50 verbouwd mogen worden. Het druivenras is zo het hart van de wijn, geeft hem persoonlijkheid, kleur, geur en structuur. In de Pays d’OC het karakter van de wijn! Frans, maar met een sterk mediterraan accent ….

Wijnmaker Laurent Miquel uit het Zuid-Franse Saint Chinian is één van de beste uit  dit deel van Frankrijk. Zijn filosofie is simpel: het maken van dé Saint Chinian wijn! In 1791 werd het domein  Cazal Viel overgenomen door zijn familie. Het land was zeer vruchtbaar en werd daarnaast ook gebruikt voor de jacht. Letterlijk dit zegt hij over zijn wijnen: “The key to our succes is our passion for the soil, the vine and the grape!”

chardonnay verbuntEen van de bijzondere series die Miquel maakt is de ‘L’Artisan’. De  IGP Chardonnay is een mooie frisse aperitiefwijn waarvan de druiven ’s nachts geoogst worden. Na de vinificatie rijpt de helft van de wijn op Franse eiken vaatjes, de andere helft op RVS.  De uitkomst van deze twee delen maakt de wijn tot een fantastisch geheel.
Naast deze verfrissende wijn is er in de zelfde serie de Grenache Blanc. Als je die wijnen proeft, kom je voorgoed van je  houten Chardonnayverslaving af! Dit is elegantie en frivoliteit in een glas!

Tot slot nog enkele tips voor als je deze zomer naar Zuid-Frankrijk gaat, check de website www.sunfrance.com. De informatie wordt je gemakkelijk in het Nederlands voorgeschoteld.

 

Banner De Eerste Soester Wijnschool