Hoe ‘barrique’ bij zeewolf past

Hoe ‘barrique’ bij zeewolf past

Barrique

Barrique, wat het is? Een eikenhouten vat met een inhoud rond de 225 liter. Goed voor zo’n 300 bouteilles. Flessen met een inhoudsmaat van 0,75 liter. Weet je, het woord op zich zegt al veel over de wijn. Dat hebben ze bij de Kleine Schorre in Zeeland ook gedacht, want niet voor niets hebben ze een een van hun wijnen simpelweg als ‘Barrique’ geëtiketteerd. Met als basis een combinatie van pinot gris en pinot blanc druiven die als wijn 9 maanden op de barrique gelegen hebben. Dat doet wel wat met de smaak hoor! Beetje toast, beetje vanille, wat citrustonen. Vol en krachtig. Echt bijzonder aangenaam. Als je alle eer aan deze wijn wilt geven die het toekomt, moet je de wijn voorrang verlenen boven het gerecht.

Dat betekent dat je niet een hele exquise maaltijd gaat bereiden, met bijzondere smaken. Nee kies juist iets eenvoudiger, uiteraard wel smakelijk, maar zo dat alle aandacht naar de wijn uit kan gaan. Natuurlijk zijn coquilles in een jasje van ontbijtspek niet te versmaden, serieus waanzinnig lekker, maar schenk hier dan een Pinot Gris bij, of een Grauburgunder.
Voor de Barrique van de Kleine Schorre ga ik zeewolf bakken die ik een jas van panko geef. Panko is een soort paneermeel. Ongetwijfeld bij je supermarkt te vinden.

Boodschappen

Boodschappen: Zeewolf, zoveel als je nodig hebt, ga uit van 150 gram per persoon, melk, bloem, panko. En voor bijgerechten spinazie om te wokken en parelcouscous. Croutons, zelf bakken of kant en klaar kopen.

In de keuken

Dep de zeewolf droog met keukenpapier en haal de stukken vervolgens eerst door melk, dan door bloem en tot slot leg je ze in een platte schaal met de panko. Zorg dat ze rondom lekker in het paneerjasje komen te zitten. De finale is het afbakken op een hoog vuur om en om, mooi krokant.

In de wok, wok je ondertussen de spinazie, terwijl tegelijk de parelcouscous gekookt wordt. Wat croutons erdoor, scheutje olijfolie en de couscous toevoegen. Voor het serveren gebruik ik grote diepe borden. In het midden de spinazie-couscous , een klein beetje uitspreiden en daar boven op dan de gebakken zeewolf. Simpel gerecht, makkelijk klaar te maken. Prachtige wijn erbij! Geniet er van!

De wijnschool SmaakvanWijn in het Nieuwe Normaal