Hoe geurig kan wijn zijn!

wijnproevenWijncollege proeft wijn! Wijnproeven in drie delen! In drie dagen.
DEEL 2 De Geur

Het proeven van wijn vereist concentratie en geduld. Twijfel niet aan je zelf als je weer bedenkt dat je toch echt niet weet wat je ruikt, of sterker nog als je eigenlijk helemaal niets ruikt behalve wijn!

Trek het je niet aan, ten eerste ruikt ieder mens anders, heeft een ander proefkader, andere referenties en ten tweede heeft je reukvermogen vaak heel lang in de koelkast gestaan. Nu moet het ‘plotseling’ allemaal geuren herkennen en ook nog eens benoemen!  Helemaal niet makkelijk!

Totaal niet. Een makkelijke, eerste tip is deze hele praktische: stop je neus in het glas! Echt in het glas, niet er half boven. Met andere woorden de kant die dan het verste weg is, is het verlengde van het puntje van je neus!
Een tweede tip: rubriceer wat je ruikt! Hoe dan? Er bestaan drie soorten geuren in de wijn: Primaire geuren – Secundaire geuren – Tertiaire geuren. Deze neem je waar in je mond en in je neus. We komen hier zo direct op terug.

In eerste instantie ruik je aan je glas zonder dit rond te draaien – te walsen. Snel neem je dan waar of de geur zuiver is. Dat wil zeggen, geen muffe luchtjes, geen overdadige oxidatieve aroma zoals je bijvoorbeeld in sherry waarneemt, waar het ook thuis mag horen. Als de geur je doet denken aan nat karton of jute zakken, aan rotte eieren…. dan is het allemaal niet in orde.

Een wijn moet simpelweg zuiver ruiken! Aangenaam in alle gevallen. Soms echter is de wijn te koud waardoor het bouquet zoals men dat zo mooi kan zeggen, gesloten is. “De neus is niet zo intens!” Soms is de geur overweldigend: ‘hij stuift het glas uit!”

Maar goed: de eerste vraag die je jezelf stelt is dus: is de wijn zuiver?

Een tweede vraag kan zijn: hoe intens ruik ik de aroma’s? Zijn ze uitgesproken of zwak, ruik ik bloemen of fruit, hout, koffie, vanilla of caramel misschien? Hoe vaker je ruikt aan wijnen, hoe makkelijker de je de geuren zult kunnen herkennen en beschrijven.

De volgende stap is dat je de wijn voorzichtig in het glas laat ronddansen. Walsen! Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn. De aromamoleculen maken zich los en zijn makkelijker door je neus te vangen.

Geurtypes
Primaire geuren zijn de geuren die rechtstreeks van de druif zelf komen. Dit noem je het primaire aroma van de de druif.
Secundair aroma komt vrij tijdens het vergisten van de most tot wijn. De gistgeuren!
Tertiaire geuren worden benoemd als men het over het bouquet van de wijn heeft! Deze ontstaan tijdens de rijping van de wijn.

In Nederland is er één man die je dat ontstellend goed kan uitleggen, dat is Gerhard Horstink. In de serie Oinos wijncursussen van zijn hand, zit Wijnproefkunde! Beslist een aanrader.

Onthoud dat het eindelijk doel is dat je de wijn wilt ‘vastleggen’  in een proefnotitie. Maak deze dan zo helder mogelijk en vermijd ‘en publique’ je eigen associaties. Immers weet iemand, behalve je partner en die waarschijnlijk ook niet meer, hoe de eerste poepluier van je oudste zoon heeft geroken….? Bij wijze van spreke 🙂

Het is makkelijk als je voor jezelf een onderscheid in vijf groepen maakt.

Hoofdgroepen die je benoemt met “Fruit – Bloemen – Specerijen – Vegetaal ( plantaardig) – Dierlijk

Kijk eens hier bij het aromawiel!

Als je die eerste aftrap hebt gemaakt, dan ga je jezelf steeds verder uitdagen totdat je gewoon gaat dromen over boter, toffee, grapefruit, kiwi, rozen en kruidnagel om maar wat te noemen,
De derde en laatste tip voor vandaag is dat je vanaf nu overal (!) aan gaat ruiken. Als je in een pas gemaaid weiland loopt (of ligt) wat ruik je dan? Als het herfst is en je loopt in het bos, pak de natte bladeren en de aarde en ruik! Ruik aan stenen, aan frambozen, aan gistdeeg  en aan bomen die in bloesem staan. Het helpt je echt om geuren en aroma in wijnen steeds beter te kunnen benoemen!

Lees over druivenrassen! Over hun eigenschappen en kenmerken. Lezen maakt wijzer!
Wat zeggen onze Duitse heren trouwens over het ruiken van wijn?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JL72P9Z563M]