Hoe Grillo Caesar verraste!

Hoe Grillo Caesar verraste!

Enkele jaren geleden bracht Gall & Gall een boekje uit voor de wijnliefhebber! Ze noemden het “Elke dag weekend”.   De weg naar het goede leven zou je kunnen zeggen. Relaxed – vrienden – buiten – zon – bbq en ander aards genot flitsten door je hoofd bij het zien van het boekje. Het weekendgevoel! Het sprak me wel aan en zoals altijd kon ik het niet laten en stuiterde het mijn boekenkast in. Naast al die andere boeken, boekjes, van masterpieces tot flut aan toe.

Frisse saladeVoor de wijnliefhebber pur sang is het in alle eerlijkheid een prima boekje.  Ik heb het weer eens gepakt ter voorbereiding van onze reis, om wat wijnspijs ideetje bij de hand te hebben.  Helder en duidelijk met goede wijn&spijs adviezen die oplopen van klassiek (in best wel een modern jasje) tot aan spannend! Wijnen die  van de smaakbeleving een avontuurtje maken! Leuke weetjes staan in de kantlijn en tussen de regels door te lezen.  Ook de mooie duidelijke foto’s van gerechtjes werken aanstekelijk. Bovendien met als voorloper van de infografics die iedereen tegenwoordig graag inzet:  een grote kast met uitleg over glaswerk.

Door het boekje bladerend, ga ik op zoek naar een gerecht voor bij de fles Kados Grillo die in de koelkast ligt te wachten. Een wijn van de Siciliaanse druif Grillo, van het wijndomein Duca di Salaparuta – gelegen aan de noordkant van Sicilie. De druiven worden met de hand geoogst en heel voorzichtig geperst. De most die ontstaat gaat vervolgens gedeeltelijk (55%) op kleine eikenvaten waar ze 40 dagen in verblijft. De rest gaat op roestvrijstaal.
De uitkomst van dit proces resulteert in een wijn met een goudgele kleur. Zacht vanille aroma loopt over in een bloemige geur. De wijn is  rond, vol en krachtig.  Een gastronomische wijn zoals men dan placht te zeggen. De wijngaarden liggen in de provincie Trapani, tussen de olijfbomen aan de westkant van Sicilië. Hier voelt de grillo, een basis component van Marsala, zich het meeste thuis.

Het ontstaan van de grillo, die nog niet eens zo heel oud is, ligt in een ‘vrijage’ van die andere Siciliaan, de cattaratto bianco met de zibibbo van Sicilië ( (muscat d’alexandrië). Langs de bloemenkust, in Ligurië, heeft men ontdekt dat de rosesse bianco identiek is aan de grillo. Een knappe druif die zowel tegen de winterkou kan, als de hitte van Sicilië kan verdragen. Grillo is een klassieke autochtone Siciliaan. De eigenschappen van de druif vertaald naar de wijn zijn vol, iets vegetaal en wat bloemig. De wijn is minder aromatisch dan de wijnen van inzolia druiven, maar kan  daarentegen een vergisting op hout aan.

Bladerend in “Elke dag  weekend”  kom ik hem dus tegen! In de categorie die Gall ‘altijd goed’ noemt. Als begeleider van de Caesarsalade die ze uitgebreid met receptuur beschrijven! De Grillo van de Gall is wel anders dan de Kados in mijn koelkast! Maar dat geeft niets. De salade is een goed idee en voor wie eens lekker anders wil, die spoede zich nu naar de winkel! Sicilië!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/