Hoe groot is de invloed van een ‘rootstock’ op de wijn

Hoe groot is de invloed van een ‘rootstock’ op de wijn

Hoe groot is de invloed van een ‘rootstock’ eigenlijk? Ik ben er erg nieuwsgierig naar.
Naast Studio Smaak van Wijn heb ik een druivenstok gepoot. Ook een in de zandbodem op een zonnige plek in de tuin. De eerste komt bij het tuincentrum vandaan, de tweede is gegroeid uit een snoeitak uit de Achterhoek die mijn tuinvriendin met groener dan groene vingers tot een serieuze wijnstok heeft opgekweekt! Maar er zit geen zogenaamde onderstok onder mijn druifjes. Niet naast de Studio, niet in de tuin? Zie ik daar de verkenners van het leger der Phylloxera Vastatrix al mijn tuin in marcheren?

Roos&DruifDe druifluis, dat kleine sapetende, groene monster, familie van de bladluis. Hij voedt zich met blad en wortels. Er zijn gevleugelde en ongevleugelde families, de een werpt zich op het blad, de ander is verzot op wortel. Ze veroorzaken kleine bobbeltjes op het blad en uiteindelijk zijn ze keihard verantwoordelijk voor de dood van de Druif! Aan het einde van de 19de eeuw waren ze op jacht in Europa en bleef er zo goed als geen stok overeind. Het einde van de wijndruif kwam spoedig in zicht, tot men de Amerikaanse onderstok – waar hij geen invloed op heeft – introduceerde!

Een wijn van een prephylloxera wijnstok is een bijzonderheid. De zeer wijnbekwame James Suckling, voormalig redacteur van Wine Spectator, beschreef zijn ervaring met een wijn van dergelijke stokken eens op zijn blog.

“Old wines are like old paintings. They are timepieces that touch your senses with history. I was thinking of that as I had a few sips of 1891 Château Ausone last night at a dinner at Château Carignan. About ten of us were lucky enough to taste it, and it was a trip back to another era. I am sure the wine was pre-phylloxera. I have had other bottles in my career. In other words, it was produced from grapes that had been grown on vines that were on their own rootstock. They had not been replanted in 1891 due to the spread of the phylloxera louse throughout Europe during the1850s. If I remember properly the tiny estate of Ausone in St. Emilion did not replant until the turn of the 19th century.”  Een ongekend genoegen!

Waarom de druifluis onder de grond leeft, heeft een eenvoudige reden. In Europa is het te koud boven de grond voor het beestje. Hij verspreidt zich via het water, dus zandbodems, die geen water vast kunnen houden zijn ‘crisis’ voor hem, daar overleeft hij niet. Ook vulkaanbodem is niet bepaald zijn favoriete speelplaats. Daar kunnen de wijnstokken regelrecht zonder de beroemde Amerikaanse onderstokken in de grond gezet worden. Zo kan het ook bij Sardinië blijkbaar zonder gevaar:

SAM_3208Carignano del sulcis verkozen tot meest bijzondere druivenras van Sardinië.
Niet uniek, maar zeker zeldzaam zijn de pre/ phylloxera wijngaarden in Italie, maar ook in de wereld. Een van de meest bijzondere is de Carignano de Sulcis in Calasetta op het schiereiland Sant Antioco, ten Zuidwesten van Sardinië.  De gemiddelde leeftijd van een wijngaard in Calasetta is 50 jaar maar er zijn er zelfs van 150 jaar oud!  Allemaal verbouwd op Piede franco (eerlijke voet) , dat wil zeggen er is geen Amerikaanse wijnstok aan te pas gekomen om de wijnstokken te beschermen tegen het phylloxera virus. Dit komt voornamelijk door de zanderige grond (sommige wijngaarden staan gewoon aan het strand) waardoor de wortels dieper wortelen op zoek naar water. Door de conservatieve methode van snoeien, houden ze elk jaar 3 wijnstokken over waar maar maximaal tot 1 kilo druiven aan gaan komen. Dit is dan wel een excellente druif die zorgt voor de hoge kwaliteit van deze bijzondere wijn.” Sardinië-info.

Op Sicilie kan het ook zonder onderstok! Daar zit Frank Cornelissen die zijn wijnstokken in de buurt van de Etna ook rechtstreeks in de bodem geplant heeft. Een fascinerend wijn- en olijfbedrijf moet Azienda Agricola Frank Cornelissen zijn. Ik hoop het zeker te kunnen bezoeken. En dan loepzuivere wijnen te gaan proeven. Want wat is nu de invloed van de rootstock op de uiteindelijke wijn?

Wordt vervolgd!