Tannat doet wat voor je!

Tannat kracht van Madiran

De meest opwindende druivenrassen vind je in het zuidwesten van Frankrijk! Dat zegt Jancis Robinson tenminste. En laten we eerlijk zijn, als zij dat zegt, zit er meestal wel een kern van waarheid in 🙂 Wat te denken van abouriou, baroque, duras, fer servadou gros, petit manseng, mauzac en tannat. Ja juist! En van deze laatste willen we wel meer weten!

Immers, is die niet bekend vanwege het feit dat de boeren in de Madiran ietsjes ouder worden dan gemiddeld? Iets met  resveratrol of zo…?

Het woord tannat komt uit het Occitaans: Tanat, van tan tanin, dat wil zeggen gebruind, wat komt door de sterke concentratie tannines en de donkere kleur van de druif enhet bruinachtige aspect van de bladeren.

Gezondheid
Stoffen als polyfenolen, oligomere procyanidinen (= donkere kleurstoffen), flavenoiden, resveratrol en tannines zullen u misschien weinig zeggen, maar dit zijn de stoffen (voornamelijk antioxidanten) die maken dat een glas wijn op zijn tijd een gezonde bezigheid kan zijn. Welke druif is het meest gezond? De druif met de hoogste concentratie aan antioxidanten is de tannat. Tannat, de naam zegt het al, gaat verder ook aan kop wat betreft haar concentratie aan tannines. De tannat is een in Europa tamelijk onbekende Frans/Spaanse druif, afkomstig uit het grensgebied tussen Zuidwest Frankrijk en Spaans Baskenland.

De tanninerijke tannat druif heeft een dikke schil en gemiddeld 5 pitten waar overige druivenrassen er doorgaans 2 tot 3 bevatten. Deze tannines komen vrij bij het pletten en fermenteren (gisten) van de druif. Een glas pure tannat wijn kan 3 tot 4 keer meer procyanidinen bevatten dan andere wijnen en ten opzichte van de goedkopere wijnen wordt beweerd dat het tot wel 20 keer meer bevat.

Onbekende druif
Er zijn een aantal redenen waarom de druif tannat vrij onbekend is gebleven. Ten eerste vanwege het hoge tanninegehalte. Tanninerijke druiven zijn nooit geliefd geweest bij het grote publiek, dat meer vraagt om fruitige, soepele, makkelijk te drinken wijnen. Verder was tannat vanwege haar karakter de schrik van vele wijnboeren. Om u een idee te geven waarom, onderstaand een beknopt overzicht van de benamingen die de druif in de loop der tijd vergaard heeft: ondoorgrondelijk – eigenwijs – ontembaar – brutaal – ruw – grillig – weerbarstig – robuust – stoer – complex – krachtpatser – de grizzly onder de druiven – een curieus geval – gezond maar misdadig – gezondheidskampioen – vol karakter

Een bijzondere geval dus, die tannat. Een druif die zich niet laat dwingen tot massaproductie. Een trage rijping eisend en langdurige lagering alvorens een beetje op dronk te willen komen. En tijd is geld. Waar men in Frankrijk nog steeds aan het worstelen is met deze lastige druif en haar hoofdzakelijk gebruikt voor het mengen met andere druiven, zijn landen als Uruguay, Brazilië en Zuid-Afrika er redelijk in geslaagd de tannat te temmen en er goede wijnen van te maken. Uruguay heeft tannat zelfs uitgeroepen tot nationale druif en heeft met veel geduld een aantal kwaliteits Tannat-wijnen geproduceerd die internationale prijzen in de wacht hebben gesleept.

Hebben we dit allemaal zelf verzonnen? Nee zeker niet. Daar hebben we een bron voor gevonden:

pijlBron: Plazilla

 

 

 

De vraag van vandaag voor het Zomerwijnspel waarbij je gewoon een hele Basis Wijncursus kunt winnen is als volgt: tannat is de nationale trots van Uruguay, maar welke Franse druif is dat van Argentinië? De letter in het alfabet die volgt op de laatste letter van de naam van deze druif, die zoeken we!