Hoe komt die hamer in je hoofd?

Hoe komt die hamer in je hoofd?

Bam, daar is hij weer, de spijker in je hoofd als je wakker wordt. Als je stil ligt niet zo erg, maar als je je beweegt gaan de hamers als mokers te keer. Met spijt – als mosterd naar de maaltijd – denk je terug aan het bacchanaal van de vorige avond. Terwijl je je tegelijkertijd realiseert dat je eigenlijk niet eens zo heel veel wijn gedronken hebt! Hoe kan dat?

Sulfiet
Ja, dat roept iedereen altijd! De boosdoener: het veel besproken sulfiet! Veel mensen denken dat dat de oorzaak is. Dus…. Als ze maar sulfietloze wijnen drinken, dan is alles goed. Eh, nee. Niet waar. Ten eerst bestaat er geen wijn zonder sulfiet. Ten tweede kan sulfiet wel leiden tot allergische reacties en astmatische symptonen, maar niet  als veroorzaker van de after-wine hoofdpijn aangewezen worden.

Vergeet niet dat sulfiet noodzakelijk is in de wijn. Zonder sulfiet is de wijn rap in onbalans en zal ze geen lang leven beschoren zijn.

Wat dan?
Inmiddels leidt veel onderzoek in de richting van histamine en tyramine. Histamine (een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie )verwijdt de bloedvaten en tyramine vernauwt ze eerst en verwijdt ze daarna. Oef pijnlijk! Bepaalde voedingsmiddelen kunnen histamine vrijmaken uit lichaamscellen en op die manier lichamelijke reacties oproepen. Deze producten zijn bijvoorbeeld: chocolade, schaal- en schelpdieren, kruiden, alcoholische dranken. Tyramine wordt normaal gesproken snel afgebroken, maar als dat niet het geval is, kan een stekende hoofdpijn ontstaan. (Kaassyndroom) .  De hoeveelheid tyramine in wijn is afhankelijk van het gebruikte druivenras. Hoe het precies zit, is nog steeds niet duidelijk en het onderzoek loopt door.

glaswerkEen goede tip in ieder geval is om veel water te drinken naast het wijndrinken! Voorkom uitdroging.

En tot slot nog wat positief nieuws: Wijn als medicijn?
Ten tijde van de Oude Grieken werd wijn door velen – met als grote aanvoerder de Griekse arts Hippocrates – als onderdeel van een gezond dieet beschouwd. Volgens Hippocrates was wijn niet alleen goed voor het ontsmetten van wonden, hij merkte ook op dat medicijnen gemakkelijker ingenomen werden met wijn. Wijn kon daarnaast aldus de grondlegger van de moderne geneeskunde helpen bij de bestrijding van onder andere diarree en baringspijn. Ook latere geneesheren roemden de medicinale werking van wijn. Zo raadde Arnaldus de Villa Nova wijn aan in de behandeling van dementie. Langzaamaan veranderde de opvatting over wijn echter. Steeds meer wijsheren begonnen wijn ook als veroorzaker van hoofdpijn te zien. En tegenwoordig bestaat er zelfs iets als “alcohol-geïnduceerde hoofdpijn”.  Interessant? Lees verder pijl tweebij de pijl:

 

 

Wijnnetwerken 3 oktober