Hoe kwam de wijnstok in Californië?

californiaEen goede actie van de van Mallorca afkomstige Spaanse monnik Junipero Serra. Een ondernemende monnik. Op reis  vanuit San Diego dwars door dit Noord-Amerika naar boven met een zekere missie.
Hij bouwde missieposten. En bij een missiepost hoorde een wijngaard. De afgelegde route kreeg de naam El Camino Real. Hij eindigde in Sonoma. Bij de noordelijkste missiepost. Een die pas vele jaren later aangelegd werd overigens.

Wist je dat het noordelijke deel van het Californische wijngebied wordt begrensd door een woeste kustlijn? Hoge golven, snelstromende rivieren en glooiende heuvels typeren het landschap. Naast enorme redwoodbossen  vol ‘huge Sequoia’, de zwaarste bomen ter wereld. En hier liggen de wijngaarden van Mendocino, Napa en Sonoma dus tussen.

Maar liefst ruim 100 AVA’s telt Californië inmiddels. Sommige gigantisch groot, zoals bijvoorbeeld de ‘North Coast’. Andere verschrikkelijk klein met slechts een winery! Net als de SuperTuscans van Italië negeren sommige wijnmakers ook hier de voorschriften die bij de AVA horen en maken ze hun eigen keuzes wat betreft de druiven die zij goed achten.

Naast Mendocino, Napa en Sonoma liggen ook de iets eenvoudigere goden als Lake County en Marin hier langs de noordkust.

Mendocino, ten noorden van Sonoma is ruig en heuvelachtig. Het Coastal Mountain Range, de oceaan en de enorme bossen omarmen het als het ware. Het meest opvallende gebied in Mendocino County is echter Anderson Valley waar de dikke laaghangende mist vanaf de oceaan met gemak zijn flarden neerlegt. Hoog bovenop de heuvels, boven de mist uit wordt prachtige Zinfandel gemaakt. Maar Roederer maakt hier  – wat lager – op Roederer Estate perfecte mousserende wijnen.

chardonnayNapa – hier komt 20% van de waarde van alle Californische wijn vandaan volgens de Wijnatlas. Het is het chicste, meest kapitaalkrachtige wijngebied ter wereld.
Maar het krijgt zijn eerste wijnstokken pas in het midden van de 19de eeuw. Op anderhalf uur landinwaarts rijden van San Francisco  vind je dit prestigieuze gebied, met zijn zachte mediterrane klimaat. Sinds de jaren 60 uit de vorige eeuw pinde Napa zichzelf – met een beetje hulp van Robert Mondavi  – op de wereldwijnkaart. De battle of wines in 1976 bracht de streek ook veel goeds. De uitstekende resultaten op het ‘Oordeel van Parijs’ in 1976, een blinde proef waarin Californische wijnen het van de Franse wijnen haalden, sneed de Fransen door de ziel, maar blind is blind niet waar?

Rutherford, Oakville en Stag’s Leap zijn bolwerken van de grote klasse. Niet meer weg te denken uit ‘s werelds wijntop.

Sonoma bezit wijnstokken vanaf het begin van de 19de eeuw. Hier begon in feite de opmars van de Californische kwaliteitswijnen. De grootste AVA is Alexander Valley. Een van de koelste is Russian River Valley in noordelijk Sonoma. BIj uitstek een gebied voor pinot noir wijngaarden zou je kunnen zeggen. En ja, dat klopt. Hoewel de chardonnay nog steeds de grootste in aanplant is.

Wil je hier meer over weten? Op De Eerste Soester Wijnschool wordt Californië in verschillende wijncursussen behandeld. Hier bij proeven we ce  Zinfandels, Pinots en Chardonnays natuurlijk ook. Onder andere.

sequoia-general-sherman