Hoe lees het Duitse wijnetiket

Duitse wijnen komen steeds meer bovendrijven als het om echte kwaliteit gaat! Duitsland doet er alles aan om de zuiverheid, de puurheid van haar wijnen te tonen. Het Duitse wijninstituut is in diverse landen breed vertegenwoordigd en de wijnbladen doen hier ook goed aan mee. Zo gaf Perswijn onlangs nog het een extra uitgave over Duitsland uit in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau. Winelife maakte recent een prachtige Duitse reportage!blauschiefer

In juni worden de breedgedragen Rieslingweken gehouden:

Tafelen met de Koning

RieslingWeeks in de horeca

Tijdens de RieslingWeeks kunt u Duitse Riesling op allerlei manieren (her)ontdekken. Bijvoorbeeld in deelnemende restaurants waar u – tijdelijk tegen een aantrekkelijke prijs – kunt genieten van een speciaal Rieslingmenu of een uniek Rieslinggerecht met daarbij een of meer bijpassende Duitse Rieslings. Benieuwd wat uw favoriete chef-kok en sommelier voor u bedacht hebben? De deelnemende restaurants en hun persoonlijke Rieslingactie vindt u in de rubriek “deelnemende restaurants“. Reserveer bijtijds, bestel het Rieslingmenu en maak dan bovendien kans op een pakket met Duitse Rieslings t.w.v. € 100.

Haal de Koning in huis

RieslingWeeks in de wijnwinkel

bloesemvoorjaar1256scrLiever thuis genieten? Ook wijnwinkels in het hele land voeren van 1 tot en met 16 juni speciale acties met Duitse Riesling. In veel winkels kunt u wijnen proeven en de zorgvuldig samengestelde proefpakketten met Duitse Rieslings extra voordelig aanschaffen. Om thuis op uw gemak uw favoriete Duitse Riesling te ontdekken. Kijk voor deelnemende wijnwinkels en hun RieslingWeek-activiteiten onder de rubriek “deelnemende wijnhandelaren.

Kortom er is veel te beleven met Duitse wijnen! Overigens is het ook niet verkeerd om een wijnweekeinde net over de grens te houden!

Ook Smaak van Wijn houdt zich graag bezig met Duitse wijnen. Riesling, Spätburgunder, Dornfelder of de Weissburgunder! Regelmatig gaan zij op reis om één van de Duitse wijngebieden beter te leren kennen. Zo staat half mei een studiereisje naar de Pfalz op het programma.

Als je je gaat verdiepen in het Duitse sap dan is het wel verstandig je te verdiepen in de etikettering die zij hanteren!

riesling-classicDe jonge generatie is modern ingesteld. Wil het ons graag makkelijk maken. Zo zijn er bijvoorbeeld de stijlen Classic en Selection ingevoerd! Valt een wijn daaronder, dan staat dat duidelijk op het etiket aangegeven!

Classic is droog, gemaakt van één druivenras en bestemd voor iedere dag 🙂 Aangenaam en fris. Selection is ook droog, met maximaal 12 g/l restsuiker en verfijnder dan de wijnen uit de classiclijn. Op het etiket wordt altijd het druivenras aangegeven!

Van oudsher is er altijd al een indeling in Qualitätswein, Landwein en Deutscher Tafelwein geweest. Tegenwoordig is de indeling als volgt:

Prädikatswein: de beste zoete wijnen van Duitsland vallen hieronder. Maar ook de bijzonder aangenaam knisperend droge Rieslings uit de verschillende Anbaugebiete! Ideale aperitiefwijnen.

De prädikaten lopen als volgt in zoetheid omhoog:
Kabinett = licht en verfrissend.
Spätlese = dit betekent ‘late oogst’. De druiven zijn rijper dan de kabinettdruiven. De wijnen lopen van droog tot zoet. Deze wijnen kunnen uitstekend ouderen.
Auslese: hier worden weer rijpere druiven voor gebruikt. De wijnen kunnen ouderen, hebben restzoet en soms hebben de druiven al wat ‘edel’ gerot. (Edelfäule)
Beerenauslese: bijzondere klasse zoete wijnen van edelrotte druiven.
Trockenbeerenauslese: edelzoete, prijzig, prachtige – edelrotte – wijn van ingedroogde druiven aan de stok. Uitzonderlijk klasse!

Eiswein: zeldzaam mooie  – in balans – wijn van bevroren druiven! Met hoog suiker- en zurengehalte!

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete: kwaliteits wijn van druiven uit één Anbaugebiete. Een wijnstreek. Binnen de Duitse wijnbouw zijn er 13 van deze regios. De laatste twee zijn er pas na de val van de Berlijnse muur bijgekomen. Zij liggen verder weg in het oosten van Duitsland: Sachsen en Saale Unstrutt

Landwein: eenvoudige wijn uit een wat ruimer gebied.

Deutscher Tafelwein: zeer eenvoudig!

Heb je even tijd? dan is dit een informatief filmpje over de koning of is het de koningin (?) van de Duitse wijnen!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NWUrNioCrHE]