Hoe word je een ‘Master-Sommelier’?

IMG_4290Inspringend op de pittige column van de opmerkzame terrier, wijnjournalist Bindels, gisteren op Smaak van Wijn, hebben we aansluitend een mooi stuk gevonden op de Decantersite. We halen het aan met ‘verlinking’.
Maar zo gek, beste-medewerkers-in-de-horeca-: studenten, scholieren, herintreders, ongeschoolden en omgeschoolden of echte horecaffers hoeft het natuurlijk niet in de gemiddelde Nederlandse restaurants, brasseries of bistro’s te worden. Niet iedereen hoeft perse een MasterBlaster in de wijn te zijn. Een vakidioot  misschien.

Echter, waar het om gaat, is dat het nu vaak het tegenovergestelde is. Neem dit voorbeeld: Onlangs zat ik te dineren met mijn zoon in een gezellige, sfeervolle zaak! Hij vroeg een biertje, ik wilde een glas wijn als aperitief. “Wilt u onze huiswijn mevrouw?” vroeg de – overigens nette – medewerkster in het zwart  aan mij. De looks en de ambiance van het bedrijf spraken mij aan, ik vertrouwde er op dat de ‘verdeggijo’ 🙂 mij best goed zou smaken. Helaas was niets minder waar. “Ik drink water met alcohol” sprak ik legendarische woorden tegen mijn zoon. Eerlijk waar, ik had de dekselse Bindels nog niet gelezen.
Mij stel je dan echt heel erg teleur. Ik verheug me op zo’n glas wijn! Enfin, vervolgens krijgen we de kaart.  Niets mis mee. Vol lekkere gerechten, keuze genoeg, zonder keuzestress te veroorzaken.
Wat schetst mijn verbazing: open wijnen op de kaart! Waaronder een Leyda Sauvignon Blanc. Voor een prijs die misschien iets boven een glas huiswijn ligt! Maar wat een lekker aperitief zou dat geweest zijn…..!

Een Master-SIMG_0037ommelier heeft een hell of a job gedaan voor zoveel kennis van zaken. Niet alleen  in wijntechnisch opzicht, maar op zoveel andere vlakken, dat dwingt respect af! Dat zijn bikkels (vrouwelijk en mannelijk). Ondergewaardeerd als je het ons vraagt, hier in Nederland.

Maar …. zolang deze alleen in de topbedrijven acteren, moet er voor alles wat daaronder zit toch een oplossing gevonden worden.
De Wijnacademie is al enigszins in het dit kennisgat gesprongen. Ze bieden een wijnexamen aan voor starters in de wijn. Je kunt hier een korte cursus van een dag, of  twee dagdelen voor volgen! Het Wijnvignet.

Raak je er dan helemaal door besmet, dan kun je altijd verder om uiteindelijk een Master in het sommeliersvak te worden:

An MS should be able to say something sensible about any wine, from anywhere in the world.’ From Banfi’s Brunello to Renardat-Fâche’s Bugey-Cerdon, success hinges on the ability to accurately yet concisely categorise a wine’s contents, make the sales pitch, competently pair it with food, get it on the table before the course arrives and manage all of the above with no shortage of tact and aplomb”

Bron en verder:  Decanter