Hoe ziet de Michelingids eruit in 2014

“Ik wil mijn vrijheid terug!”

De Amsterdamse Ron Blaauw, geboren in Hoorn is er klaar mee. Alleen nog sterren aan de hemel, maar niet meer perse verbonden aan zijn naam, genereus geschonken door de god Michelin.
Hij heeft ze beslist niet teruggegeven, maar dat je dat zou kunnen denken, dat is niet zo vreemd. Door aan het begin van dit jaar het roer van zijn pretentieuze Amsterdamse restaurant  om te gooien, leek het daar wel op.
Als je zo over het internet loopt, zie je dat dit geen man is die lang stilzit. Een indrukwekkende staat van dienst, die we hier zeker niet gaan opnoemen, want typ Ron Blaauw in bij google en een stroom van documenten spoelt als een tsunami voorbij!

Koks zijn vaak filosofisch ingesteld valt me op. Zou dat komen doordat ze uren lang in de stilte van hun hoofd geconcentreerd met hun handen bezig zijn om te creëren? Ik weet het niet, maar het zou zo maar kunnen. Ze hebben ook vaak een mening over iets… soms een tikkie aan de eigenwijze kant zelfs 🙂

Witte brigade versus zwarte brigade, vroeger een fenomeen, maar ik denk niet dat dat in de hippe culinaire plekken in Nederland dit nog zo’n rol speelt. Maar opvallend is het wel dat het lijkt of er meer koks aan het roer staan dan sommeliers, restaurantmanagers of Maîtres van mijn part.

Je hoort vaker oh die werkt bij …..  bekende chef, dan oh die kookt bij ….. bekende sommelier. Nou wil het toevallig zo zijn, dat mijn volgende wijngesprek meer over de wijn dan over het food zal zijn. Ben benieuwd of ze er ook zo over denken.
Tekenend is wel dat het ‘gedrag van Blaauw’ tot zo veel ophef leidt! Inmiddels zijn hier op de redactie al verscheidene persberichten verschenen met Blaauw in de hoofdrol en de kranten staan er vol van. Twitter #Blaauw staat bovenaan.

Wij juichen Blaauw’s besluit toe. We hebben al gelezen dat de wijnen ook betaalbaarder zullen worden. Genieten nu al bij voorbaat! Zelf zijn we nog altijd heel gecharmeerd van de formule van ENVY, het restaurantconcept waar je lekker kunt smikkelen, delend met elkaar en ondertussen genieten van het geroezemoes, de keuken en de pronkkasten! Worsten, kazen hangen hier, flessen liggen er en oesters gaan hand in hand met chutneys. Misschien omdat we ook heel Italiaans georiënteerd zijn, die warme sfeer graag om ons heen voelen?

Kan het zo worden mijnheer Blaauw?

Wie zullen Blaauw volgen in zijn voetstappen op het pad dat wellicht ingezet is in Kopenhagen door Bo Bech van Geist. Leverde hij ook geen sterren in?
En vast en zeker ontstaat er straks een heel andere gids hierdoor. De gids van de straat, waarbij men veel liever een Bib zal krijgen dan een ster!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gePUI9VhVPA]

2 Reacties

Reageren is niet mogelijk.