Houten vaten Toscane

Houten vaten Toscane

Dagboek, 3 september

Houten vaten voor de wijn

Houtgelagerde wijnen. Wijn gerijpt op houten vaten. Ze kunnen zo zwaar zijn, zo ‘in your face’. Heftige tonen van houten planken alsof je op de Zaanse schans loopt, tussen de houtzagerijen door, zaagsel en snippers. Gelukkig is er een andere kant. Houtlagering kan een aangename elegantie aan wijnen meegeven. Zoals bij witte wijnen die door een korte rijping op eikenhout een zekere zachtheid mee krijgen, waardoor als het ware een ronder mondgevoel ontstaat.

Ronde wijnen

Er zijn andere methodes om dit effect te bewerkstelligen, zoals het toevoegen van pinkeltjehoeveelheden zuurstof aan de wijn. Dit noemt men in de vakliteratuur micro-oxigenatie. Houten vaten zijn kostbaar, je kunt niet zomaar om het even welk vat gebruiken, want de afkomst van de duigen hebben pertinent smaakinvloed op de wijn.

houten vatenEikenhout in alle soorten

Amerikaans eikenhout geeft tonen, als kruidnagel en vanilla aroma, maar ook het zoetige van kokos.

Limousin hout wordt eerder voor distillaat dan voor wijnen gebruikt. Het is wat grof en nogal tannineus.
Het eikenbos Tronçais heeft bomen die zeer langzaam groeien, waardoor de poriën heel klein zijn. Gunstig voor de wijn! Ook het eikenhout uit de bossen van de Vogezen is geliefd bij menig wijnmakers.

Biefstukreepjes

Terug naar gisteren. We eten pittig. Met z’n drieën. De prinses eet ook thuis, ze heeft weekenddienst, geen knoflook alstublieft! Spaans pepertje, gesnipperd, heel fijn, mag wel door het eten. Net lekker voor de extra bite van het rijstgerecht met gemarineerde biefstukreepjes en roerbak van peultjes en paddenstoelen. Daarbij Toscaanse houtgerijpte Chardonnay. Mooi zacht, zalig.

De Lama van Toscane! De wijn heeft een subtiele houtrijping ondergaan. Nadat de druiven met de hand geplukt zijn,  gisten ze eindeloos lang. Als eindelijk de rijping is aangebroken blijft 60 % in de tank, maar 40% gaat  ongeveer zes maanden op de Franse barriques tot het tijd is om de cuvee af te maken.

Fattoria il Muro

Fattoria Il Muro is al twee eeuwen in de krachtige handen van familie Pancaro. Het land is altijd gebruikt voor het produceren van wijn. De ligging van de wijngaarden is uitstekend en  ideaal voor de productie van hoge kwaliteitsdruiven.

Trouwens, op deze boerderij worden niet alleen druiven verbouwd, maar ook de olijfolie van Fattoria Il Muro staat weergaloos goed bekend.