Ihringen – wijnbijscholing

Ihringen – wijnbijscholing

IhringenOp wijnreis naar het zuiden van Duitsland

Dertien wijnbouwgebieden kent Duitsland. En daarmee wordt zo’n ruime 100.000 hectare aan wijngaard oppervlakte bestreken. Vorig jaar meldde de Misset nog: “Het aantal Duitse wijnbouwbedrijven neemt af. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17 procent terug. Er zijn nu nog zo’n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het belangrijke Duitse wijninstituut.”  De meest bekende wijnstreken – allen aan de grote rivier gelegen – zijn misschien wel Rheinhessen en de Rheingau, maar iedereen kent ook zeker de Moezelstreek, al was het maar van de Henri Dunant.

Wijnreis

In het kader van een prettige bijscholing maakten wij dit jaar een reis naar Baden. Naar de wijngaarden op en in de buurt van de vulkanische Kaiserstuhl. Het bekende Ihringen, Achkarren en wat verderop Ortenau.  Het is Duitslands meest zuidelijk gelegen wijnbouwgebied, tevens het warmste; ± 15.000 ha groot. Een ware bakoven waar we in terecht kwamen! De wijngaarden op terrassen aangelegd, liggen voor het oprapen tussen Freiburg en de Rijn. Tja, absoluut weer zo’n reis die je iedere wijnliefhebber ten volle kunt aanraden!

Druivenrassen

Druivenrassen bij voorkeur de ‘burgunders’. Te kust en te keur. Maar ik proefde ook een verrukkelijke Gutedel. En dat kwam beslist niet omdat we aan het einde van de snikhete dag snakten naar een dorstlessend glas 🙂

IhringenSt. Georgen

In Freiburg kozen we voor het uitstekende Hotel zum Schiff. Met Labrador Bob bij ons een prima optie. Het hotel beschikt over ruime kamers, een grote afgesloten tuin en een lekker terras onder de bomen. Achter Freiburg – verstopt aan de rand van het Zwarte Woud, liggen de wijngaarden van St Georgen.  Een wijnhuis om te bezoeken is  Weingut Faber. Jonge mensen die ziel en zaligheid in het wijnprodukt leggen. De ‘Weinlese’ overigens, zal hier niet meer lang op zich laten wachten. Vanmorgen nog op instagram: “Natur pur ♥ die Weinlese 2018 lässt nicht mehr sehr lange auf sich warten. Wir freuen uns schon sehr darauf und bereiten unseren Keller und die Tanks auf die kommenden Wochen vor. Viele Grüße aus Freiburg, eure Winzer-Familie Faber”

In de wijngaarden van St. Georgen bewandelden we het Weinlehrpfad. Om de zoveel meter borden met uitleg over de wijnbouw, de bodem, de meest belangrijke druivenrassen, de mogelijke ziektes en ga zo maar door. Een absolute aanrader!

IhringenIhringen

Verderop in het Rijndal heeft de natuur een klein paradijs gecreëerd op de Kaiserstuhl. Aan de zonnigste kant, gezegend door wijngaarden met een bijzonder mild klimaat, ligt de wijnstad Ihringen, de warmste plaats in Duitsland. De dag in Ihringen, het verstilde landschap in het décor van een amfitheater van wijngaarden, was inderdaad wederom warm en zonovergoten. De wijngaarden lagen er uitnodigend bij. Het stadje zelf, levendig en wijnvriendelijk. De wijnhuizen kun je bezoeken, de wijnen proeven en zelf oordelen. Goedgemaakt of niet? Naast spätburgunder is de de grauburgunder hier in Ihringen een absolute hit. Bijvoorbeeld van het VDP Weingut Dr. Heger. Zijn wijnen komen van supersteile Grosse Lage wijngaarden. Zowel in Ihringen als in Achkarren. Zijn wijnen zijn te koop bij Smaragd Wijnen! Onnodig te zeggen dat ze gruwelijk smakelijk zijn!