IJSWIJN, wat is dat nu precies

IJSWIJN, wat is dat nu precies

IJswijn uit Nederland

Jaren geleden, echt wel tien jaar, verzorgde ik eens een wijnproeverij voor dames uit Arnhem, locatie het enige ommuurde Nederlandse wijndomein ‘Hof te Dieren’. Omdat er van allerlei overnachtingsspulletjes in een hoekje lagen, met een slaapzak erboven op vroeg ik Youp Cretier, de eigenaar van dit bijzonder domein wat hij van plan was. “IJswijn maken” was zijn verbluffende antwoord. “Er wordt vannacht -7°C verwacht.”
Het lukte hem! Het haalde zelfs de krant! En zover ik weet is Youp de eerste geweest die dit wijnproduct op Nederlandse bodem van eigen druiven gemaakt heeft. Youp runt de twee hectare wijngaarden sinds 2004. Zijn vrouw en dochters helpen mee waar ze kunnen.

Eiswein

Nu in 2021 knalt de ‘Eiswein’ in Duitsland ook letterlijk van de akkers. Er is sinds 30 november al verschillende keren in ijzige nachten geoogst. De omstandigheden voor de productie van de Duitse Eiswein zijn in de afgelopen jaren vaak niet optimaal geweest. Slechts af en toe konden druiven worden geoogst bij de voorgeschreven temperaturen van -7°C. Dus dit is een gunstig jaar geworden voor het diepbevroren fruit dat mocht blijven hangen.

Eiswein, wat is het?

Eiswein

Maar wat is IJswijn / Eiswein nu precies? Het wordt nog wel eens verward met ijskoud geschonken wijn 🙂  IJswijnen zijn het hoogtepunt van een jaargang. Het geheim schuilt in de hoge concentratie van de druiven. Bij de zeer koude temperaturen bevriest het water in de bessen en blijft achter in de wijnpers. Want bevroren water kun je niet uitpersen. Het sap dat uit de wijnpers druipt, is zo zoet als honing. Om hier wijn van te maken, moeten de gisten hun spierballen laten rollen, ze hebben veel moeite met dit enorme suikergeweld. Met gevolg dat er een zeer hoog natuurlijk restsuikergehalte van meer dan 100 gram per liter zal ontstaan. En in tegenstelling tot de VDN wijnen uit het zuiden van Frankrijk hebben ze slechts een relatief laag alcoholgehalte – vaak niet meer dan zo’n 7 %.  Het bijzondere van deze nectar schuilt hem in het feit dat de enorme zoete wijn, dankzij het verse fruitzuur, zijn frisheid heeft behouden.  Heerlijk slotdrankjes van het diner bij een mooi dessert. Proeven? Kom dan in het najaar!