Weekeinde menu no 4

Domaine Alsace

Deze wijnimporteur heeft zich toegespitst op de import van kwaliteitswijnen uit de Elzas, levert vanaf de opening van Studio Smaak van Wijn mooie frisse wijnen uit de Alsace!  De wijnimport is in handen van Jurgen en Erwin van der Sloot, die  de wijnliefhebber  willen laten genieten van de beste wijnen uit de Elzas.

De wijnen komen rechtstreeks van familiebedrijven die al honderden jaren wijn verbouwen. De wijnproducenten waarvan Domaine Alsace  haar wijnen betrekt, hebben oog voor traditie. Ze hebben de zorg voor de wijngaard, het milieu en de natuur hoog in het vaandel staan. De meeste wijnen zijn van volledig biologische wijngaarden waarbij geen insecticiden, pesticide en kunstmest aan te pas zijn gekomen. Dit zie je terug in  de bloeiende  wijngaarden met  een zee van planten, bloemen en grassen. Er worden natuurlijke maatregelen genomen om de planten te beschermen. Dat dit de smaak van de wijn ten goede komt, is overduidelijk te proeven.

De wijnen zijn klassiek gemaakt op traditionele wijze, zoals al honderden jaren gebeurd in de Elzas. Dit betekent dat de wijnen rijpen in grote houten vaten die in tegenstelling tot de kleine vaten in de Bourgogne tientallen, soms honderden jaren meegaan. Regelmatig zijn de broers te gast bij de domeinen van ‘hun wijnboeren’. Ze proeven samen met de wijnmakers de nieuwe oogsten door, speuren naar nieuwe vondsten. Ze kennen de Elzas en in het bijzonder de Haut Rhin inmiddels door en door. De wijnen kiezen ze ter plaatse uit.

Deze week hebben we ze uitgekozen om het weekeinde menu te begeleiden.  Alsace en Asperges is natuurlijk een huwelijk in heaven, maar wel naar inzicht van Koksgasten 🙂 De klassieke Béarnaise lijkt ons wel een hele uitdaging!

Tartaar van asperges met Granny Smith en King Crab

Wijn: Gentil (BIO) – André Thomas & Fils

Heerlijk om bij de tartaar van groene asperges de Gentil van André Thomas te schenken. Gentil is een bijzonder wijn uit de Elzas, die je in Nederland weinig tegenkomt. In tegenstelling tot de meeste Elzaswijnen (één druif in de fles) bestaat een Gentil uit een combinatie van meerdere druivenrassen. De AOC wetgeving stelt dat er tenminste 50% edele druiven in moeten zitten (riesling, pinot gris, muscat of gewurztraminer) Deze Gentil van Thomas bestaat enkel uit edele druiven namelijk riesling, pinot gris en muscat. De wijn is klassiek droog en heeft nauwelijks restsuiker. Door de  combinatie van  deze druiven is het een wijn die makkelijk inzetbaar is bij een tal van gerechten. Ook bij asperges met vis of zoals in dit geval krab. Door het licht fruitige karakter vormt het een mooi geheel bij de Granny Smith.

Wijnhuis Thomas uit Ammerschwihr is in handen van Francois Thomas. Hier hebben ze  zes hectaren wijngaard verdeeld over zo’n 30 arealen. Het wijnhuis is sinds 2001 biologisch gecertificeerd en men gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Het meeste werk wordt met de hand gedaan, voor het ploegen gebruikt men een traditionele ploeg met  paard.

Risotto kroketje met korenaar asperges en een klassieke Sauce Bearnaise

Wijn: Muscat d’Alsace Lieu-dit Steinacker (BIO) 2011 – René Joggerst & Fils € 12,50

Bij het Risotto kroketje met korenaar asperges en een klassieke Bearnaise adviseren wij de Muscat d’Alsace van René Joggerst. Een Muscat uit de Elzas is een droge, licht aromatische wijn met een echt druivenkarakter. Gaat perfect samen met de meeste aspergegerechten en deze Muscat komt van een speciaal terroir (een Lieu-dit) dat bestaat uit kalksteen. Dit geeft de wijn een licht kruidig karakter, dat mooi combineert met de korenaar asperge, maar ook bij klassieke Bearnaise en je zet eens wat anders op tafel dan Pinot Blanc 🙂

René Joggerst zit  in het centrum van Ribeauvillé waar het wijnhuis al sinds 1730 is gehuisvest en is momenteel in handen van Martin Joggerst. Ze beschikken over een kleine 8 hectaren wijngaard en maken wijnen op zeer traditionele wijze. Tien jaar geleden is Joggerst overgestapt op biologische wijnbouw. Inmiddels hebben ze naast het AB-keurmerk ook het Vina-Bio keurmerk, waarbij enkel kwaliteitshuizen uit de Elzas zijn aangesloten, die nog strengere eisen stellen aan dan het normale biologische keurmerk. Daarnaast is Joggerst gespecialiseerd in wijnen met een minimum of zelfs helemaal geen restsuiker, die toch perfect in balans zijn.

Gegrilde groene asperges met een gefrituurd henne-eitje en een Beercan Duck

Wijn: Pinot Gris 2011 – Paul Schneider € 11,95

Bij dit gerecht hebben we gezocht naar een wijn die zowel bij groene asperges past als bij eend. In dat geval kom je snel bij een Pinot Gris uit. Een druif die in de Elzas zeer interessante wijnen kan  opleveren die ook zonder moeite vleesgerechten kunnen begeleiden.. Soms is een Pinot Gris uit de Elzas wat mollig en lastig te plaatsen, maar deze van Paul Schneider is zuiver, behoorlijk droog en heeft aroma’s van exotisch fruit en mooie precieze zuren.

Paul Schneider is een wijnhuis in Eguisheim en met 14 hectaren de grootste binnen ons assortiment. Familie Schneider maakt al wijn sinds 1636. Inmiddels is het bedrijf in handen van Luc Schneider die gepromoveerd is in de wijnbouwkunde. Ze maken prachtige zuivere Elzas wijnen, en slepen elk jaar weer vele prijzen in de wacht. Alhoewel ze op dit moment nog niet biologisch gecertificeerd zijn, is Schneider al wel op de goede weg om zo natuurlijk mogelijke wijnen te verbouwen.

Aardbeien gemarineerd met siroop van Citroenmelisse en een hangop met lavendel honing

Wijn: Gewurztraminer 2010 (BIO) –

Deze biologische Gewurztraminer van René Joggerst is een heerlijke aromatisch. Met bijna een overdaad aan bloemen, exotisch fruit en een klein zoetje. Dit maakt het een wijn die ondanks dat het geen echte dessertwijn is wel prima samen gaat met verschillende desserts. Zoals bij dit dessert, want de wijn is aan de ene kant fruitig en bloemig, maar ook licht zoetig met een kruidige afdronk.

=============================================================================.

De gerechten en de recepten zijn  dit keer van Koksgasten. Bij Koksgasten kun je terecht voor kookworkshops, catering en ‘kok aan huis’!