In de etalage: jong en Portugees – Beluwijnen

bertBeluwijnen is een jonge onderneming, gespecialiseerd in Portugese wijn vanwege haar authenticiteit. Naast eigen import werken zij ook samen met enkele kleinere importeurs. Drijvende kracht achter Beluwijnen is Bert Lubberts. Zijn passie voor wijn is ontstaan op het moment dat hij ontdekte dat wijn en spijs veel invloed op elkaar hebben. Vanaf dat moment heeft hij zich verdiept in wijn.
Het gebruik van vele onbekende en inheemse druivenrassen maakt Portugese wijnen voor Bert zeer bijzonder. De ligging aan de Atlantische oceaan geeft nog eens een extra dimensie aan deze verrukkelijke wijnen.

Portugal is door de eeuwen heen altijd zijn eigen gang gegaan en het doet dat nog steeds. Zo ook in de wijnbouw. Portugese wijnen getuigen daarom van een intrigerende eigenzinnigheid. Wie ze proeft, zegt onmiddellijk: “typisch Portugees”. Het zijn namelijk wijnen met een onmiskenbaar individueel karakter, voor avontuurlijk ingestelde wijndrinkers. Trefwoord: originaliteit.

Wat Portugese wijnen verder zo bijzonder maakt is de combinatie van klassiek en modern. Dat klassieke zit hem in het gebruik van unieke druivenrassen, veelal met exotisch aandoende namen. Alles bij elkaar zijn dat er honderden, en de meeste daarvan staan alleen maar in Portugal aangeplant. Alleen al in de Douro vallei – het Portgebied – zijn er tientallen officieel toegestaan! Anders dan hun collega’s in de meeste andere wijnlanden hebben de meeste Portugese wijnproducenten zich tot op heden verre gehouden van modieuze soorten als Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Het vasthouden aan eigen druiven, wat ooit als een teken van achterblijven beschouwd werd, blijkt nu een sterke troef te zijn!Ribafreixo - Alentejo bert

Vragen over een van de wijnen of geïnteresseerd in andere Portugese wijnen die Beluwijnen levert? Ook bestaat de mogelijkheid tot een op maat gemaakte wijnproeverij. Neem gerust contact op met Bert, per mail of per telefoon: / 06 51 477 833 / De website vind je hier: www.beluwijnen.nl

Voor het thuismenu hebben we de volgende combinaties samengesteld!

Aanbieding voor SvW lezers is een fantastisch Proefpakket bestaande uit:
3x Ribafreixo Pato Frío Antão Vaz                                                                                      
3x Wijn: Casa Ermelinda Freitas CEF Premium Branco                                  
3x Manz Douro D.O.C. Douro                                                                                                
3x Sôttal Leve                                                                                               
 
Totaal 12 flessen: Normaal € 147,24  nu tijdelijk voor € 132,50 (10% korting)
Aanbieding geldt tot 31 augustus 2013. Er worden geen transportkosten verrekend!

Voor: zwaardviscarpaccio met citroen koriander olie en kapperappeltjes:
Ribafreixo Pato Frío Antão Vaz                                                             € 11,95

Regio: Alentejo
Druiven: 100% Antão Vaz
Gemaakt in roestvrij staal zonder enige eiken invloed. Het heeft een levendige, groen getinte kleur. De aroma’s zijn zeer krachtig met citroen en meloen tonen, iets koel en kruidigs, en een lichte aroma van kalk met een floraal karakter. In de mond een mooie structuur en een stevige  “bite” van pittige citroen en grapefruit. Heeft een gevoel van strakke krijtachtige mineraliteit, maar het is ook vol en rijk.

Vanwege de (citrus) zuren in het gerecht heeft dit gerecht een wijn nodig met mooie citruszuren en voldoende frisheid.Casa Ermelinda Freitas Bert

Ribafreixo is een nieuwe naam in de booming Alentejo regio van Portugal, ten oosten en ten zuiden van Lissabon. Started in 2007, the company purchased a large, 92-hectare estate with several abandoned agricultural plots and buildings from the region’s fading farming past. Gestart in 2007, kocht het bedrijf een groot landgoed (92 hectare) met diverse verlaten agrarische percelen en gebouwen in regio’s waar landbouw aan het vervagen is.A new state of the art winery is nearing completion, and 83 hectares of vines have been planted, with around 75% of production being for white wine varieties. Een nieuwe “state of the art” wijnmakerij is bijna voltooid, en 83 hectare wijngaarden zijn aangeplant voor productie, met ongeveer 75% aan witte druivenrassen. De aanplant van witte druivenrassen is de kracht van deze regio, gelooft het bedrijf. Het landgoed is bThe company believes this is the strength of this region, protected as it is by the Serra de Mendro mountain range which moderates summer heat.eschermd door de Serra de Mendro bergketen die de zomerhitte matigt.

Tussen: romig spinazie soepje met gerookte amandelen:
Casa Ermelinda Freitas CEF Premium Branco                                        € 9,49

Regio: Península de Sutúbal
Druiven: Fernão Pires 35%, Arinto 35% en Chardonnay 30%
Een wijn met blad-groene tinten, en een intense fruitige geur die doet denken aan tropische vruchten en citrus. Fris in de mond, met een langdurige, verfrissende afdronk.

Alhoewel bij soep hoogst zelden apart een wijn geserveerd wordt heeft dit gerecht  een hout gelagerde witte wijn nodig die voldoende tegenwicht biedt.

Ermelinda Freitas (1931-2012†) is geboren en getogen in Fernando Pó, een dorp in de wijnstreek Península de Setúbal. Samen met haar man runde zij een wijnbedrijf dat wijn produceerde en bottelde voor andere producenten.

Samen met haar dochter Leonor besloot ze in 1997 om wijnen onder de naam van Casa Ermelinda Freitas te gaan produceren en bottelen. Leonor is alweer de vierde generatie. Ook richten ze zich sindsdien meer op de buitenlandse markt.

 Casa Ermelinda Freitas - Lagares bert

Hoofd: ossenhaas uit de oven met gepofte cherry tomaatjes en zilveruitjes
Manz Douro D.O.C. Douro                                                                             € 19,95

Regio: Douro
Druiven: Touriga Nacional, Tinta Roriz
Een wijn van intense kleur, full-bodied, met een elegantie en aromatische complexiteit met aansprekende bloemige noten, fruit en kruiden compotados. De smaak is zijdeachtig, levendige en onthult fluweelzachte tannines met een groot bewaarpotentieel. Een evenwichtige act afkomstig uit geselecteerde druiven van Touriga Nacional en Tinta Roriz, afkomstig uit wijngaarden van het gebied van de Alto Douro.

Op basis van het gerecht heeft de wijn naast zuren, en een fractioneel bittertje, ook voldoende zoettonen/rijp fruit nodig.

De Manz familie verhuisde in 2004 naar het rustige stadje Cheleiros, zo’n 30 kilometer boven Lissabon en raakte verliefd op het stadje en haar mensen. Door de plaatselijke bevolking raakte André Manz bekend met de rijke wijngeschiedenis van de streek en zo werd het Manz project geboren. Hij kocht een kleine wijngaard, met lage opbrengsten, beplant met het onbekende druivenras Jampal. Het resultaat is een verrassend lekkere witte wijn, die een sensatie werd onder iedereen die hem proefde. Deze wijn was de reden en werd het uitgangspunt, voor nieuwe wijnen uit de regio’s Alto Douro en Palmela. De Manz Douro komt uit de wijnregio Douro (Alto Douro), welke door de UNESCO in 2001 op de “World Heritage” lijst is geplaatst. De wijn wordt gevormd door een combinatie van twee van de beste druiven uit de regio, de Touriga Nacional en de Tinta Roriz.

 Na: creme brulee met saffraan en een sorbet van lavendel
Sôttal Leve                                                                                                        € 7,69

Regio: Lisboa
Druiven: Muskaat (50%), Arinto en Vital
Lichte citroen kleur met een aantrekkelijke en geurige aroma van Muscat druif en tropische vruchten. De wijn is licht zoet en fris met een zeer fijne mousse. Goed uitgebalanceerd voor een wijn met 10% alcohol.

Saffraan en lavendel zijn zeer delicaat qua smaak, dus als hier wijn bij geserveerd wordt moet dit licht zoete, in elk geval mousserende, muskaat zijn. Juist het mousserende (wel zoet, maar gekoeld) is een frisser en verteerbaarder alternatief.  Serveertemperatuur (6-7 °C)

manzwine bertHet wijnhuis Companhia Agrícola do Sanguinhal (CAS) heeft haar wijngaarden in het hart van een van de oudste wijnstreken van het land.  Het bedrijf werd opgericht door Abel Pereira da Fonseca in 1927. 3 generaties later behoort CAS nog steeds tot dezelfde familie.
CAS bezit 3 landgoederen gelegen in het afgebakend gebied van Óbidos (AOC) met 90 hectare aan wijngaarden, namelijk; Quinta do Sanguinhal, Quinta das Cerejeiras en Quinta de S. Francisco. De namen van deze wijnen (“Quintas”) staan voor de meest prestigieuze AOC-wijnen door het bedrijf geproduceerd. Het bedrijf heeft als doel om te moderniseren en te innoveren om aan de normen van de meest veeleisende consument te voldoen.

 ============================================================================

De wijnen zijn deze week van  Beluwijnen
De gerechten en de recepten zijn natuurlijk van Koksgasten.

IMG_7751Koksgasten verzorgt wekelijks het menu voor de wijnen van de wijnwinkels. Bij Koksgasten kun je terecht voor kookworkshops, catering en ‘kok aan huis’! Lees hier meer over Koksgasten!

Komt u ook graag met uw prachtige wijnen in de etalage van Smaak van Wijn?
U kunt ons hier bereiken: Smaak van Wijn