In de Hessische Bergstrasse

In de Hessische Bergstrasse

Als je zo de berichten hoort, geloof ik niet dat we ooit nog van de corona afkomen, dus naast de griepprik dan ook ieder jaar een coronavaccinatie? Wij doen het! Want we willen zo graag weer op reis en gezond blijven natuurlijk 🙂 Onze voorgenomen tripjes naar Duitsland binnenkort worden toch nog spannend. Wil jij weten of je al kunt gaan? Op deze site lees je er alles over.  Dan ben je goed voorbereid.

Hessen

In tegenstelling tot de hectische financiële wereldstad Frankfurt, is het  50 kilometer naar het noorden wat rustiger. Je bent hier in de deelstaat Hessen. In het kleine stadje Hungen is er een plek die alle culinaire liefhebbers zeker zal aanspreken! Zoals wij een kaaskoningin: Betty Koster hebben, hebben ze in Hungen de Kaasschuur. Kaas wordt hier geproduceerd met alleen biologische en regionale ingrediënten. Niet nieuw hoor, dit bestaat al heel lang. Het is van generatie op generatie over gegaan. Een passievolle business.

Rondleiding

Als je de kaasschuur bezoekt, kun je door een grote glazen pui naar de zuivelfabriek kijken en zo elke stap van het productieproces volgen. Wat uniek! Meekijken over de schouder van de kaasmakers die aan het werk zijn. In de melkveehouderij worden dagelijks verse, zachte en halfharde kazen gemaakt van de beste biologische koe-, biologische geiten- en schapenmelk. Als je binnen loopt over de glazen vloerplaat krijg je direct het kaasgevoel!  Daaronder ligt namelijk de “schatkamer”, de rijpingskelder. De verfijning van de kaas met kruiden en andere zaken, ook wel affinage genoemd, geeft de kaas de finishing touch en ontwikkelt niet alleen zijn typische aroma, maar verrast ook met geheel nieuwe smaaknuances.

Kloster Eberbach

Hier valt dus veel te beleven. Als je trek hebt, laat je de kaassoorten in je mond smelten in de gezellige eetzaal ernaast. Ervaar de Duitse manier van leven in een Hessische variant. Kaas in de deelstaat Hessen. Deze deelstaat Hessen heeft zijn eigen kaastraditie. ‘Handkäse’ of ‘Spundekäse’ worden bij voorkeur regionaal en volgens eeuwenoude familierecepten gemaakt. Wijn is er ook volop!
Zo’n kleine 125 kilometer verderop, ten zuiden van Frankfurt ligt Heppenheim. Hier vind je Domäne Bergstrasse met wijngaarden die bij Kloster Eberbach horen. Al ten tijde van de cisterciënzers kwam het land aan de Bergstrasse in het bezit van het klooster Eberbach. Tegenwoordig beslaat het domein 35 hectare en is het het enige VDP-wijnhuis aan de Hessische Bergstrasse.

Stichting Klooster Eberbach

Sinds 1998 is het klooster van de “Stichting Klooster Eberbach”. De belangrijkste doelen van het werk van de stichting zijn onder meer het behoud en de ontwikkeling van het historische gebouwenweefsel, het culturele onderhoud en de openstelling van de faciliteit voor het grote publiek en het gebruik ervan door derden. Klooster Eberbach is een plek die inspireert! Klooster Eberbach is van meet af aan nauw verbonden geweest met wijn. De oprichters namen de druiven mee uit hun Bourgondische thuisland. Net als toen strekken de domeinen zich uit over de beste wijngaardlocaties. De wijnbouw verzekerde het bestaan ​​van het klooster eeuwenlang. Klooster en wijnbouw gaan goed  samen 🙂 Kortom, op naar de Rheingau en de Hessische Bergstrasse dus. Als het weer kan! Tot slot:

Overnachten

wijnproeverij
Kaas&Wijn bij SmaakvanWijn

Dat kan aan het meer. Bij hotel am Bruchsee. Maar ook in Heppenheim in Hotel Michel. Natuurlijk is het leuk om op een echt wijngoed te overnachten. En ja, dat kan beslist ook. Bijvoorbeeld in Rossdorf in de buurt van Bensheim bij Weingut Edling. Zeg, en heb je nu zo’n zin in een Kaas&Wijnproeverij gekregen? Maar kun je voorlopig niet naar Duitsland? Je kunt bij SmaakvanWijn de Kaas&Wijn masterclass volgen of de WijsWijnSpijs cursus doen, waar een kaas&wijn in verwerkt is.