Israëlische wijngaarden

PerswijnIsraëlische wijngaarden

Wat wist ik van Israël? Natuurlijk, ik had gehoord over Jeruzalem en Nazareth, historische plekken. En uiteraard kent iedereen de religieuze en politieke conflicten. Maar Israëlische wijnen waren mij volledig onbekend. Des te interessanter om dit land samen met Mireia Pons te ontdekken. Zij was een van mijn eerste wijncursisten 15 jaar geleden, jarenlang importeur van Spaanse wijnen en vanwege haar grenzeloze liefde voor haar Israëlische vriend twee jaar geleden naar Israël verhuisd.”  zo begint het wijnblog van Birthe van Meegeren op Perswijn.

Bijbelse wijn

Een mooi land met een indrukwekkende geschiedenis. In alles! Ook in wijn. De bijbel kent vele momenten waarbij wijn een al dan niet onschuldige hoofdrol speelt. Neem koningin Esther die Haman dronken voert, deze wordt door koning Ahasverus ter dood gebracht. Neem het boek Genesis waar Jakob op zijn sterfbed zijn twaalf zonen toespreekt. Over Juda zegt hij dan: “Hij zal zijn ezel aan de wijnstok binden en het jong zijner ezelin aan de wingerd, hij zal zijn kleed in wijn wassen en in druivenbloed zijn gewaad. Noach – na de zondvloed – plantte een wijngaard, en dronk teveel van zijn eigen wijn. De bruiloft te Kana. Ja, de bijbel staat er vol mee. En laat dat Kana nu in Galilea hebben gelegen. Daar waar nog altijd Israëlische wijngaarden te vinden zijn.

Waar verbouwt men de druiven

De bekendste wijnstreken van Israël zijn Galilea, Samaria ten zuiden van Haifa, Shimson, de heuvels van Judea ten zuiden van Jeruzalem en de Negevwoestijn.  Wijnbouw in de woestijn, dat is toch wel heel bijzonder. Maar mogelijk dankzij vernuftige irrigatiesystemen.  Wijnbouw is hier voor koosjere wijnen en voor niet-koosjere wijnen. Koosjere wijnen zijn die, die volgens de regels van de Joodse spijswetten gemaakt zijn. De Kashrut.

Het artikel op Perswijn van Birthe van Meegeren die op uitnodiging in Israël geweest is en 8 wijnhuizen, 8 van de 300 boutique wineries die Israël kent, bezocht kun je hier lezen.