Italiaanse bubbels, bekend en berucht

emilia

“Minder bekend maar wel de beste?

Deze wijnregio is gelegen in de provincie Brescia. Het ligt in de heuvels ten zuid-oosten van het Iseo meer. Hoewel de wijn relatief onbekend is, wordt het beschouwd als de beste mousserende wijn van Italië. Dat doet in eerste instantie niets af aan de veel bekendere Moscato d’Asti en Prosecco. Deze wijn zijn alleen veel lichter en toegankelijker. De wijnen uit Franciacorta staan veel meer voor complexiteit en finesse.”

Dat lees ik als ik over het web heen surf! Waar en niet waar! Want worden de andere beauty’s uit Italië hierdoor niet bruusk vergeten?

062_001Lambrusco bijvoorbeeld!

Ha, ik zie dat je lacht! Je denkt dat ik je in de maling neem? Nee echt ik ben serieus. Lambrusco wordt  in Noord-Italië verbouwd. Ten noord-westen van Bologna in het dal van Po. De wijn is een uitkomst voor de gerechten uit deze streek. Hij zorgt met zijn schuimende karakter voor een zekere frisheid en verteerbaarheid van de wat zware kost. Nee, niet te vergelijken met Franciacorta, dat zal ik zeker niet beweren, maar de naam Lambrusco heeft in ons land naar mijn mening wel een hele negatieve lading gekregen.

Sla er de Culinaria Italia maar op na. Lambrusco is net als prosecco geen ‘merk’ maar een druivenras van oorsprong. Inderdaad liep het de vorige eeuw compleet uit de hand en werden miljoenen flessen verscheept naar onder andere de VS. Als de ‘coca cola van Italiē”!
Maar de DOC’s Lambrusco di Sorbato, di Castelvetro en di Santa Groce maken de echte wijn met een typisch bittertje, zo passend bij de regionale keuken.

lambrusco-wBekend is de Lambrusco van Tenuta Medici Ermete! De Lambrusco Reggiano Concerto. Ermete wordt gemaakt van Lambrusco Salamino. De meest verbouwde Lambrusco varieteit van deze uitgebreide familie! In ‘Wine Grapes’ kom ik maar liefst zo’n 12 verschillende tegen! Zijn naam komt van de look alike salami! Nou ja.

De Concerto krijgt na zijn eerste gisting een tweede gisting in een gesloten tank, bij een hele lage temperatuur. Hierdoor blijft al het fruit in de wijn bewaard.

Sektkellerei!

Enfin, ik wilde het helemaal niet over Lambrusco hebben, ook niet over Asti Spumante, maar wel over de mousserende wijnen van Alto Adige. Ook Noord-Italië, maar dan echt in het noorden tegen Oostenrijk aan. Hier kom je verschillende sektkellereijen tegen. Zoals bijvoorbeeld Die Sektkellerei Arunda in Mölten die met haar 1200 meter ligging boven zeehoogte de hoogstgelegen Sektkellerei van Europa is!

trentino-alto-adige-typical-mountain-vineyardJoseph en Marianne Reiterer produceren uitsluitend mousserende wijn met de tweede gisting op de fles. Al sinds 1979. De fruitige, elegante wijnen worden gemaakt van chardonnay, pinot blanc en pinot noir en rijpen ten minste 24 maanden op de lie. De wijnen worden nog traditioneel met de hand gedraaid..

“Hier, op 1200 meter, vinden we de perfecte voorwaarden voor het aanleggen van voorraden en het laten rijpen van mousserende wijn. De natuurlijke veranderingen in temperatuur betekenen dat de flessen op een langzame en evenwichtige manier kunnen rijpen.” Aldus Sepp Reiterer, die bovendien zegt dat speciale Cuvées wel tot maximaal 60 maanden rijpen.

Over kwaliteit gesproken!