Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnenAls je kijkt op ons Pinterest bord Smaak van Wijn dan zal het je snel duidelijk zijn dat Italiaanse wijnen, nee dat Italië zeker een van onze lievelingslanden is. Dat geldt niet alleen maar voor mij, maar ook voor Marcel en inmiddels denk ik ook wel voor de kinderen. Hoewel deze misschien Zuid-Afrika …..

Enfin, wat maakt het uit. In de wijnkast van Studio Smaak van Wijn liggen lichte, frisse, bubbelende en krachtige Italiaanse wijnen. Van verschillende wijngebieden, druivenrassen en streken. Een heel bijzondere band hebben we inmiddels met Alto Adige. Het wijnhuis van Tiefenbrunner levert wijnen die uitstekend in onze wijnkast passen en inmiddels vaste waardes zijn geworden.

Meerdere Italiaanse wijnen

Als je in onze winkel aan de Beukenlaan te Soest komt, dan zul je echter zien dat niet alleen Alto Adige goed vertegenwoordigd is, maar ook Sicilië en Puglia, Toscane en Piemonte hun eigen rol hebben. Er is zoveel duivels lekkers onder de Italiaanse zon, dat het moeilijk kiezen is. Daarom wisselen de wijnhuizen nog wel eens.

Giro d’ Italia

Omdat we er zo graag komen en inmiddels bijna alle uithoeken van Italië bezocht hebben, deels op speurtocht naar nieuwe Italiaanse wijnen, maar ook omdat we het zo’n fantastisch vakantieland vinden,  doen we nu tweemaal per jaar de Giro d’ Italia in Studio Smaak van Wijn. Een wijnworkshop-drieluik over het land, de culinaria en de wijnen.  Vind je  dat leuk om te volgen, kijk dan even op de pagina van de Giro, daar vind je de nieuwe data.

Piemonte en de liefde

De nieuwste aanwinsten zijn nu binnen uit Piemonte! Amerai komt van het woord amore. En het is zeker een fles vol liefde. De Barbera en de Pinot Noir hebben een houtlagering gehad van 12 maanden waar de Dolcetto en de Freisa op metalen vaten zijn gerijpt.
Blend van: 40% Barbera d’Alba, 30% Pinot Noir, 20% Dolcetto d’Alba, 10% Freisa.
Een volle sappige complexe wijn met zachte tannine. Heerlijk bij harde kazen, rood vlees, pasta en risotto.

Francone

De filosofie van de familie Francone is het maken van wijn op traditionele wijze van de Langhe met als hoogste voorwaarden de beste kwaliteit. Deze filosofie is gebaseerd op 2 invalshoeken namelijk  aan de ene kant respect voor een optimale handmatige verzorging van de wijnstokken en aan de andere kant de vinificatie en de rijping. Dit betekent een lange fermentatie op de schillen en wijnen die worden gemaakt met een sulfietaandeel dat soms wel 60% onder het toegestane niveau ligt. Dit restulteerd in heerlijke, volle, krachtige maar ook elegante wijnen. In de kast ligt de frisse witte Chardonnay. Deze Chardonnay heeft een verrassende zachte sprankeling en is bleek geel van kleur met groene tinten. Heerlijke geur aroma’s van tropisch fruit met lichte hazelnoot tonen in de afdronk maakt het een heerlijke zomerse frisse wijn.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren