Italiaanse witte druiven uit Piemonte

Italiaanse witte druiven uit Piemonte

Piemonte produceert niet alleen rode beroemdheden, maar ook witte. Van eenvoudige mousserende wijnen voor alledag, zoals de  al dan niet zoete muskaatwijnen Moscato d’Asti en Asti Spumante tot aan prachtige Chardonnay wijnen uit de heuvels van de Langhe.  Bekendste voorbeeld voor droog wit  is de Gavi di Gavi. Gemaakt van de Cortese, een druif voor op zijn best frisse wijnen, die zonder problemen enkele jaren kunnen worden bewaard.

River Cottage boekGavi di Gavi DOCG

Gavi was lang dé witte wijn uit Piemonte! Maar, waarschijnlijk door zijn prijs-kwaliteit verhouding die niet geheel in balans was, bleef het echte succes uit. De cortese druif die hier voor gebruikt wordt, is minder spannend dan men graag wil doen geloven! Toch, als je de wijn juist inzet, kun je er veel plezier van hebben. Waarbij?
Groentegerechten! Voorbeeld: een quiche met sla, lente-ui en kaas uit ‘Veg’ of het nieuwe River Cottage boek ‘Licht’!
De witte Gavi di Gavi is  inmiddels verheven tot de denominazione DOCG. Het is een wijn die wat kan ouderen. Een uniek druivenras, in die zin dat je het vrijwel nergens anders tegenkomt. De druiven rijpen laat, en worden meestal pas begin oktober geoogst. Een gisting op lage temperatuur en een korte opvoeding op roestvrijstaal staat garant voor een wijn met  fruit en frisheid.

Moscato d’Asti DOCG

Een andere DOCG uit Piemonte is de fruitige, licht mousserende en aromatische wijn van 100% witte muskaatdruiven. Deze druiven geven een complex bouquet van honing en abrikoos. De vinificatie van deze wijnen vindt pas plaats als er vraag naar is. Men bewaart de most koel in afgesloten tanks. Heerlijk ’s middags bij de taart, of na een diner als dessertwijn. Een unieke bubbelwijn, zoals hij alleen in Piemonte gemaakt wordt.  Ook de Asti Spumante is licht zoet en wordt ook gemaakt van de moscatodruif.

Chardonnay

Chardonnay doet het hier uitstekend vooral op de toppen van de heuvels, die te koel zijn voor het maken van rode wijnen. De Langhe Chardonnay ‘I Patriarchi’ van Cantina Francone bijvoorbeeld, met de mooie goudgele kleur is een voorbeeld van een wijn met complexe aroma’s van perzik en tropisch fruit met hints van toast en vanille. In de mond een mooie balans tussen volheid en frisheid met fruitige tonen, hazelnoot en ook wat toast. De  afdronk die duurt en duurt, geeft ook een typisch bittertje.

De druiven worden handmatig geoogst vanaf half september. De gisting in eikenhouten vaten vindt plaats in de stijl van rode wijn, met 36 uur schilcontact. De verdere verfijning gebeurt in barriques, waarbij de wijn circa 9 maanden op zijn eigen droesem bewaard wordt. De wijn wordt regelmatig omgeroerd.  Dit zorgt voor complexiteit in de aroma’s en meer diepte in de smaak. Een wijn als deze kan rustig wat ouder worden!De Langhe Chardonnay ‘I Patriarchi’ is mooi als aperitief, maar ook heerlijk als begeleider van mooie antipasti, quiches en jonge kazen.

Over twee weken reis ik af naar Piemonte! Reken maar dat de maand mei vol zal staan, met nieuwe wetenswaardigheden uit deze adembenemende streek! Echt vervelend, dat ‘wijnschrijven’ 🙂 ! https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/