Weekeinde menu no 07

Weekeinde menu no 07

Weekeinde

Soms heb je dat zo, dat de week als zand door je vingers loopt en de gebeurtenissen zich razendsnel achter elkaar opvolgen! Niet perse vervelend, maar wel zo dat je met een spiedende blik vooruit kijkt naar het komende weekeinde! Een weekeinde waar je vooral van wilt genieten. Dus de klussen moeten liefst zo snel mogelijk gedaan, zodat er veel prettige tijd overblijft!

Ook de maaltijden, het eten moet lekker maar ook een beetje makkelijk zijn, als het kan. Wij kiezen deze keer voor lekker, maar stiekem ook niet al te gewikkeld Italiaans met vooraf een starter van rucola, mozzarella, tomaten en pijnboompitjes. Hier gaat een dressing van olijfolie en balsamico-azijn over. Lekker brood erbij en een goed glas wijn. Dat zal de Gewurtztraminer uit Alto Adige zijn! Een heerlijk zuiver glas wijn!

Een recept uit Delicious is perfect voor het hoofdgerecht: oogstpizza!

Wat in september nog op ’t land stond, is nu rijp en in royale hoeveelheden te krijgen. Janneke kookt graag met verse courgettes, paprika’s en tomaten. In delicious. oktober maakt ze oogstpizza’s met little gem, mesclunpesto en kaasflinters.”   Het hele recept vind je hier: Delicious. Hier komt de Vernatsch bij. Een lunchwijn eigenlijk, licht, lekker fris, aangenaam rood. Zo blijft er ruimte voor het nagerecht.

Het dessert

Hiervoor maken we een buiging richting herfst. Eerst in 7 stappen een verrukkelijke karamelsaus maken, dat kan. Met plaatjes en een stevige uitleg. Watch! Maar wat ga je ermee doen, dat is natuurlijk wel even de vraag? Karamelsaus is gesmolten suiker.

Een caloriebom dus. In de winter is het een perfecte begeleider van soesjes, van notentaart, van vanilleroomijs, maar zover is het gelukkig nog (net) niet. Je kunt gaan voor het volgende: kies twee mooie handperen uit, schil ze en snij het perenvruchtenvlees in dunne tranches. Daarover heen brokkel je gorgonzola en laat je van een lepel af karameldraden lopen. Hartstikke lekker, zoet – zout – fris. Hierbij? We proberen de Gewurztraminer hier weer bij in te zetten. Ik denk dat het kan, maar ja, achter de hand hebben we altijd onze Spaanse Solera van garnatcha druiven 🙂

Dat brengt me meteen bij een vraag van een wijnvriend vorige week. Letterlijk vroeg hij het volgende:

Afgelopen week werd ik voor een etentje bij vrienden gevraagd mooie wijnen te zoeken bij de gerechten, want ja, jij met je grote mond!!!

Bij de vette vis als vooraf had ik een mooie Pinot Grigio uit Trentino, bij het gekruide lammetje een Malbec op hout uit Argentinie en bij het grand dessert wat bestond uit mini’s van crème brûlée en appeltaart had ik een hele mooie zoete PX sherry.

Iedereen blij, toen kwamen de vragen, waaronder eentje van iemand die bij een Italiaan een goudgele zoete witte wijn had gekregen. Nu de vraag: zijn er bekende en noemenswaardige witte zoete wijnen in Italië? Ooit eens iets gehoord over Sicilië. Maar niets gevonden.”

Niets gevonden? Toch is er wel wat te noemen. We kijken niet naar de Moscato d’Asti, niet naar de spumantes, niet naar de rode Brachetto maar wel naar bijvoorbeeld Pantellaria. We kijken naar Marsala, naar Vin Santo, naar appassimento …. Want ja, wit zoet Italiaans, het is er zeker wel.

Wat is appassimento?

De druiven worden gedroogd op stromatten of op zolders waar de wind doorheen kan waaien, zodat ze kunnen indrogen, kunnen verschrompelen. Het resultaat is een hoog concentraat van aroma’s, zuren en restsuikers,  maar toch hoeft er niet perse een zoete wijn van gemaakt te worden! Dus pas op.

Bekend is natuurlijk de Vin Santo. De heilige wijn. Zoete, taankleurige wijn van gedroogde druiven. Malvasia bianca onder andere. Rokerige aroma’s strijden met zoete geuren. Naast de genoemde malvasia ook grecchetto bianca en trebbiano toscano. Deze druiven drogen in tot tenminste december om dan in kleine  houten vaatjes – caratelli – opgevoed te worden tot een zwoele zoete wijn. Vroeger was het maken van Vin Santo vaak het werk van de boerinnen, zo heb ik me laten vertellen en tegen Pasen was de wijn klaar om gedronken te worden.

Pantellaria is een klein eilandje met een vulkanische bodem. Hier verbouwt men de moscato om er vervolgens een weelderig zoete wijn van te maken: Moscato di Pantellaria.

Witte (en rode) Marsala komt van Sicilië en kan gemaakt zijn van grillo en catarratto. De beste Marsala is de Vergine maar deze is niet zoet. De marsala met een ‘aanvulling’ zoals aardbeien – Marsala alla fragola –  of alla mandorla: met amandelen zijn de ‘Speciale Marsala’.

Kortom, er is toch wel het één en ’t ander te vinden. Wie weet er nog een paar te noemen? Eet smakelijk!

De wijnen van dit menu zijn zaterdag 12 september te proeven in onze studio in Soest.

==========================================================================

 logoSmaak van Wijn verdiept zich graag in wijnvraagstukken! Heb je een wijn gerelateerde vraag waar je mee zit? Aarzel niet en stuur hem op naar [email protected] Als wij het antwoord niet weten dan halen we er een expert bij! De leukste vragen plaatsen we op Smaak van Wijn!