Italië heeft meer dan alleen Gaja!

Gaja proeverijDe wijnproeverij onder de bezielende leiding van Gaia Gaja waar wij pas aanwezig waren in de warmte van het 35jarig Jubileum van Kwast Wijninkopers, geeft weer eens aan hoe goed de Italiaanse wijnen zijn. Vol van leven, kracht en passie. Het fruit spat er af of het kruidige betovert je. De tonen van chocolade, drop en koffie nemen je mee en maken je Italiaanse risotto, ossobucco of saltimbocca à la Romana tot een feestje.

Niet alleen Piemonte heeft zich dank zij de inspanning van  de ambitieuze Gaja op de kaart weten te zetten.
Meer wijnstreken gaan mee spelen, worden interessanter dan ooit tevoren.

wijnpersNeem de Marken bijvoorbeeld in het oosten van Italië! De hoofdstad Ancona aan de zee trekt al jaren veel toeristen, maar ook de wijnbouw is inmiddels aan het ‘upgraden’! In de Marken ken kent men een veelzijdige keuken met veel vis  en zeevruchten aan de kust en met in de heuvels, richting Umbrië veel wildzwijn gerechten, verse worsten en stevige hammen. Dit alles vraag natuurlijk ook om ‘op maat gemaakte ‘ wijn! De bekendste is misschien de Rosso Conero. Een wijn gemaakt van uitsluitend montepulcianodruiven.  Verwar deze druif niet met de wijnen uit Toscane: de Vino Nobile di Montepulciano, gemaakt van sangiovese.

Misschien wist je het al, misschien is het nieuw: “de beroemde Mondavi family uit Napa, vindt zijn roots ook in deze regio Marche!

“Marche is an explosion of color, living Fauvism. The silvery wiggle of fishes. The turquoise sea, grazing the sunflower fields. An ancient mill surrounded by olive trees. Villages, whose history is that of life itself, perched up on the Sibillini Mountains, emerging at the end of a succession of vineyard-adorned slopes.”  Dat lees je op de Italiaanse website Whine Dharma! Ze voorspellen min of meer dat Marche straks een van de meest bezochte toeristische gebieden zal worden. Hmmm… dat moet je dan even voor zijn!

Bron Whine Dharma pijl twee

Copyright (c) 123RF Stock PhotosMaar ook over Trento hebben ze goed nieuws! Trento, het wordt zo vaak in één adem – onterecht –  genoemd met Alto Adige, maar het heeft een eigen kern, een eigen ziel! Eigen gerechten en eigen wijnen! Boerenland rond Trento en langs het Gardameer. De bewoners werken hard om zich in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En er worden wijnen gemaakt hier, in dit noordelijke Bardolinogebied, maar wat helaas nog maar weinig mensen weten is dat hier ook een uitstekende mousserende wijn vandaan komt! Men noemt Trento ook wel de geheime sekthoofdstad van Italië. Allang voordat men in het beroemde Franciacorta met de productie van hun prachtige mousseux begon, maakte men in de kelders van Trento al mousserende wijn van chardonnay en pinot noir.  Je kunt de betere wijnen uit Trento herkennen aan de naam DOC Trento Talento.
Dit komt van het overkoepelende orgaan Talento dat opgericht is door de belangrijkste bubble-kelders van Italië. Altijd met gebruik van metodo classic.

Whine Dharma wil ons ook graag hier naar toe hebben! Terecht!

“With this trip, we want to suggest you not only a classic Trento wine tour, but also a six-day travel trough the culture of Trentino Alto Adige, an interesting food and art itinerary. You will visit lovely places across the Valley of Non and the Valley of Lakes, among the best valleys of Trentino. Through this journey you will feel like “warmed hugged” from History.”

Bron: Wine Dharmapijl twee